05 Август 2021четвъртък08:30 ч.

Позиция

Братчет, да не избързаш с виктимизирането на прасето!

/ брой: 43

автор:Константин Иванов

visibility 2194

Млъкнете завистници, млъкнете клеветници! Знаел бил само "конграчулейшънс, дженерал". Английския той си го говори като шопския с банкински акцент. Ако бяхте гледали БНТ и не само, щяхте да видите, че Му се случва да премине с лекота от български на английски и обратно в българския. Миналата сряда поясни, че "както казват англичаните: уй уил". И веднага преведе за неовладелите англофонията, че това "уй уил" се превежда като "ние ще". Клеветниците и завистниците прехапаха езици и онемяха. 

Понеже държавата е пълна и с безпросветни люде, някои се възмутиха: как може Бойко, самият премиер, публично, пред телевизионните камери, да говори мръсотии. Обяснението на това невежество е просто: някога професорът по диалектология Стойко Стойков разясняваше, че в нито един български народен говор звукът "Х" не се произнася. Примери колкото искаш: убаво, уапвам, аресвам, раня се, ляп... Затова на тези невежи "уй"-то на премиера им е прозвучало като сходна мръсна дума. "O, sancta simplicitas", както възкликнал Ян Хус, когато една баба добавила съчки към кладата, на която той очаквал смъртта си. Нямало го е там още Бойко да преведе на тълпата, че това означава "О, свещена простота!" (Така официално го превеждат, макар, че в случая по-скоро значи "простотия").

Сред безпросветните се оказа братовчедът Иван от Горни Камарци. Звъни ми той рано-рано - нали трябва да нахрани прасето и кравите, и веднага минава на темата: "Абе брачет, зЕмете го озАптете тоя Бойко, слушАли го кви мръсотии плещеше снощи по бенетето". Него поне го светнах, че като всеки ерудиран човек, премиерът вмъква чужди думи, за да престанат да го подиграват със степента на неговата интелигентност. (Е, наложи се да обяснявам на братчеда какво точно значи "ерудиран"). Използвах случая да му подскажа, че е време да промени допотопните си способи за отглеждане на прасето, като го тъпче с останки от вечерята си, а да мине на гарантирани екохрани, та на Коледа, живот и здраве, да яде пражоли от щастливо свинче.

Радостно е все пак, че се множи числото на не просто интелигентните и ерудирани граждани, а на такива, които не се задоволяват с едното "уй уил", а българският вече започва да им пречи да изразяват достатъчно ясно дълбоките си мисли. Примери колкото щеш, но тук ще се огранича с два съвсем пресни. 

Само преди няколко вечери един спортен журналист обясни на широко достъпен език, че нещо си се канели да "ИМПЛЕМЕНТИРАТ". Ами така, де! Какво е това просташко "внедрят".

Още по-достъпно за най-широките народни маси написа преди време Ирини Зикудис. Да не ви подведе името - на чист български го написа: "Виктимизирани юзлеси". И още: "Контракултурата се превръща в мейнстрийм култура".

Ще се обадя на братчеда от Камарци да му обясня що е то "имплементират", "юзлеси", за да не бърза да "виктимизира" прасето преди Коледа.

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ