08 Август 2020събота18:41 ч.

Британски кандидат-дипломати за Балканите

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 1163

Флориан Бибер, професор в катедрата за политика и международни отношения на университета Кент, публикува в своя интернет блог някои от заблудите на своите студенти за историята на Югославия.
Някои студенти смятат, че "в Косово живеят алжирци", че "Чехия е била част от Югославия" и че "Тито е бил служител на Османската империя".
Когато става въпрос за формирането на Югославия, един от британските студенти казва, че Югославия е успяла да оцелее толкова години (дори и векове) само благодарение на факта, че още от антично време е нямала нито един истински голям враг, който можел сериозно да я застраши.
Друг бъдещ британски политиолог твърди, че "Югославия е държава, която с употреба на сила, за собствени нужди, е създала Османската империя, която назначила за свой служител Тито. Той по-късно бил задължен само да поддържа реда и наистина бил много добър в това.
С приближаването на края на изпитните срокове историята на Югославия се приближава до ХХ век. Но се появиха и нови въпроси - кой всъщност е бил част от тази Югославия. Отговор дава един от студентите на Бибер - "държавата Югославия била формирана през 1929 г. от Кралството на сърбите, хърватите и чехите".
Според друг цитат от блога на Бибер анонимен автор твърди, че "Югославия е била съставена от осем републики, сред които са и двете области Косово и Войвонец". За тези, които досега не са чували за Войвонец, втората дефиниция е още по-странна. "Области на Югославия са били Сърбия, Хърватия, Словения, Юговеада и др." Интересно е да се чуе, че една от областите е била или все още е населена с доста екзотични жители за този регион - "95 на сто от населението на Косово е алжирско", твърди един от младите британци.
Когато се говори за разпадането на Югославия и конфликтите, които произлязоха от това, младите надежди на британската дипломация развиват и свои алтернативни теории. Така един от тях заявява, че на Балканите "нещата тръгнали зле, когато Слободан Милошевич се опитал да превземе столицата на Хърватия Дубровник, но не успял". Когато става въпрос за Косово, някои от британските студенти вярват, че "то е било наистина държава повече от 600 години и по време на последната война е паднало под сръбска власт, от която след това повторно се освободило".
Флориан Бибер, отличен познавач на Балканите, казва, че въпреки някои твърдения на студентите те в общия смисъл на думата не са необразовани, а тяхното незнаене илюстрира общото състояние на британското общество, което гледа на източноевропейския регион като на място, от което произлизат занаятчии и градинари, а Балканите са свърталище на престъпници.
Изявлението на бившия водещ в Би Би Си Тери Воган, който критикувайки гласуването на Евровизията в полза на съседните страни, заяви, че отново трябва да се изгради стена за разграничаване от Източна Европа, е само израз на незнание и незаинтересованост, които тук присъстват навсякъде, казва Бибер.
Тревожен е фактът, че голям брой от тъкмо тези незаинтересовани студенти със скромни знания за Балканите един ден ще станат самозвани ескперти и дипломати с ролята на съветници за решаване на конфликти и проблеми вътре и между държавите от бивша Югославия.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 304

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 389

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 601

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1083

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ