01 Декември 2021сряда20:36 ч.

Интервю

Кольо Колев:

БСП демонстрира единство

Бойко Борисов е стреснат, уплашен и това е напълно основателно, смята социологът

/ брой: 26

автор:Мария Нинова

visibility 2429

Кольо Колев  е роден през 1956 г. Завършил е психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализирал социална психология и социология. През 1994 г. учредява частната агенция "Медиана". Женен, с четири деца.


"Реформаторите имат пълната възможност да не успеят да влязат в следващия парламент"


- Конгресът на БСП прие предложенията на лидера на партията Корнелия Нинова за промени в устава. Социалистите заявиха, че тръгват към победа на изборите. Как излезе левицата от форума?
- Първо, беше преодоляно едно много важно препятствие, беше демонстрирано единство в крайна сметка. Не се стигна до пророкуванията на мнозина, за вътрешнопартийно разцепление и битки. Така че това е нещо, което е много важно за една партия - демонстрацията на вътрешнопартийно здраве. Разбира се, този конгрес се проведе след нещо много важно, а именно първата победа на БСП от 2013 г., говоря за избора на президент на Румен Радев. Това е нещо, което без съмнение е въодушевило партията, дава й перспективи. Логично е конгресът също така да протече на вълната на известно въодушевление и надеждата, че БСП отново ще бъде управляваща партия. Така че всичко това показа и че Корнелия Нинова е овладяла партията.
Пакетът от предложения или мерки - икономически и социални, които бяха изтъкнати, също така демонстрират, че партията има идея какво да прави с властта, а не просто да подържи властта. Така че това е добре, това е добре за БСП. И без това партията в последно време набира скорост, както показват различните социологически агенции, приблизително в момента се намира в състояние на паритет, само че движението при ГЕРБ е надолу, а при БСП е нагоре. Разбира се, до изборите има още доста време, ще се види какво по-нататък.
Нека да кажем, че БСП преодоля и друга сериозна опасност. Всички знаем тежнението на левицата към прогресивния данък. Имаше идеи данъкът да се увеличава стъпаловидно още от 3-4 хиляди лева нагоре. Нещо, което щеше да удари върху средните слоеве. Това щеше да отблъсне избиратели. Облагането на богатите хора е много по-позитивно, тъй като не отблъсква средните слоеве. Прави чест на БСП, че предприе този ход.
- Корнелия Нинова говореше за паралелна държава, показа и факти от управлението на Бойко Борисов. В същото време Бойко Борисов се изказваше от Пловдив. Каква е разликата между поведението на оглавяваните от тях партии?
- Ако погледнете, без да знаете кой от коя партия е, ще кажете, че до голяма степен Бойко Борисов копира идеите на БСП, или пък може би БСП копира идеите на Бойко Борисов с идеята за управление, обърнато основно към хората. Само че има една съществена разлика - в продължение на два мандата управлението на г-н Борисов не се отличаваше с това, че той се обръщаше към хората. По негово време бяха замразени пенсиите, Симеон Дянков ги пъхна във фризера, и плащанията, и майчинските, въобще всички тези неща, които едва ли ще дадат възможност на хората да повярват, тъй като основното не е какво точно се обещава, а на кое хората ще повярват. В случая Бойко Борисов казва: ето сега ще се обърнем с лице към хората. Хубаво де, ама ти не си се обръщал към хората в продължение на доста години, нещо доста е съмнително, че сега ще го направиш. Друг е въпросът при БСП. Когато все пак малко или много, въпреки че не е била в управлението, ясно демонстрира своята социална насоченост, даже и по време на управлението си също така. Така че въпросът е в доверието, във вярата на хората.
- Самият Бойко Борисов уплашен ли е? След загубата на президентските избори, как би му се отразила и една на парламентарните?
- Дотук не беше свикнал да губи така категорично и видяхме неговата реакция. Той започна да се мята, да търси някаква форма на оправдание, на измисляне на нови и нови врагове или пък нови оправдания - нали тези са му виновни, реформаторите са му виновни, патриотите са му виновни, всички са му виновни. Но както се казва, на калпава ракета космосът й пречи. Но определено е стреснат, уплашен и това е напълно основателно.
- Вдясно наблюдаваме Реформаторския блок, новия проект на Радан Кънев, партията на Христо Иванов. Всичките тези субекти докъде ще се докарат?
- Ако продължават в този дух, най-вероятно и трите формации ще се удавят. В една все пак доста икономически бедна страна няма чак такъв потенциал за десните формации. Още повече, че самият Бойко Борисов и той се пише в тази посока, въпреки новия курс на партията, казано в кавички, който в последно време демонстрира. Така че не им е цветущо положението. Реформаторите имат пълната възможност да не успеят да влязат в следващия парламент.
- Слави Трифонов излезе с отворено писмо, в което посочва, че ако новият парламент не приеме референдума, ще си търси гражданските права пред Народното събрание?
- Това е очакван ход, но друг е въпросът, че парламентът наистина досега трябваше да вземе решение по въпроса. Не казвам да приеме идеята за 100% мажоритарни избори и т.н., но би могъл да вземе отношение. Примерно да кажем да се приеме германската система - 50 на 50 пропорционални и мажоритарни. Субсидията примерно няма да е 11 лв., ще бъде 6 лв. и така, неща, които биха хвърлили мост към обществото. Вместо това самото затрайване и невземане на отношение съвсем естествено дава сили в ръцете на Слави Трифонов. В този смисъл тук трябва да се търси разумният компромис. Те казват: "Ама ето, народът каза". Не е вярно, че народът е казал, казали са го 2 млн. и половина избиратели, но има още 3 млн. близо, които не са го казали. Но, разбира се, значителна част от хората искат това. Тогава трябва да се потърси компромис между едните и другите и това е нормалният ход. Всяко забавяне ще засилва, ако щете, социалното напрежение, ще налива вода в мелницата на Слави Трифонов, който би могъл да използва в една или в друга посока тази сила, която ще му бъде дадена.
- Да обърнем внимание и на президента Румен Радев. Ваши колеги му дават много високо доверие през първите 10 дни от встъпването му в длъжност. В началото се появиха спекулации, че той ще изкара страната от пътя й към Европа. Разбили се този мит?
- Всичко това са глупости, пуснати като партенки от т.нар. десница. Президентът Радев го каза. Да, ние имаме своето място в европейските структури и в НАТО. Но това съвсем не значи, че ние нямаме свои собствени национални интереси, които трябва да следваме, макар и в рамките на тези структури. И нещо, което е абсолютно разбираемо, абсолютно ясно, вместо това - слуга на Путин, не знам какво си, рубладжия... Пълни безумия. Разбира се, президентът Радев трябва да внимава да не влезе в обяснителен режим, непрекъснато да доказва, че не е камила, че е натовец, че е европеец и т.н., а просто наистина да работи нормално. Нещо, което прави към момента, с което, разбира се, съответно трупа позитиви. Дори ако вземете ветото, което наложи върху Закона за концесиите, широко подкрепяно и от леви, и от десни, и от синдикати, и от юристи. Така че той играе добре към момента, а при това положение съвсем естествено е неговият рейтинг да седи високо и да бъде високо ценен.

Австрия удължи локдауна с 10 дни

автор:Дума

visibility 192

ООН настоя за глобален план за ваксинация

автор:Дума

visibility 292

Украйна призова НАТО за сакнции срещу Русия

автор:Дума

visibility 318

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 0

/ брой: 232

Малките болници

автор:Аида Паникян

visibility 3

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 232

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 587

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ