08 Май 2021събота01:47 ч.

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

Мерките са за преодоляване на кризата

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 785

Европейската комисия (ЕК) предлага да се освободят от ДДС някои жизненоважни стоки и услуги, които държавите членки предлагат на гражданите по време на криза. Решението е взето предвид пандемията от коронавирус, но се отнася за всякакви бедствия и кризи, се казва в съобщение на ЕК.

Стоките и услугите в обхвата на предложеното освобождаване включват диагностични тестове и консумативи за тестване, както и лабораторно оборудване. Други включени стоки са лични предпазни средства като ръкавици, респиратори, маски, престилки, продукти и оборудване за дезинфекция. ДДС да не се плаща за палатки, походни легла, дрехи и храна, предлага ЕК. Този данък не трябва да се дължи и за оборудване за търсене и спасяване на хора, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки. Антимикробни средства и антибиотици, антидоти при химически заплахи, лечения при радиационно облъчване, антитоксини, таблетки йод също да бъдат освободени от ДДС предлага още Брюксел. Сред включените стоки за освобождаване от ДДС са кръвни продукти или антитела, както и устройства за измерване на йонизиращото лъчение.

Разработване, производство и снабдяване с необходими продукти, научноизследователски и иновационни дейности, създаване на стратегически запаси от продукти, лицензи във фармацевтичната промишленост, карантинни съоръжения, клинични изпитвания и дезинфекция на помещенията също са включени в предложението на Европейската комисия. То е направено вследствие на опита, придобит по време на коронавирусната пандемия през 2020 г. Благодарение на него стана видно, че ДДС, начисляван върху някои сделки, в крайна сметка се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки, който оказва натиск върху ограничените национални бюджети, посочват от ЕК.

Според ЕК чрез инициативата ще се увеличи максимално ефикасността на средствата на ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране при кризи като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Също така с нея ще се укрепят органите на равнище ЕС за управление на бедствия и кризи, като например тези, които са в обхвата на Здравния съюз на ЕС и Механизма на ЕС за гражданска защита, е посочено в съобщението.

След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на еврокомисията и на другите агенции и органи на ЕС да внасят и да закупуват стоки и услуги без ДДС, когато закупените стоки и услуги се разпределят при реагиране по време на извънредна ситуация в ЕС. Получателите може да са държави членки или трети страни, като например национални органи или институции - болници, национални здравни органи или органи за реагиране при бедствия, се казва в съобщението.

Губим милиони от липсата на руски туристи

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 86

Фалшиви Великденски промоции

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 86

Пандемията намали желанието за бизнес

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 86

Декларирането на доходи ни е отнело под 10 минути

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 86

Русия и олигарсите заплашвали Украйна

автор:Дума

visibility 481

/ брой: 86

В ЕС обмислят сили за бързо реагиране

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 86

Коронавирусът убива по 4000 на ден в Индия

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 86

Да помним цената на мира!

visibility 416

/ брой: 86

Внимание: Опасен труд!

автор:Ева Костова

visibility 306

/ брой: 86

Датата

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 86

Баня, СПА и провалени финали

автор:Деси Велева

visibility 865

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ