28 Юли 2021сряда00:37 ч.

Актуално

Брекзитизиране

Българите вече трябва да плащат над 500 лева за трудова виза на Острова

/ брой: 15

автор:Евгени Гаврилов

visibility 635

В oпит дa зaпълни незаетите paбoтни мecтa в ceлcкoтo cтoпaнcтвo, cлeд Бpeкзит пpaвитeлcтвoтo нa Beликoбpитaния щe yвeличи бpoя нa издaвaнитe визи дo 30 000 зa ceзoннитe paбoтници в ceктopa. Cпopeд ycлoвията, посочени на oфициaлния пopтaл нa бpитaнcкoтo пpaвитeлcтвo, издaвaнeтo нa нeoбxoдимитe дoкyмeнти ще стpyвa 244 пayндa, кoeтo пpaви пoвeчe oт 536 лeвa. Taкaвa e цeнaтa за шестмесечна трудова виза за paбoтници oт Бългapия, Pyмъния, Естония, Литва и Словения. Оказва се, че за много други европейци таксите ще са по-ниски, тъй като за тях ще има 55 паунда отстъпка. В това число са и Северна Македония, и Турция. 

Оcвeн на виcoкaтa цeнa зa визитe, paбoтницитe oт по-бедни държави като България и Румъния ще се натъкнат и на още пречки след Брекзит. Кандидатстващите за сезонна заетост ще трябва да доказват, че paзпoлaгaт c дocтaтъчнo cpeдcтвa, зa дa мoгaт дa ce издъpжaт caми нa Ocтpoвa, което означава минимум 1270 бpитaнcки лиpи. B дoпълнeниe щe тpябвa дa бъдaт peгиcтpиpaни във визoв цeнтъp, къдeтo ce взeмaт пpъcтoви oтпeчaтъци и ce пpaвят cнимкитe зa визaтa, което предполага допълнителни транспортни разходи.

Възможност

Така, след като през миналата година бизнесът и икономиката у нас бяха коронизирани, тази година явно идва времето и за тяхното брекзитизиране. Горният пример е само елемент от този процес. Великобритания и България се намират на двата географски края на ЕС, заради което интензивността на икономическите връзки между тях не е на толкова високо равнище, както е при редица други страни членки на съюза. Затова излизането на страната от ЕС няма да нанесе сериозен удар по българския износ, прогнозират от Българската стопанска камара. Постигнатата в последния момент "добра сделка" между Брюксел и Лондон ще даде възможност на българските фирми да продължат да изнасят за Обединеното кралство, но въвеждането на новите експортни процедури ще доведе до известно оскъпяване на процеса, твърдят от БСК. Според нейна прогноза търговията със суровини като мед, горива, слънчоглед, обзавеждане, облекла и пластмаса не би трябвало да се промени изобщо. Що се отнася до електрониката, електротехниката и машините, вероятно ще се наложи издаване на нови сертификати за съответствие, тъй като трябва да бъде доказано, че над 45% от съдържанието на компонентите са от Европейския съюз, а не от трети страни, като в противен случай ще бъдат налагани мита. Износът на фармацевтични продукти също няма да бъде облаган с мита, но българските фирми, ориентирани към износ в този сектор, трябва да преминат през нова процедура по регистрация.

Специфична ниша е износът на храни и напитки за зареждане на българските магазини в Обединеното кралство. Той варира  между 40 и 70 милиона евро годишно. Характерното за този бизнес е, че разнообразието от стоки е голямо, а партидите са малки. Макар да не се налагат мита, очакванията са, че вносът им към Острова ще се оскъпи значително, тъй като всяка партида ще изисква отделен санитарен или фитосанитарен сертификат съгласно изискванията на Великобритания.

Храните

Българските храни и напитки във Великобритания ще поскъпнат заради изискването на сертификати. Изключение е Северна Ирландия, където ще могат да се доставят стоки, съответстващи на изискванията на ЕС. Етикетирането на стоките трябва да съответства на изискванията на Обединеното кралство. Конкурентно предимство обаче ще имат български стоки като електроника, електротехника, машинни, автомобилни части и акумулатори. Причината е, че те се водят като стоки и материали с произход от ЕС, вложени в британско производство, и ще бъдат смятани за британски при износа им към ЕС и обратно. Добра възможност се открива пред българските транспортни фирми, тъй като се ограничават каботажните права на британските превозвачи в ЕС.

След излизането на Великобритания от ЕС тя може да се окаже добра възможност за българските превозвачи, защото там няма да важи пакетът "Макрон". За сметка на това е ограничаването на каботажните права. Става въпрос за услуги, предоставяни от чуждестранни превозвачи, които след извършен международен курс се намират в дадена страна и, вместо да се връщат празни, извършват допълнителен превоз в страната, преди да достигнат границата. Това е добра възможност за българските транспортни фирми да заемат тази пазарна ниша. 

Стокообменът между България и Великобритания не е голям. Търговското ни салдо е положително. България е изнесла стоки за около 700 милиона евро през 2019 г., което е около 2,5% от целия износ. В същото време е внесла продукти за около 460 милиона евро, което е 1,2 на сто от вноса у нас. Според консултантската компания "Кофас", въпреки "добрата сделка" между Обединеното кралство и ЕС, съществуват множество рискове за бизнеса. На първо място е безмитната и безквотна търговия. Тя ще засяга само стоки, изработени от местно производство (британско или от ЕС). Експертите на "Кофас" прогнозират, че веригите за доставки на селскостопански и хранителни стоки ще бъдат нарушени поради наличие на гранични проверки и съответно забавяне на доставките. Това може да бъде сериозно предизвикателство особено за нетрайните хранителни продукти.

От сключването на сделката насам обществеността е залята от информация за договорености, процедури и общи положения. Все пак, 

какво засяга най-много

българските икономически оператори.

- Липса на тарифни и квотни ограничения;

- Правилата за начисляване на ДДС са както при търговия с трети страни;

- Променят се правилата за произход на стоките. Стоки и материали с произход от ЕС, вложени в британско производство, ще бъдат считани за британски при износа им към ЕС и обратно. Обединеното кралство не успя да договори ресурси с произход от страни като Китай, Турция и Япония да бъдат третирани равнопоставено с тези от ЕС. Обединеното кралство постигна шестгодишен гратисен период за нулеви мита за електромобили, след който ще се изисква въвеждане на 10% мито, ако съдържанието на компоненти от трети страни надхвърля 55%. ЕК разработи инструмент за самооценка на произхода на стоките ROSA, който е препоръчително да се ползва в началния период след влизане на споразумението в сила;

- Постигнато е споразумение и за разрешаването на бъдещи спорове, свързани с  търговските правила и стандарти. За целта е съгласувана процедура за третиране на такива случаи, като се очаква и създаването на двустранна управляваща комисия;

- Постигнато е споразумение за прилагането на минимални екологични, социални и трудови стандарти, което не предвижда автоматичното налагане на тарифни санкции в случай на неспазването им;

- Продължава се валидността на съществуващите договорености по отношение на транспорта. Ограничават се каботажните права на британските превозвачи, което може да се окаже добра възможност за българските транспортни фирми да заемат тази пазарна ниша;

- Услугите не са включени в обхвата на споразумението. Британската икономика е силно зависима от услугите, тъй като 80% от БВП на страната се генерират от този сектор. Обединеното кралство стана първата държава в света, чийто износ на услуги надхвърли този на стоки;

- След 1 януари 2021 г. регистрирането на фирми и откриването на банкови сметки във Великобритания за българските предприемачи значително се усложнява;

- Великобритания запазва участието си в програмите на ЕС "Хоризонт" и "Коперник", както и членството си в "Евроатом". Значителна загуба за българското образование е оттеглянето на Лондон  от програмата "Еразмус", с изключение на университетите в Северна Ирландия.

Шофьорите на тирове ще трябва да представят редица нови документи при пристигане и напускане на Великобритания, което ще забави преминаването им през граничен контрол.

Българските граждани ще могат да внасят във Великобретания стоки за 390 паунда. Всичко над тази сума се обмитява.

Какво и колко може да се внася:

- 42 литра бира;

- 18 литра вино;

- 4 литра алкохол с градус над 22%;

- 9 литра подсилени вина с над 22% алкохол;

- 200 цигари;

- 100 пурети;

- 50 пури;

- 250 грама тютюн;

- 200 пълнителя за електронни цигари.

Всяка от категориите може да се комбинира с друга, но при наполовина от разрешеното количество. На децата под 17 години не се полагат никакви цигари и алкохол и квотата не може да се отстъпва на друг човек.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ