02 Юли 2022събота20:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

Интервю

Проф. Георги Михайлов:

БСП е за преформатиране на здравната система

Високата смъртност от КОВИД-19 се дължи на тежкото състояние на здравеопазването, казва водачът на листата на "БСП за България" в 1 МИР - Благоевград

/ брой: 210

автор:Ева Костова

visibility 185

ГЕОРГИ МИХАЙЛОВ е роден на 25 април 1958 г. в София. Като лекар има специалности клинична хематология, клинична онкология и клинична педиатрия. Бил е началник на клиника по хематология в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ), на която е бил и директор. Специализирал е трансплантация на костен мозък и периферни стволови клетки в Университетската болница в Хановер, Германия. Владее английски, френски, немски и руски език.


– Професор Михайлов, боледува ли много Благоевград?

– То се вижда от картата, която се публикува в страната. Но нека не бъркаме две понятия, тъй като това е много сериозен проблем – заразени не означава болни. Заболеваемостта и заразеността от КОВИД-19 имат тенденция на покачване в цяла Европа. Преди няколко дни излязоха данни за Ирландия – страна с над 90% от напълно ваксинирани граждани, там рязко се повиши броят на новозаразените. Но понеже хората там са ваксинирани, броят на болните се покачва, но много бавно, много плавно, почти няма тежки случаи и фатален изход. Нека не се говорят неверни неща – тази смъртност излезе още миналата година в началото на лятото, изчислена в списание "Нейчър". Тя не се различава от тази на грипа, тъй като в света броят на официално потвърдените като контактни на заболяването е в пъти по-малък от реално заразените, които не са потвърдени с изследвания, и това намалява в пъти смъртността. Вирусите от този тип са пластични, те живеят в хората, в популацията, появяват се обикновено в есенно-зимния и пролетно-летния сезон, при смяната на сезоните. Всяка есен в САЩ, Великобритания, Франция между 70 и 90 процента от хората се ваксинират. 

– А нашата ваксинация в България като грешка ли я отчитаме?

– Е, как ще я отчитаме като грешка? Ние отчитаме кампания, която не е успешна, но в никакъв случай не е грешна. Всяка година в цял свят хората се ваксинират за грип. И за КОВИД-19 също се ваксинираха в цяла Западна Европа и, както се вижда от спортните репортажи, стадионите във Великобритания вече са пълни, КОВИД-19 престава да бъде проблем от дневния ред.

– Ваши думи са, че тези, които бяха част от проблема, сега не могат да бъдат част от неговото решение...

– Това, което сега с тъга установяваме, е, че се повтарят същите грешки като през пролетта – училищата затворени, питейните заведения отворени. И нека да бъдем коректни към читателите – инфекция от този тип минава като килим по земята, и това го казаха много инфекционисти, и то големи специалисти. А ако оставим отворена верига, не може детето да не ходи на училище, а родителите да ходят на работа, баба и дядо – също, да пътуват всички в градския транспорт, да отиват в магазина, да пипат стоки и банкноти, да се срещат и разминават на обществени места, при които не се налага ползването на сертификат, като банки и държавни учреждения, и тази инфекция да се спре.

Но в света инфекцията е на път да бъде спряна с разумно провеждаща се ваксинационна кампания. Това трябва да бъде целта и у нас, а не да се слага каруцата пред коня – при 20-22 процента ваксинирани да се налагат такива мерки, които не са ефективни, създават напрежение. Виждате какви опашки се вият сутрин пред различни звена, в които има контакт на хора. Там служителите не са ваксинирани – те трябва първо да се проверят антигенно, за да могат да влязат на работните си места, след това клиентите да започнат да се проверяват. Не спазват дистанция, на студа стоят навън на улицата... И изобщо – недомислици, които дълбоко нараняват вярата на нацията в разумните мерки, които трябваше да се предприемат.

– Нека се върнем към задачата ви като водач на лявата листа в Благоевград и към проблемите, които стоят там за решаване в здравеопазването, което все повече върви надолу през последните години.

– В Благоевградска област не само проблемите в здравеопазването отиват надолу. Има и много други проблеми – в инфраструктурата, в хидромелиорацията, която е полуразрушена в цялата област, в образованието с изчезващи учебни заведения. Давам пример с друг много голям проблем сега, при кризата с дървата – на практика училището по дървообработване в Банско е ликвидирано и много други средни професионални училища, създаващи специалисти в Благоевград, също са ликвидирани. Промишлеността е ликвидирана почти напълно. Няма да говоря какво представляваше "Булгартабак", беше на първо място в света, не на глава от населението, а по абсолютен брой късове цигари, произведени годишно. Само преди 30 години... Сега българската тютюнева промишленост е разрушена напълно, а основна нейна част беше в Благоевград – и производството, и обработката на тютюн. Да сте забелязали да са намалели пушачите в света и тютюневата промишленост да има по-малко значение в света?

– Не, разбира се... 

– Дори напротив. Но вместо български цигари, които се изнасяха в целия свят, сега сме принудени да консумираме цигари от други страни, ала това е най-малкият проблем. В Благоевград и в неговите райони има региони, които са с планински климат, а други – със средиземноморски – това е много голяма област, с територия, почти равна на остров Кипър или на Ливан, с много разнообразен климат. И тази област, заедно с Италия, бе на първо място в света по износ на ранни зеленчуци. Сега на кое място сме? Не искам да говоря. Внасяме зеленчуци и плодове от съседни нам държави! Знаете как се обезверяват всяка пролет хората, ангажирани с овощарство в Кюстендилско, така е с тези от определени райони на Благоевградско, които отглеждат прочутите праскови и други плодове – там тяхното производство до голяма степен е намаляло и е залиняло. Тъй че, не е само здравеопазването. 

– То в цялата страна е в много тежко състояние...

– Това именно е причината за високата смъртност сега, в тази пандемия. Не, че инфекцията е особено опасна – Световната здравна организация излезе с ясното становище, че КОВИД-19 не е особено опасна инфекция. Особено опасните инфекции имат строги критерии в съвременната медицина, тя не попълва тези критерии, но слабостта на системите е тази, която довежда до високата смъртност. И затова на първите пет места в света – на първо място са Перу и страни от Балканския полуостров, са държави с много слабости в здравните системи.

Задачите на БСП в нейната програма са ясно дефинирани – преформатиране, укрепване на здравната система и сериозна грижа за кадрите в нея, защото там положението също е плачевно – както в Благоевград, така и в цялата страна.

– БСП има ли конкретни решения за тези проблеми?

– Да, имаме конкретни решения, свързани с лишаване на болниците от вредния за тях статут на търговски дружества, което изтласква интересите на пациентите в периферията и ги превръща в обект на печалба от страна на лечебните заведения. Това е стратегическа задача, не е краткосрочна, и изисква сериозна подготовка. Трябва детайлна оценка на всички медицински дейности и на всички видове медицински труд, сериозно базово заплащане на всички специалисти, за да зависят те не от допълнителното материално стимулиране, а от своя ценз, квалификация, умения, от своята всеотдайност като специалисти. И, разбира се, в областта на кадрите е много важно да се уреди реална, легална специализация на младите специалисти, която да ги прави уверени, че ще намерят своето място. Като се уреди специализация в големи центрове извън страната по стратегически за държавата специалности, свързани със социално значими заболявания, каквито са сърдечно-съдовите, онкологичните, автоимунните. За да може след това тези специалисти да се върнат и да бъдат полезни на своята родина. Необходима е цялостна промяна на системата за специализация в България. Трябва да открием топлата вода, защото в цяла Европа системата на специализация е съвсем различна, тя няма нищо общо с нашата.

– БСП има идеи и за размера на ДДС за лекарствата, например за пенсионерите.

– Това също е в задачите ни, които са свързани по-скоро с икономиката и с икономическото подпомагане на определени слоеве от населението. Вероятно добре разбирате, че българските пенсионери не могат да си платят лекарствата за месеца, камо ли да живеят прилично с тези скромни, да не кажа мизерни, пенсии и добавки, които не се знае и докога ще продължат. Това държи в напрежение хората. Регулацията на цените в България е много сериозна при лекарствата специално, затова намаляването на ДДС за лекарствата наистина ще намали техните цени, те ще станат по-достъпни.

Другото, което е важно във връзка и с демографската криза, е предложението ни за безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст. Това е нещо, което в целия ЕС отдавна е въведено и забравено. В повечето страни в Европейския съюз отдавна почти цялото ползване на медикаменти се реимбурсира на 100 процента от държавата – с една рецепта и с една минимална сума пациентът получава всички лекарства. Ние нямаме такава финансова възможност за момента, но поне за децата до 14 години това е възможно. И промяната в ДДС за лекарствата – също. С такъв размер на ДДС като у нас са само две държави в Европа – Германия и Дания. Не е нужно да се споменава дори унизителната разлика в брутен вътрешен продукт на глава от населението, в развитие на икономиката между тези две държави и България. Затова не бива да продължава неразумното поддържане на 20% ДДС за лекарствата у нас.

 

 

Постковид синдром, причинен от скрит вирус?

автор:Дума

visibility 113

Общинските жилища

автор:Борис Цветков

visibility 306

/ брой: 126

Нотата е нищожна

автор:Велизар Енчев

visibility 373

/ брой: 126

Надя Попова: Истинската поезия оставя белег

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ