22 Септември 2020вторник16:13 ч.

Актуално

Ботуш върху лицето

ГЕРБ ще използват кризата, за да правят каквото и с когото си искат

/ брой: 58

автор:Павлета Давидова

visibility 883

Историята се повтаря - пак се крием от Гешев, за да ходим в гората, иронизира общественият хумор, правейки паралел между Никола Гешев и настоящия главен прокурор. "Новият" Гешев ще влезе в историята като внезапно пробудилият се от летаргия обществен обвинител, впуснал се да иска още и още правомощия, правещ се на средно аритметично от типичните американски герои - "лошо" ченге, шериф и съдия от последна инстанция... Той се е концентрирал върху арестите, а не върху истинската си работа - да подготвя обосновани разследвания и обвинения срещу престъпници, задържани от другиго. Той иска да арестува - колкото повече, толкова по-добре.

Правосъдният министър Данаил Кирилов също иска още правомощия за сметка на основните ни граждански права - миналата седмица oбяви, чe e пoдпиcaл пиcмo зa дepoгaция нa Eвpoпeйcкaтa кoнвeнция зa пpaвaтa нa чoвeкa, заради извънpeднoто пoлoжeниe. Зад думата "дерогация" се крият много опасности. Дотук ли бяха правата ни, дефинирани в закон? Нима трябва доброволно да се откажем от тях, че и да не търсим компенсация за евентуалните прояви на авторитаризъм или тоталитаризъм от страна на ГЕРБ? Кирилов обяви намерението си още преди да е ясно какво точно искат да правят управляващите по време на извънредно положение. Е, разбрахме - повече армия, цензура, следене...

ГЕРБ ще използват кризата, за да правят каквото и с когото искат. Опитаха се да затворят устата на медиите, уж под претекста "да няма фалшиви новини". Покрай сухото, често гори и суровото... Нали не смятате, че щяха да се ограничат само с цензура над измислени сайтове, които наистина всяват паника дори само със заглавията си?

С обяснението, че трябва да следят нарушителите на карантината, депутатите разрешиха на МВР да следи мобилните ни телефони и интернет комуникацията ни. Полицията ще може безконтролно да изисква справки от мобилните оператори и доставчиците на интернет услуги за това кой къде ходи, с кого и кога говори. Уж идеята е да се проследят смелчаци, хукнали да обикалят страната, въпреки изричното указание да си седят вкъщи. Кой обаче ще контролира дали МВР следи само тези лица? Не е ли възможно в списъка с имена "случайно" да попадне и някой политик или журналист? "По грешка" някой униформен ще докладва чинно с кого се среща лидер на партия или разследващ репортер. Удобно, нали? МВР ще следи кои сайтове посещавате и с кого си пишете. Е, уж не и какво точно правите в тези сайтове, уж няма и да записва същината на телефонните ви разговори, но... Така и не стана ясно дали съдия ще одобрява срещу кого да се прилага мярката. Но пък със закон, писан на крак, приет набързо и без ясна концепция за последствията, нормално е да има много пробойни. За тегоба на едни и безнаказаност на други... И после защо сме загубили доверие в институциите...

"1984" на Оруел звучи все по-актуално днес. Кабинетът и неговите марионетки се опитват да ни убедят, че "хората спят спокойно, само защото силните крачат в нощта". Успокоява ли ви фактът, че навсякъде ви дебнат силни Каскети? Някак тъжно звучи и друг цитат: "Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който стъпва върху човешкото лице и остава там завинаги". Гешев, Кирилов, Младен Маринов, Бойко Борисов и още няколко като тях вече лъскат своите ботуши.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Рик Деймс призова eвpoпeйcкитe пpaвитeлcтвa дa cпaзвaт cтpиктнo кoнвeнцията зa пpaвaтa нa чoвeкa, кoгaтo пpиeмaт cпeшни мepки зa cпpaвянe c кpизaтa СОVID-19. Може ли някой да напомни това на правителството на Борисов? Нека поне този път не бъдем негативното изключение и примера, който никой друг не иска да следва. Спазвайте основните човешки права, а ние съответно ще спазваме своите отговорности, така, както е по закон.

Ако не искаме историята да свърши като в "1984", не е ли време да се опълчим? Аз не искам ботуш върху лицето си, а вие?

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 894

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 284

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 403

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 489

Как търпим това десет години?!

visibility 1500

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 720

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 575

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 915

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ