10 Юли 2020петък18:55 ч.

БСК предлага по-високи вноски за пенсия на военни и полицаи

Работодателската организация е за нови правила за ранно пенсиониране

/ брой: 187

автор:Аида Паникян

visibility 646

Вноските за пенсионно осигуряване на служителите на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и работещите в правораздавателните органи да бъдат увеличени с 12%, за да се изравни приносът им в пенсионната система с този на останалите работници. Както те, така и всички държавни служители, да плащат своята част от вноската от заплатите си, а не както сега, държавата да плаща за тях.
Преди това обаче да бъдат увеличени заплатите им с толкова, колкото е месечната осигуровка. Най-вероятно това увеличение ще е около 17-18 на сто, колкото е личната вноска за работещите в трета категория труд. Това са част от предложенията на Българската стопанска камара за промени в пенсионната система с цел подобряване на състоянието й. Голямото несъответствие между приходите и разходите за пенсиите на военни и полицаи идва и от правото им да се пенсионират след 25 г. стаж, независимо от възрастта, при пенсиониране вземат 20 заплати и получават средно 24 години пенсия, докато работещите в трета категория - средно 21, подчерта изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Като се плащат осигуровките на заетите по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване чрез трансфери от бюджета, "маскира" се и бюджетното състояние на съответните ведомства, смятат експертите от камарата.
За да се изчисти осигурителната система от подобни недостатъци, БСК предлага за военните, полицаите и кадрите на правораздавателната система да се създаде отделен пенсионен фонд, както е учителският. Отделен пенсионен фонд да има за земеделци. От БСК предлагат още държавата в качеството си на работодател да бъде санкционирана за забавени осигуровки, както и останалите работодатели - плюс 20% от забавената осигуровка и основният лихвен процент.
Част от обясненията на БСК за тежкото положение на пенсионната система, че през последните 2 години са закрити около 300 хил. работни места, самоосигуряващите се са намалели с около 22 хил. души, а около 47% от малките и средните предприятия съобщават, че имат нула заети.
Да се отделят социалните от осигурителните плащания, настояват отново от БСК. Средно с по 40 до 50 хил. души всяка година се увеличават хората, които получават инвалидна пенсия. А в периода 2003-2005 г. нарастването е с 90 000 годишно, когато започва увеличаването на възрастта за пенсиониране. Ако през 2002 г. освидетелствани са били 272 000 души, през м.г. те са 422 000. През 2005 г. държавата е дала 577 млн. лв. за инвалидни пенсии, а през 2010 - над 1.1 млрд. лв.
Да се коригират заплатите на работещите в НЕЛК и ТЕЛК, за да не може да бъдат подкупвани за издаване на фалшиви документи, предлагат още от БСК. Излиза, че над 700 хил. от 3.1 млн. души в трудоспособна възраст са инвалиди, коментира Данев.
От БСК искат да има ежегодно увеличаване на пенсиите, но то да е обвързано с приноса на отделния човек с БВП, както и с инфлацията.
Да се преразгледа системата за служебно разпределение на лицата, избрали универсален фонд, като се създадат условия за повишаване на качеството на обслужване и засилване заинтересоваността на лицата самостоятелно да избират фонд. Служебните разпределения за няколко години са се увеличили от 45 на 65%.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 130

Турция обяви "Св. София" за джамия

автор:Дума

visibility 41

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 402

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 366

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1026

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ