23 Септември 2021четвъртък12:55 ч.

Проф. Христо Бозуков

Бозуков заварил лежерно безхаберие в МЗХГ

Договорът за "златната локва" на границата ще бъде преразгледан

/ брой: 107

автор:Дума

visibility 1585

Целта на направените кадрови смени, които направил земеделският министър проф. Христо Бозуков, е да се завиши контролът. Той заварил "лежерно безхаберие във всички структури на системата". Това обяви вчера пред БНР Бозуков.
Сред причините за освобождаването на досегашния изпълнителен директор на БАБХ проф. Бозуков посочи "сключени договори, които са доста съмнителни". С влизането на новия директор ще имаме достъп до цялата информация в БАБХ и ще излязат много интересни неща, не само по този случай", коментира министърът на земеделието казуса с т.нар. "златен гьол". По думите му много от дейностите, които БАБХ трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог, че няма достатъчно капацитет и средства, а всъщност договорите показват, че са сключени за много сериозни суми.
Новото ръководство на БАБХ ще преразгледа договора с частната фирма, която извършва дезинфекцията на влизащите от Турция превозни средства, вместо това да прави самата агенция, съобщи Бозуков. Проверка на НАП установи, че половината от касовите апарати на "Пи. Еф. Си." на пунктовете "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново" не са свързани към сървърите на приходната агенция и не отчитат приходите от събраните такси. "Заради неработещите касови апарати в бюджета не са внесени над 10 милиона лева", посочи шефът на НАП Румен Спецов и обяви, че започва проверка дали става дума за умишлено укриване на оборот. Дейността по обеззаразяването на превозните средства на границата с Турция вече седма година е отдадена на "Пи. Еф. Си.", за което фирмата получава завидната комисиона от 20% от събираната такса от 5 лв. Схемата дори стана популярна като "златната локва" на границата с Турция.
Земеделският министър коментира и проверката в "Напоителни системи", която още в края на май бе възложена на дирекция "Вътрешен одит" в министерството. "По първична информация изготвеният доклад доказва, че с вътрешен одит няма как да се постигне контрол", каза Бозуков. Той посочи, че има скорошен доклад и на Сметната палата за "Напоителни системи", който не е предоставен на министъра като принципал на дружеството. "Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки. Вече има и доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в "Напоителни системи". Най-дребната - извършен е ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора, за около 2800 лева за сметка на предприятието", каза Бозуков. Той посочи, че дружеството има и несъбрани от години задължения за около 4 милиона лева, издадени на база на съдебни решения. Бозуков заяви, че с юристите в министерството се обсъждат кадрови промени и в "Напоителни системи".
Тепърва предстоят проверки в ДФ "Земеделие". По думите на служебния министър там проблемът е най-тежък и най-сериозен. "Там трябва да се влезе с независим одит. Там има затлачени неща от години", коментира Бозуков.


Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ