29 Февруари 2024четвъртък17:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Местни избори 2023

Христо Панайотов:

БСП доказа, че е последователна в своите действия

Бургас има нужда от работещи, здраво стъпили на земята хора, категоричен е кандидатът за съветник в морския град

/ брой: 204

автор:Росица Ангелова

visibility 188

Христо Панайотов е кандидат за общински съветник от листата на "БСП за България", магистър по публични финанси, семеен с две деца. Той има вече актив един мандат в общинския съвет на Бургас, където се отличи като един от най-разпознаваемите и активни градски избраници със забележките си към структурирането на общинския бюджет, продажбата на общинска собственост и тегленето на заеми. Бургазлии също така го познават с кампаниите му във връзка с разширяването на "синята/зелена" зони, проблемите с чистота и безразборното изсичане на дървета в централната част на града. Можете да го подкрепите, като гласувате с номер 1 за "БСП за България" в интегралната бюлетина и лично, чрез преференция 103.   "Ще работя против закриването на Нефтохим, защото това ще е пагубно за местната икономика"- Господин Панайотов, предизборната кампания е в разгара си, провеждате срещи с много хора - какво ви казват те?
- Всеки човек, с който съм се срещал през тази кампания подхожда към мен по различен начин. Но като цяло мога да споделя, че не е загубена надеждата, че животът на гражданите на Бургас може да бъде подобрен, облекчен и хората отново да се усмихват повече. Интересното е, че те самите ми подават идеи за развитието на Бургас, посочват ми слабите места, развиват своите идеи и заедно обсъждаме, кое би било полезно за Бургас. За което, разбира се съм им изключително благодарен. Голямата част от тях искат обичайните неща като напр. да се продължи благоустрояването около жилищните блокове, защото наистина има места и райони, които никак не са приветливи. Младите майки искат още детски площадки, младежите- фитнес зони, а по-възрастните повече зони за отдих и почивка. За нашите съграждани от ж.к. "Меден рудник" продължава  да бъде проблем липсата на устроени зони за паркиране, изградените не са достатъчни. Не малка част от хората, с които разговарях настояват в комплекса да се направят велоалеи. За да се улесни трафика в пиковите часове, една от идеите, които обсъждахме е изграждането на надлези над големите булеварди, свързващи комплексите и големите търговски вериги. Така многобройните пешеходни пътеки ще станат излишни, а хората ще пресичат безопасно и по-бързо. Говорим си също така за работни места, по-зелен Бургас, за морето, всеки има своята визия за Бургас. Идеите и посоките са разнопосочни, но според мен важното е едно, а именно че съгражданите ни виждат в бъдещите съветници от БСП хората, които могат да поемат ангажименти и те да бъдат изпълнени.
- Кои са приоритетите ви за Бургас?
- За себе си съм решил в следващия общински съветник да отстоявам 3 основни приоритета, а именно:
1. Да не се допусне подмяна на историята ни. И в този мандат имаше подобни опити, на които успяхме да се противопоставим. Очаквам подобни провокации и в следващия, но от сега заявявам, че в мое лице ще има човек, които няма да позволи това да се случи.
2. Да работя за това да не се допусне закриване на Нефтохим, защото това може да се окаже пагубно за местната икономика. Много от кандидатите за кметове говорят за откриване на нови производства и работни места, но някак си услужливо пропускат случващото се около един от най-големите работодатели в града ни.
3. Организирането на референдум за обхвата на синя/зелена зона в Бургас.
Ще работя за допускане на съгражданите ни до по-широко участие при обсъждането на важни за  Бургас въпроси, отнасящи се до вземането на съществени за града ни, решения. В предходния мандат няколко пъти се опитах да променя Правилника за работата на общински съвет Бургас в тази посока.
 - БСП е последователна в отстояването на социална политика. Какво предвиждате в програмата в тази част?
- Програмата за Местни избори 2023 е продължение на досегашната работа на групата ни в общинския съвет. За по-кратко е наречена Община Бургас - социалната община /в подкрепа на своите жители/ и включва социални придобивки в няколко основни посоки:
- За по-възрастното поколение се предвижда верига от социални домове и центрове за рехабилитация, както и развитие на услугите в социалния патронаж, чрез създаването на  общинско предприятие "Грижа", осигуряващо медицински, битови и правни услуги ;
- За младите семейства ще работим за увеличаване на средствата във фонда за стимулиране на раждаемостта; бебешка кутия за всяко новородено дете в община Бургас с всичко необходимо за първите месеци след раждането, както и безплатна занималня за учениците от 1 до 4 клас през летните месеци;
- Прекратяването на практиките за постоянна продажба на общински жилища и доживотното им ползване, ще даде шанс на повече нуждаещи се наши съграждани.
Това разбира се е само част, от нашите ангажименти към бургаските граждани.
- Как един общински съветник може да въздейства върху процеси като ниски доходи, обезлюдяване и лоша инфраструктура?    
- Това, което мога да Ви кажа по този въпрос е как аз успявах /разбира се не всеки път/ да въздействам от позицията си на общински съветник. При срещи с граждани на Бургас и алармиране от тяхна страна за даден проблем, започвах системно да изисквам от общинската администрация, институции и териториални звена решение на поставените казуси. Разбира се това коства много труд, време и енергия, защото проблемите не се решават с едно телефонно обаждане или отправено питане в зала. Но от друга страна решенията на проблемите ми носи невероятно удовлетворение. Често пъти се питам, защо е необходимо и кому е нужно да се създават бюрократични спънки, нали всички общински съветници, кметове и административни служители трябва да са в полза на гражданите.
- Какво е финансовото състояние на община Бургас в момента?
- През настоящият мандат бях член на комисията по бюджет и финанси и имам поглед върху текущото финансово състояние, а именно:  В приетия Бюджет 2023 се продължава с дълговото бреме, разчетите са за задлъжнялост през 2023 година от 81 850 000 лева, при собствени приходи на община Бургас от едва 180 млн. лева. Продължава се и с грешната практика с кредити да се финансират проекти, които не носят доход, което води до увеличаване задлъжнялостта на общината. Като цяло по отношение на приходите в община Бургас липсва управленска воля и способност за търсене на допълнителни източници, включително по-ефективен начин за управление и разпореждане с общинската собственост и управление на общинските дружества. Никаква информация за целесъобразността и ефективността на разходите по капиталовата програма. Тя не отразява дългосрочните приоритети на града заложени в приетите от всички нас като общински съветници стратегии и планове. Възниква въпроса защо правим това, а не нещо друго, обектите включени в капиталовата програма са определени по неясни критерии от администрацията. Прехвърлят се едни и същи инвестиционни проекти година след година без реално да е свършено нещо по тях.
- На тези избори,отново има кандидати за кметове и общински съветници, които обикалят от партия на партия. Как ще коментирате това явление и могат ли хората да им се доверят?
- Всеки има право на собствен избор, как, по какъв начин и с какви послания да застане пред жителите на Бургас търсейки тяхната подкрепа. За за себе си ще кажа, че съм останал последователен в годините като повече от 20 години защитавам идеите на БСП. Следвам партийните препоръки за развитието на града ни и смея да твърдя, че не съм правил компромиси с достойнството и морала си. От друга страна наблюдаваме лица преминали през различни партии и организации, гръмко "отрекли се от едните" и "клели се във вярност в други", търсещи отново и отново доверието на избирателите. Нека хората сами да преценят на кой от двата типа кандидати биха се доверили на предстоящите избори.
- Защо хората трябва да гласуват за "БСП за България"?
- В годините БСП е доказала, че е последователна в действията и решенията си. Не се крие зад "кухи" фрази, не обещава неща, за които предварително е сигурно, че няма да изпълни. За мен това би трябвало да е водещо при избора за кого да се гласува на предстоящите избори! В противен случай алтернативата е "кресливи" политици, предлагащи неосъществими неща с ясното съзнание, че никога няма да им се отдаде шанс да ги изпълняват, популисти, които са готови да се продадат само и само да достигнат заветната си цел влизане в управлението. Примерите в тази посока са много! Мислите ли, че е случайност над 130 годишната история на БСП? Не, не е!  
- Какъв е призивът Ви към вашите избиратели?
- Бургас има нужда от работещи, здраво стъпили на земята, хора - експерти и професионалисти, които да надскочат рамките на ежедневните проблеми, да накарат съгражданите си за миг да забравят за "лошото" около тях и заедно да насочат усилия за създаването на желаната от всички нас градска среда!

Да бъде преразгледан договорът за летище "Бургас"

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 41

Ще отдават плажовете само с явни търгове

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 41

Претоварени зърновози разрушават пътища

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 41

"БДЖ-Товарни превози" отчита над 8,7 млн. лв. загуба

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 41

Не е изключена заплахата от война

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 41

В Скопие приеха 20-годишен план

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 41

Корупционен скандал разтърси Испания

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 41

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 41

Катастрофата Тагарев

автор:Александър Симов

visibility 295

/ брой: 41

Какви промени се задават за трудовия пазар в България

visibility 344

/ брой: 41

По-добрият начин за бизнеса да се справя със съкращенията

visibility 288

/ брой: 41

Кой НЕ иска да е училищен директор?

автор:Деси Велева

visibility 261

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ