21 Ноември 2019четвъртък05:59 ч.

БСП и ДПС с 6 условия пред ГЕРБ, за да има нов Изборен кодекс

Ръководствата на двете партии информираха посланиците на ЕС, САЩ и НАТО за опита на управляващите да фалшифицират изборите

/ брой: 19

автор:Юлия Кулинска

visibility 799

Шест основни искания към управляващите, свързани с промените в Изборния кодекс, са представили ръководствата на ПГ на Коалиция за България и на ДПС на среща с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ и НАТО, която се проведе в НС вчера. Лидерите на двете формации Сергей Станишев и Лютви Местан обясниха, че са поискали срещата заради безпрецедентната ситуация, създала се в българския парламент за Изборния кодекс, когато цялата опозиция напусна пленарната зала в знак на несъгласие с поведението на управляващите от ГЕРБ.
Информирахме техни превъзходителства за опита на управляващите насилствено да прокарат промени в закона за изборите, който проправя пътя за фалшифициране на вота, поясни след срещата Сергей Станишев пред журналисти. Той припомни, че ОССЕ е отправил 30 препоръки за промени в Изборния кодекс. По думите на лидера на БСП, за да продължат дебатите по него, опозицията настоява  всички членове на СИК да получат официално заверени с подпис и мокър печат преписи от изборните протоколи. Настояваме в Изборния кодекс да се гарантира участие на парламентарно представените партии в ръководствата на изборните комисии, като в тях те да са поне зам.-председатели или секретари, подчерта Станишев. Следващото ни условие е да се гарантира участие на наблюдатели във всички фази на вота, както и да се гарантира обжалваемост на всички актове на ЦИК. От БСП и ДПС настояват да отпадне предложението на мнозинството изборните книжа да се съхраняват в областните управи,тъй като те са доминирани от ГЕРБ. Искаме да се прочистят набъбналите избирателни списъци, в които имащите право на глас са почти колкото жителите на страната, настоя Станишев. Той е категоричен, че в противен случай легитимността на изборния процес се поставя под въпрос. Лидерът на левицата смята, че дълг на опозицията е да гарантира на хората свободен и честно отчетен вот.
Ако ГЕРБ приемат нашите предложения, ще се отпуши процесът на диалог за изборното законодателство, заяви Лютви Местан.

ПАСЕ продължава с мониторинга над България

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) съобщи, че ще "продължи постмониторинговия диалог с българските власти във връзка с реформите в съдебната система, свободата на медиите и прозрачността на собствеността им, както и за промените в Изборния кодекс".
ПАСЕ настоява, че административните и съдебните власти трябва да поемат пълна отговорност за реформите и отбелязва, че "част от основните принципи, като например независимостта на съдебната система, невинаги са били спазвани напълно". Относно мерките на София за борба с корупцията и организираната престъпност Асамблеята посочи, че част от проблемите остават неразрешени. "Липсват резултати от гледна точка на окончателните съдебни решения при делата за корупция по високите етажи".
По тази причина ПАСЕ призова България да предприеме редица мерки, с които "да затвърди устойчивостта и необратимостта на реформите" и подчерта, че ще продължи да следи отблизо развитията в страната.

 

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 89

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 224

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 78

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 114

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 107

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 80

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ