13 Август 2020четвъртък12:38 ч.

Ваня Григорова

БСК не успя да прокара нов Кодекс на труда

От стопанската камара предлагат промени, които ще посегнат на извоювани права на работещите, синдикатите са против

/ брой: 21

автор:Ева Костова

visibility 2312

Само предложения на работната група от МТСП за промени в Кодекса на труда (КТ) ще бъдат внесени в Министерския съвет. Това се реши на лидерската среща на министъра на труда и социалната политика с ръководителите на КНСБ, "Подкрепа" и на работодателските организации заради предлаганите от работодателите промени в КТ, научи ДУМА. По-късно свои становища ще представят работни групи на синдикати и работодатели. 

Да отпадне изискването да се връчва на работника уведомлението на НАП при сключване, изменение и прекратяване на трудов договор е едно от предложенията на Българската стопанска камара (БСК). Сред тях са и прецизиране на текстовете, уреждащи правото на подбор при закриване на част от предприятието, при съкращаване на щата или намаляване обема на работата. Да няма предварителна закрила при уволнение, като такава се предвиди само за изключителни случаи в съответствие с международното и европейско трудово право и предварително разрешение, мнение или съгласие от инспекцията по труда, ТЕЛК или синдикат за уволнение и регламентиране на т.нар. мълчаливо съгласие. От БСК искат и разширяване на възможността за работодателя едностранно да прекрати трудовия договор и предвидените обезщетения по сегашния КТ да бъдат изплащани, само когато прекратяването на договора е по инициатива на работодателя. Според БСК са необходими промени и в показателите, характеризиращи гъвкавите трудови отношения, включително и работа на срочен трудов договор чрез агенция за временна работа, почасова заетост, работа от разстояние, втори трудов договор и др., определени като ревизиране на съществуващите ограничения. Предвижда се и възможност за повторно сключване на срочен договор до 5 години и самостоятелен почасов договор, т.нар. договор с нулеви часове. Да отпадне забраната за полагане на извънреден труд и увеличаване от 3 на 6 месеца на периода, през който работодателят може да въведе непълно работно време в календарната година, е друго предложение. Да се прецизират условията за ползване на отпуск по майчинство и др. 

Синдикатите не са съгласни с драстичните поправки в закона, стана ясно на срещата. "Това, което работодателите не успеят да прокарат през работната група, ще го прокарат при обсъжданията в Народното събрание чрез депутатско лоби между първо и второ четене", опасява се Ваня Григорова, експерт на "Подкрепа".

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 34

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 205

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 204

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 154

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 0

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 480

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 325

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 249

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 222

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ