26 Март 2019вторник14:38 ч.

БСП иска достойно заплащане в здравеопазването

/ брой: 42

автор:Юлия Кулинска

visibility 346

БСП отново настоя за достойно заплащане в сферата на здравеопазването. От две години изискваме увеличаване на трудовите възнаграждения на лекарите и специалистите по здравни грижи, и на всички, които са ангажирани в тази сложна и отговорна социална система, припомни депутатът от "БСП за България" проф. Георги Михайлов. Очакванията ни не се сбъднаха и медицинските сестри излизат на спонтанен протест, отбеляза той. Проф. Михайлов припомни, че при 900-950 лв. реална заплата на медицинските сестри, записана в колективните трудови договори, те получават средно по 700 лв. Той е категоричен, че това са проблеми, които задълбочават хаоса в здравеопазването и не могат да бъдат решени само с пожелания за преговори.

Сегашният модел на финансиране на системата поставя в центъра й търговските дружества, а пациентът и работещите в нея остават в периферията, коментира медикът. Проф. Михайлов прогнозира, че протестите ще продължат, защото управляващите едва сега са се сетили да започнат разговори за проблемите със заплащането в сферата.

"В България на всеки 100 хил. души се падат около 485 медицински сестри, докато в ЕС те са средно 740. Според стандарта на ЕС, на 1 лекар трябва да отговарят от 2 до 4 сестри в зависимост от натовареността на болниците. У нас те са по-малко от една", поясни професорът. Той цитира признание на здравния министър Кирил Ананиев, че дефицитът на медицински сестри е над 30 000. "През последните 10 години 10 000 сестри са напуснала България, а над 15 000 са сменили своята професия или са се пенсионирали. Намираме се в състояние на много тежък кадрови дефицит по отношение на толкова сериозните специалисти по здравни грижи, които са най-близко до пациентите и осъществяват най-сериозната част от здравеопазването", поясни проф. Михайлов.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58