23 Февруари 2020неделя20:13 ч.

Ваня Григорова

БСК не успя да прокара нов Кодекс на труда

От стопанската камара предлагат промени, които ще посегнат на извоювани права на работещите, синдикатите са против

/ брой: 21

автор:Ева Костова

visibility 2001

Само предложения на работната група от МТСП за промени в Кодекса на труда (КТ) ще бъдат внесени в Министерския съвет. Това се реши на лидерската среща на министъра на труда и социалната политика с ръководителите на КНСБ, "Подкрепа" и на работодателските организации заради предлаганите от работодателите промени в КТ, научи ДУМА. По-късно свои становища ще представят работни групи на синдикати и работодатели. 

Да отпадне изискването да се връчва на работника уведомлението на НАП при сключване, изменение и прекратяване на трудов договор е едно от предложенията на Българската стопанска камара (БСК). Сред тях са и прецизиране на текстовете, уреждащи правото на подбор при закриване на част от предприятието, при съкращаване на щата или намаляване обема на работата. Да няма предварителна закрила при уволнение, като такава се предвиди само за изключителни случаи в съответствие с международното и европейско трудово право и предварително разрешение, мнение или съгласие от инспекцията по труда, ТЕЛК или синдикат за уволнение и регламентиране на т.нар. мълчаливо съгласие. От БСК искат и разширяване на възможността за работодателя едностранно да прекрати трудовия договор и предвидените обезщетения по сегашния КТ да бъдат изплащани, само когато прекратяването на договора е по инициатива на работодателя. Според БСК са необходими промени и в показателите, характеризиращи гъвкавите трудови отношения, включително и работа на срочен трудов договор чрез агенция за временна работа, почасова заетост, работа от разстояние, втори трудов договор и др., определени като ревизиране на съществуващите ограничения. Предвижда се и възможност за повторно сключване на срочен договор до 5 години и самостоятелен почасов договор, т.нар. договор с нулеви часове. Да отпадне забраната за полагане на извънреден труд и увеличаване от 3 на 6 месеца на периода, през който работодателят може да въведе непълно работно време в календарната година, е друго предложение. Да се прецизират условията за ползване на отпуск по майчинство и др. 

Синдикатите не са съгласни с драстичните поправки в закона, стана ясно на срещата. "Това, което работодателите не успеят да прокарат през работната група, ще го прокарат при обсъжданията в Народното събрание чрез депутатско лоби между първо и второ четене", опасява се Ваня Григорова, експерт на "Подкрепа".

Адвокатите: Настъпва диктатура

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 43

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 57

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 58

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 66

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 45

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ