22 Септември 2021сряда21:37 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Братята, които променят света

Те правят живота по-мъдър, по-красив, по-вълнуващ

/ брой: 168

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 4006

Публиката уважава и накрая признава тези, които в началото са я скандализирали - носителите на новото! Тази мисъл на Едмон Гонкур илюстрира много точно историите на редица знаменити личности в различни епохи и краища на света, които със своите светли, нестандартни, дори често дръзки идеи, постъпки, действия са сътворили прекрасни духовни и материални неща, които ни обогатяват, радват, възхищават.
Сред тези забележителни творци, носители на новото и различното, често са представители на една фамилия - братя, които проявяват и развиват своите таланти в една или в различни области. Вероятно хиляди страници биха могли да се посветят от специалисти на изследването на причините за това еднакво ярко и бурно развитие на кръвните родственици - генетични, произход и среда на развитие, благородно съперничество и надпревара за постигането на по-големи цели и идеи или пък на коренно противоположни - като отличие от другия/другите братя, и още, и още.

Христо Георгиев и Евлоги Георгиев


Безспорно най-великият пример, с който всеки българин се гордее, е братското дело на Кирил и Методий по създаването на българската азбука. Те са първоучителите, на тях са посветени през вековете хиляди страници изследвания, научни трудове, музикални и художествени творби, документални филми и т.н. Те винаги ще продължават да бъдат символ на най-светлите пориви за просвета и култура.
Преминавайки покрай Софийския университет "Св. Климент Охридски", всеки от нас се е вглеждал във фигурите от двете страни на тържествения вход - на Евлоги и Христо Георгиеви, изваяни от скулптора Кирил Шиваров. Всеки знае, че те са дарители, свързали имената си завинаги с най-светлите идеали на българите - за знания, за образование, за наука, за напредък. Двамата братя, родом от Карлово, останали единствени живи от 5 деца в семейството на Георги Недев и Евдокия Пулиева, са много образовани личности, видни предприемачи, търговци и банкери. Евлоги и Христо Георгиеви участват през целия си живот в множество благотворителни инициативи със значителни суми. Венец на филантропическата им дейност е сградата на Софийския университет, за чието построяване те даряват парцел в центъра на София и значителна сума пари.
Други братя, оставили незаличима диря в нашата история, са Димитър, Константин и Наум Миладинови - изтъкнати възрожденци, просветители и фолклористи, родени в Струга. В епохалния труд "Български народни песни", издаден през 1861 г., са събрани, подредени и систематизирани великолепни образци на българския песенен фолклор.
Знаменити братя, дали своя значим принос за родната литература и култура, са лексикографите Никола и Иван Данчови - синове на прочутия художник Георги Данчов-Зографина. Те са съставители на първата българска енциклопедия с общоенциклопедична тематика. В предговора си те пишат: "Нашата задача беше в рамките на един том да вложим всичко, каквото трябва да съдържа една енциклопедия: да дадем една книга както за осведомяване и справки, т.е. изобилна с точни факти и данни, тъй и за четене: сочна и интересна." През 1995 г. излезе фототипно издание на тяхната енциклопедия.
И ако се върнем към първите редове от този текст, още една знаменита двойка братя - Едмон и Жул Гонкур, е записала имената си за вечни времена в световната история. Родени в Париж през 1822 и 1830 г., те произхождат от аристократично семейство и, освободени от грижата за своята издръжка, посвещават изцяло живота си на историята, на литературата и живописта. Автори са на много популярни и обичани романи, които са свидетелство за епохата, в която са живели, затова и днес се четат с интерес. Двамата братя основават академията "Гонкур", завещават й цялото си състояние и я задължават ежегодно да присъжда литературна награда "Гонкур". И днес тя се смята за едно от най-престижните творчески отличия в света.
В областта на литературата има още две имена от по-ново време, които са вълнували книгоманите далеч извън пределите на Русия - братята Аркадий и Борис Стругацки, прозаици, кинодраматурзи, класици на научната фантастика. Техните повести и романи са в златния фонд на съвременната руска литература - "Милиард години до свършека на света", "Трудно е да бъдеш бог", "Понеделник започва в събота", "Вълните усмиряват вятъра", "Градът на обречените" и други. Изключително популярна е повестта "Пикник край пътя", по която е направен знаменитият филм на Андрей Тарковски "Сталкер". Съвместната си литературна дейност братя Стругацки започват през 1957 г. Носители са на много международни литературни награди. Произведенията им са публикувани на 42 езика в 33 страни по света, в повече от 500 издания, а голяма част от тях са екранизирани.
Една от най-интересните, ерудирани и ярко талантливи двойки, всяка нова кинотворба на които мигновено привлича вниманието на киноманите по света, са братята Никита Михалков и Андрей Кончаловски. Синовете на именития класик на руската и съветската литература Сергей Михалков и известната поетеса и преводачка Наталия Кончаловска творят в една област, но всеки от тях изповядва свои виждания и принципи за света, за киното, за изразните средства, които ефектно и убедително защитава на екрана и в живота.
И историята на киното е пълна с роднини. Едни ползват в името си думата братя и творят съвместно, други се именуват и се изявяват индивидуално. Родените в края на по-миналия век братя Граучо, Харпо и Чико (с рождени имена Джулиъс, Адолф и Леонард) бяха извънредно популярни допреди 2-3 десетилетия, когато филмите с тяхно участие все още можеха да се видят в нашите кина, а и по телевизията. Днешното поколение твърде рядко има възможност да се наслади и посмее от сърце на уникалния им комедиен талант. Тримата американски комици раждат пред камерата поредица от смешни гегове, каламбури и недоразумения. Най-известен сред братята остава Граучо - с типична физиономия със смолисточерни вежди, нарисувани мустаци и пура в ръка. През 40-те години на ХХ век, след множество заснети емблематични комедии, актьорският ансамбъл се разпада и всеки от братята продължава със самостоятелна кариера.
Знаменити фигури в световната киноиндустрия са братята Паоло и Виторио Тавиани, които продължават да "произвеждат" забележителни екранни творби. "Баща-господар", "Нощта на Свети Лаврентий", "Добро утро, Вавилон" са малка част от тях. Наши актьори бяха сред щастливците, които имаха честта да снимат с тези титани на италианското кино. Те заснеха в Пловдив копродукцията "Чифликът на чучулигите", а в ролите участват Стефан Данаилов, Ицхак Финци, Христо Шопов, Асен Блатечки, Мариус Донкин.
Младите киномани са луди по друг братски дует - Джоуел и Итън Коен. Авторите на Оскаровия лауреат "Няма място за старите кучета" постоянно изненадват своята публика с нестандартни и забавни образи и идеи. "Големият Лебовски", "О, братко, къде си?", "Непоносима жестокост", "Генерално пълномощно" са сред заглавията, които сме имали възможност да гледаме и у нас.
Квартет красавци - приличащи си и в същото време много различни, са американците Болдуин. Алек е най-големият и най-активен както в киното, така и в обществените си изяви и позиции. Роденият през 1958 г. доайен от братята има зад гърба си 25 филма. Следват го породените Уилям и Стивън с по 14 филма, накрая е по-големият от тях Даниел. Неустоимата четворка синеоки мачовци имат и две сестри, а братовчед им Джоузеф също се подвизава в киното. Това май е най-мащабното нашествие на екрана от една фамилия.
Музиката е другата територия на масова изява на братоците. Разбира се, че първенството държи "Джексън файв" - една от най-популярните музикални групи на всички времена. За жалост членовете й се събраха по повод смъртта на Майкъл Джексън, но пък решиха да подновят съвместната си дейност, по думите на сестрата Джанет Джексън, която отдавна и трайно завладя сцената със солова кариера. Това би бил първият съвместен концерт на групата от 1989 г. насам. Всичките девет деца в това семейство пеят от малки, но в състав на пет от тях групата става най-популярна през 1968 г., когато подписва първия си договор с "Моушън пикчърс".
По масовост на "Джексън файв" май може да съперничи само "Джипси кингс" - сформирана от петима братя от фамилията Рейес. Пътят на групата започва от малко селце в южната част на Франция, наречено Арл, през 70-те години на миналия век. Тъй като начинът им на живот приличал много на циганския, бандата започнала да се нарича "Джипси кингс". Славата не ги спохожда веднага, но след като през 1986 г. започват работа с продуцента Клод Мартинез, успехите стават техен постоянен спътник. Групата в съвременния си състав, в който свирят и деца на основателите, е гостувала и в България, където също има своите многобройни почитатели. След смъртта на Майкъл Джексън по медиите се писа, че преди да почине, кралят на попа бил под въздействието на коктейл от силно действащи медикаменти, четял Библията и слушал "Джипси кингс". "Нашата музика никога няма да загуби атмосферата си - тя е празник и щастие, а нашата единствена цел е да накараме хората да се забавляват и да танцуват", казва Марио Рейас и вероятно затова те продължават да печелят все нови и нови почитатели сред онези, които обичат и умеят да се радват на живота.
Най-очарователните музикални братя на моето поколение си остават близнаците Морис и Робин и големият им брат Бари Гиб, станали популярни под името "Бий джийс" (съкращение от "Братя Гиб"). Най-малкият Анди също пееше, но той се посвети на солова кариера и почина едва трийсетгодишен. Братята Гиб са родени в Англия, но започват да пеят като група в Австралия. Незабравими, неповторими и непреходни остават хитовете им "Massachusetts", "You Win Again", "To Love Somebody", "I Gotta Get A Message to You" и много други. Триото има 9 песни, покорили върховете на класациите, и седем награди "Грами". Автори са и на много хитове на техни колеги, сред които Барбра Стрейзанд и Даяна Рос. Албумите им са продадени в над 110-милионен тираж, което ги поставя на пето място в попмузиката. Преди тях са Елвис Пресли, "Бийтълс", Майкъл Джексън и Пол Макартни. Наскоро почина и близнакът Морис.
В българската музика има два близнашки тандема, които бяха много популярни и обичани от почитателите на попа и на латиното - братя Аргирови и "Лос хемелос" - Димитър и Николай Константинови.
Други близнаци, които се изявяват в една територия, са братята Васил и Христо Етрополски. Родени на 18 март 1959 г., те са най-титулуваните български фехтовачи. Те са ненадминати до днес. По-високия връх покори Васил, но спортния си път извървяват редом. Сега работят в чужбина като треньори по фехтовка. За щастие в последните години по-често се завръщат в България и са с намерението да организират школа, в която да предават своите умения и опит на родните млади таланти на фехтовката. Васил Етрополски е единственият български сабльор със световна титла.
Сред най-интересните български братя с изявени таланти са Юлиян и Пламен Константинови. И двамата спортни натури, със солидна спортна подготовка и изяви в детските и младежките си години, по-късно Юлиян се отдава на музиката, а Пламен покорява спортните върхове във волейбола. Двамата са родени в спортно семейство - баща им Георги и майка им Ева са волейболни национали. Юлиян е роден през 1966 г., завършва оперно пеене в консерваторията. В момента е сред най-известните баси, с изяви по нашите и световните сцени. Пламен е роден през 1973 г. и е започнал спортната си кариера в "Левски", след това през годините играе в елитни отбори в Гърция, Франция, Италия, Полша, Русия.

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 182

Затвориха детското отделение в Ямбол, няма персонал

автор:Дума

visibility 6

/ брой: 182

Водата в Хасково е с уран, спират я поетапно

автор:Дума

visibility 11

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ