15 Декември 2019неделя22:28 ч.

Проф. Георги Михайлов разкритикува намаляването на парите за лечение в чужбина

БСП: Бюджетът на НЗОК не е в полза на пациентите

Увеличените средства са измамни, документът е израз на експертна немощ, категорични са от левицата

/ брой: 218

автор:Аида Паникян

visibility 522

В този бюджет "липсва основният фактор, заради който съществува системата - пациентът" и прогнозира, че здравноосигурените ще продължат да доплащат стойността на половината от получената медицинска помощ, заяви депутатът от БСП д-р Илиан Тимчев по време на първо четене на проектобюджета на НЗОК за 2020 г. в НС. "Този бюджет няма да е в полза на пациентите и затова ние няма да го подкрепим", категоричен бе д-р Тимчев, който припомни, че в средата на 2019 г. дълговете на НЗОК към чужди каси са 271 млн. лв. (при 264 през 2018 г.), а просрочените задължения са 135 млн. лв. Проф. Георги Михайлов за пореден път разкритикува намаляването за 2020 г. на парите за лечение на българи в чужбина, независимо че тенденцията е към увеличаване на броя на тези пациенти. 

След около два часа и половина дебат с гласовете на управляващите бюджетът на НЗОК за догодина бе приет на първо четене в пленарна зала. Този небалансиран бюджет е отказ от реформиране на системата, ще продължи доплащането от пациентите, няма да реши въпроса с недоволството от ниски заплати, медици ще продължат да напускат страната. Така се аргументираха социалистите, докато министърът на здравеопазването Кирил Ананиев бързаше да напусне пленарната зала, секунди след като със 120 гласа "за" и 88 "против" бе приет бюджетът на касата. 

От думите на д-р Нигяр Джафер от ДПС стана ясно, че половината от "увеличението" на парите на касата с над 400 млн. лв. за 2020 г. идва най-вече от очакваното увеличение на минималната заплата, на минималните осигурителни прагове и на планирания 10-процентен ръст на възнагражденията на държавните служители. Какво ще стане, ако работодателите не се съгласят с увеличаването на минималната заплата, попита управляващите депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Този бюджет е на купеното време и спокойствие от управляващите и на отдалечаващата се реформа, каза д-р Джафер и прогнозира, че и догодина хоспитализациите няма да намалеят, защото не е предвидена превенция и профилактика, няма и лечебни заведения за долекуване. От ДПС бяха също категорични, че няма да подкрепят този бюджет.   

Това е 21-ият бюджет на НЗОК от създаването й, но още не знаем какви са потребностите от медицинска помощ на гражданите, защото липсва информационна система, коментира доц. Георги Йорданов от БСП. Той попита управляващите защо у нас умират 70 от 100 души от предотвратима смърт, а в други страни на ЕС 30 от 100, но така и не получи адекватен отговор. 

Между първо и второ четене социалистите в парламента ще предложат редките заболявания, както и синдромът на придобитата имунна недостатъчност, туберкулозата, да преминат под контрола на държавата.

Строят АМ „Хемус” без разрешителни

автор:Юлия Кулинска

visibility 33

/ брой: 241

БСП избира лидера си на 26 април

автор:Юлия Кулинска

visibility 23

/ брой: 241

България може да съди Европарламента заради пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 241

Едва 2 от 27 марки у нас са истински шоколад

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 241

Дават водни помощи от средата на 2020 г.

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 241

НАП ще ни попълва декларациите

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 241

Искат нови бежански центрове по границите на ЕС

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 241

Арести в Албания след смъртоносния трус

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 241

Врашава призна: русофобията ни вреди

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 241

Меркел се оплаква от недостиг на специалисти

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 241

София 2019 - зеленото е още мечта

автор:Деси Велева

visibility 21

/ брой: 241

Когато образованието не е ценност

автор:Боян Бойчев

visibility 28

/ брой: 241

"Еврейското читалище" чества вековен юбилей

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 241

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ