01 Март 2021понеделник19:16 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

На фокус

БСП иска достоен живот за възрастните хора

Подкрепата на пенсионерите е една от основните цели на социалната политика на левицата, заяви Георги Гьоков

/ брой: 188

автор:Юлия Кулинска

visibility 1555

Цивилизоваността на едно общество се измерва и с отношението му към възрастните хора. У нас към края на миналата година броят на българите над  60 години е 1 973 616 при общ брой на населението 7 000 039 души, или 28,20%. В уж европейска България повече от половината от тях живеят в бедност, 

на ръба на оцеляването

Свидетели сме как жителите на цивилизованите държави, след като излязат в заслужена почивка, продължават да живеят пълноценно, да ходят на почивки, да се забавляват и развличат. А нашите майки и бащи, дядовци и баби, работили през целия си живот, са изоставени от държавата и са обречени на мизерно съществуване с ниските си пенсии. Те имат нужда от промяна, от законодателни инициативи чрез програми, които да облекчат унизителното положение, в което ги натика сегашната власт.

БСП винаги е заставала на страната на възрастните хора. Социалистите неколкократно внасяха в Народното събрание предложения за актуализиране на пенсиите им, но управляващото мнозинство цинично ги отхвърляше. 

Подкрепата на възрастните хора през целия им жизнен цикъл е една от основните цели на социалната политика, категоричен е депутатът от "БСП за България" Георги Гьоков, който е и зам.-председател на социалната комисия в парламента. По думите му невинаги обаче по-младите поколения съумяват да отдадат заслужената благодарност и разбиране на предишните поколения, които имат своя принос към икономическия растеж на страната. "Принципите на солидарност, равнопоставеност и достъпност не биха имали тази значимост в социалната политика на България, ако не бяха съпътствани от реални мерки и политики за подкрепа на всички - от най-младите до най-старите. Тенденция в държавите членки на ЕС е  

 

изграждането на европейския социален модел

В него е отделено сериозно внимание не само на въпроси като удължаване на трудовия живот и запазването на активността, но и на въпроси като солидарност между поколенията, осигуряване на качествена дългосрочна грижа за възрастните хора и осигуряване на достоен стандарт на живот на тези, които вече не участват на пазара на труда", коментира Гьоков.

Преди десетина дни ПГ "БСП за България" внесе в Народното събрание нов законопроект за възрастните хора. "Досега подобен документ не e имало. Възрастните хора го очакваха с огромен интерес. Много от тях си мислят, че този закон ще реши по някакъв начин материалните им проблеми, но той има за цел да уреди социалния им статут в обществото. Когато човек навърши определена възраст, и особено когато се пенсионира, той  изпада в изолация. Обществото, на което до вчера те са давали много от себе си, изведнъж ги изоставя. Със законопроекта ние се опитваме да върнем социалния живот на тези хора, като задължаваме всички институции в страната, които имат отношение към пенсионерите, да направят всичко възможно те да се чувстват пълноценни", обясни Гьоков. С предложения законопроект им се дава възможност не само да се сдружават, но и да им се създадат условия, за да реализират това обединение чрез пенсионерските клубове в общините, уточнява той. 

В документа 

социалистите предлагат нова визия

свързана с грижата и социалното включване на хората от третата възраст. Той не е необходим само за преодоляване на социални различия, на неравнопоставеност и ситуации на социално изключване, а е и законодателен акт, който ще подпомага хората да изживеят достойно своите старини било то подпомагани от лични и социални асистенти, от социални работници и медицински персонал, или пък все още справящи се самостоятелно с ежедневието си. Това ясно показва, че е закон и за тези, които макар запазили способността си за самостоятелно и неподпомагано битие се нуждаят от активен социален живот, от възможност да продължат да се развиват като личности, макар и вече да не участват активно в трудовия живот. И не на последно място възрастните хора, и най-вече пенсионерите, се нуждаят и от инструментите на политиката по социално включване, чрез които те да се чувстват част от обществото, да се ползват от всички социални права и да имат достъп до всички блага, произтичащи от икономическия растеж на страната. 

За социалистите възрастните хора са една от най-важните групи в обществото и те трябва да разбират това, а обществото трябва да им го засвидетелства. "Хората в пенсионна възраст имат потенциал и те трябва да бъдат насърчени да го използват. Съчетаването на инструментите на 

дългосрочната грижа и социалното включване 

ще допринесе за по-пълно отчитане на нуждите на пенсионерите за по-гъвкаво адресиране на тези нужди и съответно за по-добри резултати", твърди Гьоков.

Законопроектът има за цел и да уреди провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и да им гарантира условия за пълноценен и активен живот и участие във всички сфери на обществения живот, да гарантира интересите им и да осигурява подходяща икономическа, социална и институционална среда за превенция и недопускане на социално изключване и за разширяване и подобряване на формите и условията за достъп на възрастните хора до обществените ресурси.

Чрез документа се определят органите  на централно и местно ниво и механизмите за провеждане на политиката за възрастните хора. "В него се предлага изработването на Национална стратегия за пълноценен и активен живот на възрастните хора, която представлява дългосрочен програмен документ, който определя основните принципи на политиката в подкрепа на възрастните. Тя се изпълнява чрез тригодишни национални програми, в които се конкретизират мерките и средствата за тяхното изпълнение", обясни Гьоков. Той допълни, че в проекта на БСП е записано, че подкрепата на възрастните хора ще се реализира чрез разработване и реализиране на програми и мерки за пълноценен и активен живот на възрастните в сферата на социалното включване, социалното и културно сближаване, здравеопазването, образованието и обучението. Създават се предпоставки за грижа за възрастни хора в приемно семейство и в социални заведения, когато те не могат да се самообслужват.

Финансовото осигуряване на предложенията ще се осъществява чрез създаване на 

Фонд "Подкрепа на възрастните хора" 

към министъра на труда и социалната политика. Парите ще се набират от вноски от държавата, от дарения и по други законови начини.

Гьоков припомни, че по законопроекта се работи от поне 10 години. "В 43-тото Народно събрание изготвихме друг негов вариант и го внесохме в парламента, но той дори не влезе за дебати в пленарната зала. Новият Закон за възрастните хора е част от нашата предизборна програма, а и на протестите на пенсионерски организации те настояваха за приемането на подобен документ", припомни Гьоков. Той обаче не е оптимист, че идеите на левицата ще бъдат приети. Гьоков предполага, че като на всички други предложения на БСП, съдбата му няма да е радостна и той ще бъде отхвърлен. Управляващите не искат да разберат, че възрастните хора имат нужда от такъв закон и той може да не бъде само пожелателен, а изпълнен със съдържание, обобщи зам.-председателят на социалната комисия. 

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ