22 Ноември 2019петък20:56 ч.

сн. БГНЕС

"Брекзит" - на финалната права?

Вестник "Таймс" писа за пробив в преговорите за "Брекзит", Тереза Мей настоява, че сделката е "95%" готова. Дали е така?

/ брой: 216

автор:

visibility 1304

Барбара Везел,
Дойче Веле

 

Над преговорите за "Брекзит"

 бе наложено официално информационно затъмнение, което ще позволи на преговарящите да обсъждат различни предложения, без те да стават незабавно обект на анализи от страна на медиите или на критика от страна на поддръжниците или противниците на "Брекзит"-а във Великобритания.

През уикенда вестник "Таймс" обаче писа за пробив в преговорите - факт, който говори за съзнателно изтичане на информация от британска страна. В информацията на вестника се твърдеше, че след "Брекзит"-а Великобритания временно ще остане член на един ограничен по обхват митнически съюз.

По този начин щял да бъде решен и наболелият въпрос за границата в Северна Ирландия. Правителствен говорител в Лондон незабавно опроверга информацията за някакъв "пробив", а представителите на ЕС в Брюксел отказаха да коментират състоянието на разговорите.

 

Митнически съюз "light" - решение и на граничния въпрос?

 

Последното голямо препятствие пред приключването на преговорите си остава въпросът как да бъде избегнато създаването на нова външна граница на ЕС между Република Ирландия (Ейре), която е член на ЕС и НАТО, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. Според написаното от вестник "Таймс", цяла Великобритания би могла да запази членството си в своего рода митнически съюз с ЕС, който да направи излишни проверките по тази нова външна граница на общността. От друга страна, подобно членство би давало на Лондон известна свобода да заобикаля някои европейски разпоредби.

Идеята за временното оставане на цяла Великобритания в един общ митнически съюз с ЕС беше лансирана още преди провалената среща на върха на ЕС през октомври. Европейският преговарящ Мишел Барние се опита по този начин да заобиколи трудностите, свързани с отказа на северноирландските юнионисти да приемат каквито и да е правила, отнасящи се единствено до Северна Ирландия, но не и до останалата част на Великобритания. 

Споровете се ожесточиха още повече, след като Арлийн Фостър, лидерката на юнионистите, посети Брюксел през октомври. Компромисът от европейска страна навярно си поставя за цел да превърне този временен митнически съюз, в който да членува цяла Великобритания, в задължителен елемент на бъдещето споразумение за "Брекзит"-а.

 

Може ли Тереза Мей да промени нагласите в кабинета? 

 

Преди две седмици привържениците на "твърдия" "Брекзит" в правителството на Тереза Мей категорично отхвърлиха възможността за митнически съюз, защото подкопавал една от целите на излизането от ЕС, а именно воденето на самостоятелна търговска политика. С оглед на заплахите за правителствен преврат, Тереза Мей беше принудена да обещае, че няма да подкрепи такова решение. Все още не е ясно дали противниците й биха били склонни да се откажат от твърдата си позиция.

Критиците на Мей още отсега надушват някаква измама. Бившият министър за "Брекзит"-а Дейвид Дейвис призова Мей да подложи предложението на ЕС на юридическа проверка от страна на правителствените юристи, за да се избегнели всякакви по-сетнешни неясноти и разнопосочни интерпретации.

Дали пък съобщението от уикенда не е опит на Тереза Мей да провери как ще реагират разединените лагери в правителството на предложения компромис? Преди няколко дни министърът за "Брекзит" Доминик Рааб подсили очакванията за скорошно споразумение, споменавайки 21 ноември като краен срок. Подобно нещо би дало възможност на британския парламент да го гласува още преди Коледната ваканция. Тереза Мей се надява, че заплахата от "Брекзит" без споразумение ще накара британските парламентаристи да погледнат с по-голяма благосклонност на компромисното предложение.

 

Бизнесът иска втори референдум

 

Близо 70 водещи бизнесмени и икономисти подписаха междувременно призив за втори референдум. Британските предприемачи обосновават своя апел с аргумента, че поддръжниците на "Брекзит"-а не са изпълнили обещанията си. "На бизнеса беше обещано, /.../ че и в бъдеще ще съществува безпрепятствена търговия с ЕС. Беше му обещана и сигурност, която да гарантира бъдещето на дългосрочните инвестиционни решения. Вместо това сме изправени пред един "Брекзит" с непредвидими, сурови, а може би и разрушителни последици", се казва в документа. Британските предприемачи смятат, че избирателите трябва да получат възможност да гласуват още веднъж. Британското правителство обаче категорично отхвърля възможността за втори референдум.

 

 

 

 

 

За 40% от българите изборите не са били честни

автор:Дума

visibility 3

Прокурорите с поредно писмо в защита на Иван Гешев

автор:Дума

visibility 21

БСП настоя Валери Симеонов да се оттегли

автор:Дума

visibility 108

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 225

Епидемия от физически неактивни деца обяви СЗО

автор:Дума

visibility 84

Автобус помете колона автомобили в Германия

автор:Дума

visibility 894

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 341

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 416

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ