14 Април 2024неделя14:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

На фокус

Брутална каша със сметките за топло*

Кой и как е прецакан в изравнителните фактури от тази година

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 724

Емил Брандийски


От 7 дни и "Топлофикация София" е готова с изравнителните сметки за отчетния период 2022-2023г. От финансова гледна точка сметките са абсурдни, тъй като са съставени при исторически най-високата към момента цена от 150.267лв. за 1 MWh. Колкото по-абсурдна е цената, толкова по-заблуждаващи са действията на столичното парно и топлинните счетоводители, за да прикрият този факт. Както през предходния отчетен сезон, така и през този ще има ощетени от каламбура от ДДС ставката, с която ще бъдат начислявани сумите от изравняване на сметките.

Какви са особените черти на процеса? 

Късната доставка на изравнителните фактури. Според наредбата за топлоснабдяването топлинните счетоводители са длъжни в срок до 15 юли да изготвят и доставят на потребителите изравнителните фактури на хартиен носител до пощенските кутии, процедура описана надлежно в Чл. 70(7) от Наредба № Е-РД-04-1 от 12 март 2020 г. за топлоснабдяването. Да, обаче те не го правят. В последните години тези дружества се самозабравят и при тях се проявяват чертите, характерни за монополните дружества.

Говорейки от първо лице, моята изравнителна фактура получих едва на 17 август 2023г. и то след подаването на жалба в Министерството на енергетиката. При опитите ми за комуникация с топлинния ми счетоводител в лицето на "Бруната" ООД (в случая), ми бе заявено, че мога да получа изравнителната си фактура или в офиса на дружеството срещу заплащане, или след регистрация в сайта им, като естествено ще трябва задължително да се откажа от фактурата на хартиен носител. Ами, ако не искам да загубя това си право? Ако определен потребител е в невъзможност да има компютър, интернет, да прави регистрации и да зависи от своеволията на съответната фирма за дялово разпределение (ФДР)?

В обобщение на целия този процес се оказва, че потребителите чакат над 4 месеца и половина за да получат изравнителните си фактури. Съответно те разполагат с по-малко от две седмици, за да заявят своите претенции за корекция пред съответната фирма за дялово разпределение, тъй като крайния срок за възражения по изравнителните фактури е 31 август. В допълнение фирмите за дялово разпределение се чувстват ненаказуеми, ако не изпълняват задължението си за доставяне в срок изравнителните фактури.

Съдържанието на самите фактури

За втора поредна година в тях се забелязва все по-нарастващо ощетяване на потребителите. Както вече писах по въпроса, поради лошо съставени прогнози се оказва, че потребителите плащат по-голямо количество топлоенергия, отколкото им е продала самата "Топлофикация София". Тази година за първи път в изравнителните сметки на самия топлинен счетоводител липсва крайната сума от изравняването на топлоенергиите с ДДС. Количествата топлоенергия по всички компоненти, а имено - топла вода, сградна инсталация, отоплението по уреди и отоплението по мощност са  остойностени без данък добавена стойност (ДДС). 

Не е ясно защо го правят топлинните счетоводители, тъй като единственият проблемен компонент относно ДДС-то е топлата вода, или по-скоро разпределението на топлата вода за месеците май и юни 2022г., когато ДДС-то е било 20%. От друга страна във фактурите разпределението на общото количество потребена топла вода е разпределено по периодите след изравняване, което елиминира пречката да бъде остойностено със съответното ДДС. Така представена (без ДДС), "индивидуалната справка за използвана топлинна енергия" не носи никаква реална информация за битовите потребители, тъй като те плащат изравнителните си фактури си с ДДС. По този начин потребителите виждат по-ниски стойности на своите сметки, ако трябва да доплащат, но остават неприятно изненадани, когато отидат и платят своите изравнителни сметки. Това непълно представяне на информацията по изравнителните справки на практика обезсмисля всеки опит на потребителите да разберат колко точно и за какво плащат, ако разбира се нямат съответните нормативни познания и математически способности. Явно топлинните счетоводители 

се опитват да скрият нещо!

Заради влизането в сила на 20% ДДС след 1 юли се оказва, че прецакани са потребителите, които имат да доплащат суми след изравняването от топлинния счетоводител. Смея да твърдя, че при тях има вече три различни цени на плащане, вместо официалните две. И понеже винаги оставям числата да говорят, ето и конкретен пример.

В Таблица 1 е описана фактура от "Топлофикация София" на конкретен потребител, който има да доплаща топлоенергия след изравняването. Крайната сума е без ДДС на стойност 2532.50 лв. В нея нарочно не съм поставил табличката от фактурата, описваща стойността на ДДС-то, защото тя трябва да бъде разгледана отделно, за да бъде разбрана. И най-важното е как "Топлофикация София" формира крайната сметка за отчетния период. В първата таблица разпределението е представено по видове (отопление и топла вода) и периоди (май и юни 2022г. и периода юли 2022-април 2023г.)

В Таблица 2 е представено какво е платил потребителят, самото изравняване и това, какво трябва да доплати. Ако потребителят не разбере Таблица 2, няма как да си обясни стойностите на ДДС-то, което му начисляват и което е показано по начин, по който се прикрива именно начисляваното в ущърб на потребителя ДДС. 

Данните от Таблица 2 отговарят на данните от топлофикация, с разликата, че за яснота са представени сумите с включено съответното ДДС. В официалната таблица на "Топлофикация София" суми с ДДС няма, няма и да видите. Целта е фактурите да бъдат максимално неясни, поради непълнотата си.

От Таблица 2 ясно се вижда, че имаме три цени на плащане за периода 2022-2023г., вместо официалните две. Те са:

- Топлоенергия на цена 98.48лв. за 1 MWh с ДДС от 20%, или 118.176лв. за 1 MWh.

- Топлоенергия на цена 137.86лв. за 1 MWh с ДДС от 9% или 150.267лв. за 1 MWh.

- Топлоенергия на цена 137.86лв. за 1 MWh с ДДС от 20% или 165.432 лв. за 1 MWh.

Ето, че имаме три цени за отчетния период 2022г.-2023г. Някъде да сте чули някой от гастролиращите "експерти" по телевизионните студия да я споменава? Третата цена е достатъчно добре скрита в таблицата на представяне на крайната стойност на фактурата от столичното парно. Може би именно появата на третата цена е подтикнала топлинните счетоводители да не посмеят да ни представят изравнителните ни сметки с ДДС. Ако го бяха направили, то грозната истина щеше да лъсне още преди повече от месец. Вместо това те покорно изчакаха "Топлофикация София" да обяви фактурите, преди самите те да изпратят изравнителните сметки на хартиен носител.

Остава да представим крайната стойност на фактурата за отчетния период в Таблица 3 и Таблица 4.

В Таблица 3 е представена общата стойност на задължението на конкретния потребител според, забележете - данъчните основи.

Да погледнем обаче Таблица 4, която представлява детайлна разбивка на Таблица 3, като стойностите са заимствани от Таблица 2. Очевидно е, че общата сума на потребителя е 2830.21 лв. Тя представлява сбор от сумите, които са платени през годината и онези, които остават да бъдат платени. Тук ясно се откроява скритата трета цена, като е представена като част от данъчната основа с 20%.

Крайното задължение на потребителят според Таблица 4 е разликата между дължимата сума (2830.19лв.) и платените суми през годината (2068.99+79.03= 2148.03), или оставаща сума за плащане от 682.16лв. с ДДС.

С колко е прецакан конкретния потребител?

От таблица 4 се вижда, че потребителят има да заплати 504.91 лв. с ДДС от 20%(605.89лв.), вместо 504.91лв. с ДДС от 9%(550.35лв.). Тоест самото прецакване е на стойност 55.54 лв. 

За потребителите, на които имат да се възстановяват суми, те се възстановяват със съответстващото за периода ДДС.

За втора поредна година е създаден каламбур в изравнителните сметки на Топлофикация София. За втора година Топлофикация София представя данните във фактурите непълни, което ги прави неразбираеми за обикновените потребители. 

*Заглавието е на редакцията

Икономически живот,

със съкращения

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 994

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1079

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 981

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 917

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1125

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1134

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 1022

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 858

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1217

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 993

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 932

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ