05 Август 2021четвъртък07:02 ч.

Бойко, благодарим за порциите

/ брой: 153

автор:Георги Георгиев

visibility 2007

Изглежда, че с обвиненията си за преднамерено недофинансиране на негербаджийските и недепасарските общини, БСП заби нещо голямо и твърдо в меките части на ГЕРБ . Само така може да си обясним почти истеричната реакция на управляващите, които след вторнишката пресконференция на БСП относно финансирането на общините впрегнаха всеки кмет, който не е успял да избяга на морето, за да обясняват в забележително единодушие как социалистите разделят и противопоставят обществото. Сопот, Свищов, Банско, Разлог, Велико Търново, Лом се бяха изокали по темата до обед. Сигурно ще има и други. Правят впечатление две неща. Първо, че на амбразурата се метнаха предимно кметове от избирателни райони на Цветан Цветанов, което само говори за направляващата му роля в политическия ни живот, и второ демонстративното изваждане на първа линия на кметове избирани с червената бюлетина.
Историята с кметовете на Сопот и Свищов, първият от които отиде вчера да благодари на Бойко Борисов в МС, говори само, че от ГЕРБ правят показно пред обществото до каква степен се простира контролът им върху държавата. Да припомним, че през април БСП изключи от редиците си сопотския градоначалник Деян Дойнов заради непрозрачно управление, а през март от ГЕРБ го дадоха на прокурор.
И сега, точно той цъфва рано сутринта в Министерския съвет, за да засвидетелства благодарности към премиера Борисов. Интересно, дали го прави безкористно при ситуацията, в която се намира. Тук трябва да си припомним и обещанието на Цветан Цветанов от юни да изненада БСП, като открадне нейни кметове. Ако това ще е "кражбата", халал да им е.
Много по-интересно е обаче поведението на свищовския кмет Генчо Генчев, издигнат от БСП. В интервю пред в. "24 часа", което смело може да бъде определено като програма за действие на негарбаджийски кметове, той казва забележителни неща. "В лицето на местния водач на ГЕРБ Цветан Цветанов имаме изключително силен депутат", "Депутатите от БСП са в ситуация, в която не могат да осигурят финансиране", "Затова е добър ход на всеки политик да се замисли - да не гледа цвета на партията, а това, че е избран от народа." Последното е особено умилително - избран си от народа, ама парите ги дава Цецо. Тези изречения на Генчев следват едно след друго в интервюто, те логически са свързани. Те казват на всички, които не са свързани с ГЕРБ или техни временни политически спътници - Вие може да сте ни издигнали, да ни подкрепяте, да сте си давали гласовете, но парите ги дава ГЕРБ. Затова "чао бамбини".
Думите на Генчев, че всеки политик трябва да се замисли дали да е верен на партията, са чисто новаторство в партийния живот, който те на практика отричат. Трябва обаче кметът да уточни дали това важи и за ГЕРБ или се отнася само за политици, членуващи в други партии. Защото, ако отговорът е "да", Цветанов може и да не е толкова благоразположен следващия път към него.
Още по-ясен пък бе кметът на Разлог инж. Красимир Герчев: "Недопустимо е БСП да политизира решаването на проблемите на хората". Това изречение е лишено напълно от смисъл, но пък такъв не се иска от опорни точки, родени в централата на ГЕРБ. Защото то означава опозиционните политици да не се занимават с политика, което пък ни връща към чл.1 от Конституцията на НРБ.
Но все пак какво биха могли да означават на практика думите на инж. Герчев? Те могат да се илюстрират по следния начин - в града N един квартал няма канализация и опозиционен общински съветник подема кампания гражданите да не се спъват в собствените си изпражнения на улицата. При което действащият кмет с благороден гняв  избухва срещу него: "Не смейте да политизирате проблемите на хората, г-не!" Т.е. опозицията да се разкара с глупостите си и да спре да пречи на мнозинството да си управлява както намери за добре, пък ако ще да тънем в говна.
Вчера кметицата на Троян от БСП Донка Михайлова казва, че трябва да има ясни правила и критерии за финансирането на общините от изпълнителната власт. Чудесно, но това би означавало ГЕРБ да се разделят с изключително мощен лост на влияния, какъвто имат в момента, а именно раздаването на средства под формата на порции, при необходимост, по целесъобразност, когато ни отърва, когато трябва да получим нещо или просто като сиренце в капана. Това е перфектно работеща система, която купува съвести, гласове и работи безотказно в угода на управляващата в момента партия. А и няма да могат да разиграват сценките от типа: "Благодарим ти, Бойко!"
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 187

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 142

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 151

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ