26 Март 2019вторник14:12 ч.

Британският парламент избира между отлагане, нов договор и втори референдум за Брекзит

автор:Дума

visibility 357

Британските депутати отново са изправени пред ключов избор тази вечер. След като в два поредни дни парламентът отхвърли последователно споразумението за Брекзит и възможността за излизане от ЕС без сделка, днес ще бъдат гласувани общо четири поправки. Една от тях включва и провеждането на втори референдум за Брекзит.
Председателят на долната камара Джон Бъркоу съобщи, че ще бъдат подложени на гласуване четири поправки, включително поправка на поправка.
Порвото предложение е за отлагане на Брекзит, за да има повече време за организиране на референдум. Това означава, че за първи път депутатите ще гласуват за евентуално второ допитване дали изобщо Великобритания да се раздели с ЕС.
Вторият текст гласи, че следващата седмица трябва да има дебат, който да доведе до алтернатива на Брекзит.
Третият вариант е отлагане на излизането от ЕС, а четвъртият е забрана на премиера Тереза Мей да внася за трети път сделката с ЕС за гласуване в Камарата на общините. Припомняме, че споразумението вече на два пъти бе отхвърляно.
Основното предложение на правителството гласи, че ако парламентът прокара резолюция за одобряване на договореното споразумение с ЕС и рамката за бъдещите отношения, кабинетът ще поиска от Общността отлагане на Брекзит до 30 юни 2019 г. с цел приемане на необходимото законодателство за напускане.
Ако отлагането е за по-дълъг период, това предполага, че Великобритания ще трябва да участва на евроизборите през май тази година.

Ново мащабно прекъсване на тока във Венецуела

автор:Дума

visibility 291

Искат да направят "Св. София" джамия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 58

Докато не настъпи вечен мир на Земята

автор:Константин Иванов

visibility 212

/ брой: 58

Организиран хаос в поземлената реформа

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 58

Столица на културата ли? Такъв кич няма и в Африка

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 58