28 Ноември 2022понеделник03:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°. Днес облачността над страната ще е променлива, над планинските райони често значителна, но само на отделни места там ще превали слабо. Ще продължи да духа от умерен до временно силен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София - около 7°.

БОЙКОлонизация

САЩ заставиха България да се откаже от АЕЦ "Белене", послушанието ще ни струва 1 млрд.евро

/ брой: 84

автор:Боряна Костова

visibility 1804

Десетилетия след края на колониалната система в света България бе превърната в колония на САЩ. Американците обаче не ни завладяха чрез кървав преврат или военен десант на наша територия. Обикновено така се е действало срещу народи и правителства, които оказват съпротива. В нашия случай те просто възложиха "настоятелно" мръсната работа на българския министър-председател и той, като верен васал, я свърши перфектно, "без да пукне и пушка". Вярно, опозицията в парламента се разшумя, ама кой ти я слуша, пък и част от нея си промени позицията само дни след събитието.
Ако все още се чудите за какво точно става дума, веднага ще кажа: за престъпното, антинационално, неперспективно и лишено от всякакъв разум решение на правителството да не строи АЕЦ "Белене". По една-единствена причина - че ще я изгражда Русия. А това, вече е ясно, "бърка в здравето" на американската администрация. За която изглежда времето на Студената война още не е отминало или даже по-лошо!
Обясненията на Бойко Борисов, че отказът от централата се наложил, понеже тя щяла да ни струва над 20 млрд. лева, и то, както се изрази, "по трънския курс", са негова

измислица "по трънския курс"

Премиерът замеря обществото със страховити цифри с една-единствена цел - да стресне населението и то да си кротува, да не надига глава срещу неговите своеволия. Както горе-долу и стана, с изключение на протестите на жителите на Белене, отразени съвсем рахитично от повечето медии. Както е добре известно, включително и на Борисов, в подписания първоначално договор общата цена на проекта е 4 млрд. евро. И само шикалкавенето на премиера, за когото АЕЦ "Белене" бе ту "гьол за шарани", ту "проектът, който ми лежи на сърцето", стана причина цената да скочи до 6,3 млрд. Но да се говори за 20 млрд. лв. е, меко казано, хипербола.
А безбройните увъртания, с които 99 пъти се отлагаше подписването на окончателния договор с "Атомстройекспорт" за атомната централа, имат съвсем конкретна задокеанска причина. Още през 2008 г. американската компания "Уестингхаус" проявява настоятелен интерес към изграждането на заместващи мощности в АЕЦ "Козлодуй". От това не излиза нищо. Три години по-късно същата фирма подписва в Министерския съвет меморандум за сътрудничество с Българския енергиен холдинг. Споразумението е за мероприятия по удължаване живота на действащите блокове на АЕЦ-а и за демонтиране на четирите изключени. Но от думите на президента на компанията за Европа, Близкия изток и Африка Андерс Джаксън се разбира, че "Уестингхаус" има интерес и към снабдяването и преработването на ядреното гориво. Любопитното е, че Джаксън определя като прибързано и необмислено решението на Германия да се откаже от ядрената енергетика и смята, че това ще принуди държавите около нея да модернизират и строят нови атомни централи, за да компенсират недостига на електричество и да смъкнат неговата цена. Борисов използва случая да се похвали, че френската компанията "Ареве" вече води преговори с МИЕТ за изграждане на нов, 7-и енергоблок в Козлодуй. От тях не излиза нищо. 
Само година по-късно същият Борисов разпалено говори за "опасностите, които ни грозят с изграждането на АЕЦ "Белене", сравнявайки я кой знае защо с централата във Фокушима, макар България да не е заобиколена от океан и да

не ни връхлитат вълни цунами

Същият Борисов сега нагло лъже, че електроенергията от "Белене" ще ни излезе безумно скъпо, нищо че само преди година публично обяви, че без Втора атомна централа токът у нас ще поскъпне 18 пъти! Тогава министър Трайков деликатно го поправи, че става дума за 18%. Най-вероятно обаче и Трайчо да е сбъркал, понеже новият зам.-министър на икономиката и енергетиката Валентин Николов бе категоричен: цената на тока у нас ще расте до 2020 г. А като имаме предвид "широките пръсти" на ДКЕВР, може би Борисов е бил по-близо до истината.
Отгоре на всичко, услугата, която правителството направи на американците с отказа от АЕЦ "Белене", ще ни излезе скъпо и прескъпо. Защото по всичко личи, че "приятелското" споразумение между България и Русия да не търсят една от друга обещетения, каквото отиде да уговаря Делян Добрев в Москва, няма да се състои. И

ще си платим за гяволъка с лихвите

До края на април работни групи на НЕК и "Атомстройекспорт" трябва да направят пълна инвентаризация за извършеното досега на площадката на "Белене", да изчислят разходите за доставеното, изработеното или поръчано оборудване и всичко да бъде "пито-платено". Руският енергиен министър Сергей Шматко недвусмислено даде да се разбере, че Русия няма намерение да се откаже от неустойките, които ще трябва да плати България за проваления проект. А според експерти на "Росатом" разходите на корпорацията са около 1 млрд. евро. Но дори Русия да махне с ръка и да ни опрости този гигантски дълг, България пак ще понесе огромни загуби.
"Нова атомна централа не ни е необходима, тъй като ние и сега произвеждаме повече ток, отколкото потребяваме", заяви новият енергиен министър Делян Добрев. За него е ясно. Парадоксалното е, че същото твърдят Иван Костов и Мартин Димитров, които не са с жълто около устата, а се имат за стабилни икономисти. За експерт от висока класа се смята и Доган. Ако те оставят настрана идеологическите си пристрастия и

се отърсят от васалните инстинкти

към САЩ, би трябвало да признаят, че енергийното състояние на България може за момента да е удовлетворително, но не носи светла перспектива. Защото страни, които искат да имат силна икономика, развиват силно и ядрената си енергетика. Казват го западни специалисти с международен авторитет! А ние, надяваме се, няма да тъпчем все на едно място. Или има сценарий да бъдем икономически аутсайдери?...
Уверенията на премиера Борисов и на министър Делян Добрев, че ще си решим енергийните проблеми, като използваме поръчания реактор за "Белене" в АЕЦ "Козлодуй", са само заблуда за населението. Тъй като и те самите не вярват, че това е възможно да стане.
Шефът на "Росатом" Сергей Кириенко се усъмни в ефективността на идеята реакторът от "Белене" да стане 7-и в "Козлодуй". От корпорацията обявиха, че изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме между 7 и 12 години. А дори това да бъде направено, то ще е икономически неизгодно, тъй като единичен блок струвал доста по-скъпо, отколкото ако е в състава на АЕЦ от два блока. Според изп. директор на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов ще трябва да минат поне 5-7 години, докато новият реактор заработи, тъй като процедурата е изключително сложна. В тази сметка обаче не влизат намеренията на САЩ трайно да настанят

"Уестингхаус" в козлодуйската централа

и да изместят напълно руснаците от там. Това, че американската фирма няма да работи с руски реактор, е повече от сигурно. А най-вероятно той ще бъде продаден на безценица на някоя държава, която не страда от идеологически комплекси. Каквато е например Турция. И няма да е чудно, ако след време съседката започне да ни продава не само газ, а и ток. Но пък ще ни обичат американците!
Няма съмнение, че съдбата на проекта "Белене" е решена във Вашингтон. А на премиера Бойко Борисов просто е била отредена ролята на машата, с която е трябвало да се разбутат българо-руските отношения. Вестник "Комерсант" посочва, че сайтът "Уикилийкс" е публикувал документи, които недвусмислено потвърждават, че е имало натиск върху българското правителство от посолството на САЩ в София и от американската компания "Уестингхаус" да бъде спряно изграждането на АЕЦ "Белене". Впрочем, за българите това не е новина. Натискът го усещаме едва ли не всеки ден по телевизиите, където "мерудията на всяко гърне" Н.П. посланик Джеймс Уорлик дава "безценните" си съвети и коментира каквото му падне, подобно на Чудомировата Как'Сийка.    

"Добри са газопроводите, които не пренасят руски газ"

Това заяви по-миналата седмица в Атина Ричард Морнингстар, специален пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси за Евразия. Посланието беше направено на международната енергийна конференция в Гърция, състояла се под егидата на британското списание "Икономист". Но, оказва се, то не се отнася за всички. Великобритания, която би трябвало да бъде най-верният партньор на САЩ, си гледа интереса и активно преговаря с Русия за строеж на атомни централи на острова, след като германските фирми RWE и E.ON преди това са се оттеглили.
Атинската конференция се отличава с още една интересна подробност. Там Морнингстар посочва и условията, при които САЩ ще подкрепят инвестиционните програми за експоатация на новооткритите залежи на природен газ в югоизточната част на Средиземно море и тръбопроводите в южния коридор. От което става пределно ясно откъде ни дойде

меракът да съсипем житницата Добруджа

за да търсим шистов газ.
Да, това е същият г-н Морнингстар, когото, след необичайно краткото си посещение у нас, Хилари Клинтън изпрати тук да "набива обръчите" на българското правителство относно проекта "Белене" и в полза на "Шеврон". Но трябва да признаем, че и кабинетът, без кой знае колко много обработка, "вдигна бялото знаме" и предаде националните интереси. А мораториумът върху проучването на находища от шистов газ най-вероятно ще остане от ден до пладне.
Идеята на мястото на АЕЦ "Белене" да се строи  паро-газова централа не е дошла от нищото, тя сигурно също е била подсказана. Бойко Борисов веднага запраши за Тбилиси и от там обеща да получаваме втечнен газ от Азербайджан през Грузия с такава лекота, сякаш ще го донесе в джобовете си.   
"Втечненият газ през Грузия ще ни струва милиарди, тъй като станциите за втечняване и регазификация са изключително скъпи", отсече Трайчо Трайков. Според него премиерът нещо се е объркал, ставало дума за компресиран газ, който да се пренася с танкери. Но и при компресирането, и при втечняването цената била по-висока от използването на газопроводи. "Нито Грузия, нито България имат техническа готовност за доставка на втечнен газ", категоричен бе бившият енергиен министър Петър Димитров, сега депутат от БСП. Сиреч и тази правителствена идея се оказа сапунен мехур. Димитров обаче разкри, че САЩ оказват огромен натиск върху България за добив на шистов газ и скоро "Шеврон", която временно прескочи в Румъния, пак ще се върне с претенциите си у нас.
България се отказа от изграждането на Втора атомна и от възможността наистина да стане енергиен център на Балканите, защото това не съвпада с плановете на САЩ. България е готова да превърне в пустиня и най-плодородните си земи заради интересите на американските компании. Но

не е луд, който яде зелника

а който му го дава. И понеже правителството на Борисов е готово да даде мило и драго, за да остане колкото може по-дълго на власт, американците ще се разпореждат тук като в колониална държава. Защото на САЩ не им пука за българите, те дори са им в тежест. На САЩ им трябва българската територия. За да си разположат по-нашироко базите, след като в близко време военните им подразделения бяха любезно помолени да напуснат и Германия.
А за какво си мислите, че Бойко Борисов хвърля луди пари да строи магистрали? Въпреки че като държава едва дишаме. Българите мизерстват, но асфалт не ядат и все по-рядко пътуват. Дали пък премиерът не си прави друга сметка и не осигурява логистика за настаняването на части от американската армия? Нали и Хилари не дойде тук заради "черните ни очи", а най-безпардонно каза - заради US-базите.
 

София-област изпреварва столицата по заплати

автор:Дума

visibility 277

Производители на лавандула пред фалит

автор:Дума

visibility 277

50 лева за жива коледна елха

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 230

Таванът на цената на газа се обезмислял

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 230

Гърция намалява магистралните такси

автор:Дума

visibility 195

Птичи грип в Кипър

автор:Дума

visibility 382

Защо ЦИК се бави с отчета за "грешки" с машините?

автор:Корнелия Нинова

visibility 331

/ брой: 230

Най-възрастният партизанин у нас навърши 100 години

автор:Евгений Белий

visibility 446

/ брой: 230

Борислав Гуцанов: Нов ляв проект няма да огъне БСП

автор:Нора Стоичкова

visibility 1612

/ брой: 229

Стига упражнения на гърба на левицата

автор:Александър Симов

visibility 1554

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ