11 Юли 2020събота21:31 ч.

БСП алармира МЗ за липсващи лекарства без аналог

/ брой: 85

автор:Аида Паникян

visibility 232

За невъзможността да бъдат купени два жизненоважни препарата, които нямат заместители, алармира депутатът от БСП д-р Десислав Тасков във въпрос към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Оказва се, че през последните седмици е невъзможно да се купят препаратите ондансетрон (за предотвратяване на гадене и повръщане, причинено от ракова химиотерапия, лъчева терапия или операция) и тракриум (за отпускане на мускулите при въвеждане на анестезия и интубация при всякакви операции).

Д-р Тасков поясни пред ДУМА, че медикаментите са налични в складовете на търговците на едро, но те отказват да ги продават, тъй като доставната им цена е по-висока от посочената в позитивния списък и при евентуална покупко-продажба загуби ще понесат и двете страни. Болниците в момента ползват резервите си и търсят начини да се снабдяват, коментира депутатът. Той е категоричен, че в условията на пазарна икономика цените на лекарствата се променят и би трябвало отговорните институции да извършват своевременни корекции, за да не създава изкуствен дефицит.

"От около месец сме парадоксална ситуация - не можем да се снабдим с тези два медикамента, ползваме резервите си, но като свършат, какво ще правим? Лекарствата ги има, очевидно са на по-висока цена от тази в позитивния лекарствен списък. Нито търговците на едро могат да ги продават, нито болниците могат да купуват. Тракриумът се ползва при всяка операция, а аналогът му го няма на пазара от февруари. Ондансетронът няма аналог. Има други лекарства против повръщане, но те не вършат работа в химиотерапията", коментира за ДУМА д-р Янислава Илиева, зам.-директор на онкологичната болница във Варна. 

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 382

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 435

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 643

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 572

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1285

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ