21 Януари 2020вторник02:49 ч.

Британски кандидат-дипломати за Балканите

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 1091

Флориан Бибер, професор в катедрата за политика и международни отношения на университета Кент, публикува в своя интернет блог някои от заблудите на своите студенти за историята на Югославия.
Някои студенти смятат, че "в Косово живеят алжирци", че "Чехия е била част от Югославия" и че "Тито е бил служител на Османската империя".
Когато става въпрос за формирането на Югославия, един от британските студенти казва, че Югославия е успяла да оцелее толкова години (дори и векове) само благодарение на факта, че още от антично време е нямала нито един истински голям враг, който можел сериозно да я застраши.
Друг бъдещ британски политиолог твърди, че "Югославия е държава, която с употреба на сила, за собствени нужди, е създала Османската империя, която назначила за свой служител Тито. Той по-късно бил задължен само да поддържа реда и наистина бил много добър в това.
С приближаването на края на изпитните срокове историята на Югославия се приближава до ХХ век. Но се появиха и нови въпроси - кой всъщност е бил част от тази Югославия. Отговор дава един от студентите на Бибер - "държавата Югославия била формирана през 1929 г. от Кралството на сърбите, хърватите и чехите".
Според друг цитат от блога на Бибер анонимен автор твърди, че "Югославия е била съставена от осем републики, сред които са и двете области Косово и Войвонец". За тези, които досега не са чували за Войвонец, втората дефиниция е още по-странна. "Области на Югославия са били Сърбия, Хърватия, Словения, Юговеада и др." Интересно е да се чуе, че една от областите е била или все още е населена с доста екзотични жители за този регион - "95 на сто от населението на Косово е алжирско", твърди един от младите британци.
Когато се говори за разпадането на Югославия и конфликтите, които произлязоха от това, младите надежди на британската дипломация развиват и свои алтернативни теории. Така един от тях заявява, че на Балканите "нещата тръгнали зле, когато Слободан Милошевич се опитал да превземе столицата на Хърватия Дубровник, но не успял". Когато става въпрос за Косово, някои от британските студенти вярват, че "то е било наистина държава повече от 600 години и по време на последната война е паднало под сръбска власт, от която след това повторно се освободило".
Флориан Бибер, отличен познавач на Балканите, казва, че въпреки някои твърдения на студентите те в общия смисъл на думата не са необразовани, а тяхното незнаене илюстрира общото състояние на британското общество, което гледа на източноевропейския регион като на място, от което произлизат занаятчии и градинари, а Балканите са свърталище на престъпници.
Изявлението на бившия водещ в Би Би Си Тери Воган, който критикувайки гласуването на Евровизията в полза на съседните страни, заяви, че отново трябва да се изгради стена за разграничаване от Източна Европа, е само израз на незнание и незаинтересованост, които тук присъстват навсякъде, казва Бибер.
Тревожен е фактът, че голям брой от тъкмо тези незаинтересовани студенти със скромни знания за Балканите един ден ще станат самозвани ескперти и дипломати с ролята на съветници за решаване на конфликти и проблеми вътре и между държавите от бивша Югославия.

Проверяват Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив

автор:Дума

visibility 0

Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

автор:Дума

visibility 18

Войната за лотариите се разгаря все повече

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 13

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

автор:Деси Велева

visibility 33

/ брой: 13

България внася повече ток, отколкото изнася

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Пускат жалба до ЕК срещу привилегиите на банките у нас

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

В Северозапада - 1/3 от европарите се инвестират в Плевен

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Пълним джобовете на богаташите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Путин сменя и главния прокурор

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 13

Сърбия купи от Русия "Панцир-С1"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Диря в науката и политиката

автор:Велиана Христова

visibility 47

/ брой: 13

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 872

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ