04 Декември 2021събота03:05 ч.

Актуално

Боянската църква отбелязва 8-вековен юбилей

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 3049

Емблематичната Боянска църква тази година има знаменателни юбилеи. Тя е строена първо в края на Х-началото на ХI в., а през ХIII в. при севастократор Калоян е пристроена основната част, чиито стенописи са най-ранен образец на европейския ренесанс. Изящните стенописи от 1259 г. са признати за един от върховете на средновековното българско изкуство. 

През 2019 г. се навършват 760 години от обновяването на Боянската църква и 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Националният исторически музей и неговият филиал "Боянска църква" ще отбележат годишните с международна научна конференция в НИМ на 30 октомври и 1 ноември. Темата на форума е "Боянската църква между Изтока и Запада в културно-историческия контекст на XIII век". Във възрожденската част на параклиса на 1 ноември в 13 ч. ще бъде открита изложбата "Боянската църква: знаци на паметта". 

Двудневната конференция ще бъде отворена за широката публика. Участват учени - историци и литератори, от НИМ, БАН, СУ, НХА, от Парижкия университет (Франция), Истанбулския университет "Коч" (Турция), от Атина и Солунския университет (Гърция), Московския университет (Русия). 

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ