30 Януари 2023понеделник19:41 ч.

ВРЕМЕТО:

В понеделник облачността ще е разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, максималните - между 0° и 5°, в София минимална минус 3°, максимална - около 2°. В понеделник облачността ще е разкъсана, но още вечерта от запад отново ще се увеличи. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, максималните - между 0° и 5°, в София минимална минус 3°, максимална - около 2°.

БСП – Братя Даскалови: Настояваме да не бъде сключван концесионен договор и изграждане на кариери за добив на варовици до нашата община

автор:Дума

visibility 91

 „Животът, здравето и поминъкът на населението са от първостепенно значение  в Братя Даскалови  и не желаем в никакъв случай общината от селскостопански район с екологично земеделие, с редица защитени видове животни и птици и с потенциал за развиващ се туризъм, да бъде превърната в място за добив на варовици“, каза председателят на БСП-Братя Даскалови Веселин Калчев по повод инвестиционните намерения на дружеството „Агро Ерг“ за изграждане на кариери за добив на варовици в концесионна площ „Орманите“ на територията на съседното село Тюркмен в община Брезово. 

Калчев, заедно със съветниците на левицата Никола Будаков и Станка Матева, се ангажираха да представят проблема в местния парламент след поредица от срещи с жители на съседната община. Те благодариха на Общински съвет – Братя Даскалови, гласувал декларацията с пълно мнозинство, в която се изразява безпокойство и притеснение за възможните негативни последици върху природата, живота и здравето на хората в двете общини  Брезово и Братя Даскалови.

„Инвестиционното намерение изцяло противоречи на приетия с Решение  №327,  от 28.07.2022 год. План за интегрирано развитие на община Братя Даскалови за периода 2021 г.-2027 г., както и на Визията за развитие на община Братя Даскалови и на стратегическите цели“, каза председателят на Групата на БСП Никола Будаков, който прочете декларацията на БСП на последното заседание на местния парламент.

Според  документа добиването на подобни строителни материали се реализира чрез използването на взривни материали, което от своя страна ще доведе до екологична катастрофа с непоправими последици за живота и здравето на населението в нашата община. Ще се замърсят подпочвените води на с.Тюркмен и близките селища, защото теренът е в непосредствена близост до вододайната зона на селото. Тази кариера се намира само  на 800 метра от братядаскаловското село Гранит и на 400 метра от брезовското село Тюркмен  и на 2-3 км от село Братя Даскалови.

„Напомняме на Министерството на енергетиката, на РИОСВ-Пловдив и „Агро Ерг“ ЕООД, че териториите, в които се предлага кариерата, попада съгласно приетия Общ  устройствен план на община Брезово в зона за земеделски и пасищни земи, в която е забранена промяната на предназначението на земята. Настояваме да не бъде сключван концесионен договор за добив на варовици и изграждане на кариери между дружеството и Министерството на енергетиката. Заявяваме своята решителност за предприемане на всички възможни законови действия, които ще бъдат насочени срещу сключване на концесионния  договор“, сочи още декларацията на Общинският съвет.

Декларацията е изпратена до президента, министър-председателя, министрите  на околната среда и водите, енергетиката и здравеопазването, както и до областните управители на Стара Загора и Пловдив.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Прогноза: С около 30% ще поевтинее газът

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 19

Експерт: Търсят се заобиколни начини за повишаване на цените

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 19

Автобусният бранш се оплаква от 50% загуби

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 19

Почти цялата тютюнева реколта вече е продадена

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 19

Петр Павел е новият президент на Чехия

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 19

В София почетоха Хосе Марти

автор:Таня Глухчева

visibility 251

/ брой: 19

САЩ се готвели за война с Китай

автор:Дума

visibility 343

/ брой: 19

Недостиг на антибиотици и в аптеките в Хърватия

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 19

Асфалт!

автор:Деси Велева

visibility 264

/ брой: 19

Корнелия Нинова: За семейството и децата ще се боря докрай (ВИДЕО)

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 19

Етническите българи - златният резерв на България

автор:Крум Лазаров

visibility 330

/ брой: 19

Атанас Зафиров: Конгресът на БСП няма да сменя председателя

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 19

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ