30 Юли 2021петък22:53 ч.

Кадър от филма "Ботев отвъд понятното"

Режисьорът Иван Тренев:

Ботев трябва да ни мъчи чрез поумняване

По екраните излезе нов документален филм на млад автор за поета-революционер

/ брой: 125

автор:Таня Глухчева

visibility 493

Той е Иван Тренев и е на 29 години. Дипломиран музикант - пианист, преподавател по музика и пиано в училище и читалище. Хоби, което постепенно преминава в целенасочено занимание - целокупната българска история от древността до днес. Притежава собствена медия - "Българска национална преса". Занимава се с езотерика и парапсихология. Журналист е и в радио "Гама - Видин". Поводът за срещата ни с него е излезлият му съвсем наскоро филм - "Ботев отвъд понятното", който бе представен в столичното кино "Одеон" на 19 юни. 

Какво вдъхновява един млад човек да се посвети на света на изкуството? Мечтата за слава? Несметно богатство? Или нещо много по-дълбоко, по-морално, по-чисто?

Разговорът с Иван започва с детската му мечта. Той обяснява как всяко дете иска да стане това, което го впечатлява: ватман, пилот, полицай, лекар... от друга страна, юношата има модел, който да следва - баща, учител, списъкът е безкраен. Студентът често съзнава, че не харесва това, което учи. 

"Не рядко ставаш това, което си - съвсем случайно", уверен е артистът. Случайно те зашеметява морска вълна и ставаш моряк. Случайно необяснимо оздравяване на смъртник - твой познат - те прави лекар. Случайно те пронизва... "стрелата" БОТЕВ! И искаш да го срещнеш този "стрелец". Избра ме всъщност Ботев, защото ме прониза с единомислие. Ботевата дума "свобода" е сакрална, свята, но различна от земния кръст. Интересът идва с обекта и си е жива опасност! Трябва да си наясно: продължаваш ли, до къде ще стигнеш, ще останеш ли верен и честен...

Така, "поразен от ботевата стрела", се ражда идеята за филма "Ботев отвъд понятното". Определя го като... изпит. "Вземеш ли го, не ти се говори много за трудностите, че не си имал магистрали, че си се лутал по пътечки и пътища, че си разговарял с много хора и си чел много книги; че си уморен, никой не ти носи с реверанси техника, а ти обръщаш джобовете си, но когато ти протегнат ръка - това си заслужава сърцебиенето. Душата ти се радва. Търсиш книги, документи непрекъснато. Много важен е и колективът, и единомислието. Времето тогава е по-леко и по-кратко. И, разбира се, най-важна е целта: да е обмислена, обща, осъществима. Ботев трябва да ни мъчи чрез поумняване. Благородна беше целта ни Ботев да стане говорим, обясним, по-близък, дори видим за хората с чувство за родолюбие!", издава своята рецепта на успеха Тренев. 

Във филма за първи път са развити някои любопитни, макар и спорни за професионалните историци твърдения за живота и революционната дейност на Христо Ботйов Петков. Например, че Ботев е бил съпричастен към карбонарските тайни общества на Мацини и Гарибалди, че е участвал в тайни масонски ложи. Същността на тези общества е била една - освобождаване от деспотско-тиранските системи на XIX век. Ботев лично е чел лекции в масонската ложа на читалище "Братска любов", твърди режисьорът. 

За първи път във филма е показана снимка на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева заедно. За пръв път зрителите ще видят фотография на дядо Петко - дядото на Христо Ботев и баща на даскал Ботьо. 

Пред очите на зрителя е разкрита подготвителната работа на поета-революционер по превоза на четата и нейното слизане на български бряг. За първи път е представен Ботев по време на разузнавателната мисия "Радецки - Козлодуй". Той си е сътрудничел с Дагоберт Енглендер - капитан на параход "Радецки". Операцията е съгласувана лично с капитана предварително! Оказва се, че те са се познавали от преди, казва Тренев.

Иван Тренев често е гост в различни медии, където разкрива неизвестни факти от българската история

Снимка Личен архив

Той е автор и на книга за Георги Сава Раковски. За нея споделя с усмивка: "Книгата ли? - тя се пишеше мимоходом, по течението на събитията с разговорите и разсъжденията - понякога бурни и уморени - в четене на книги, колкото може повече по темата, която ми се струваше безкрайна. Колкото повече се запознавах с Георги Раковски, толкова повече ми се струваше, че не съм стигнал дори до средата, за да възприема този велик българин, голям родолюбец, учен, полиглот, историк, археолог, литературовед, адвокат, правозащитник, етнограф. Той е и първият българин, направил превод на свещените индийски книги от санскрит, в опит да докаже, че българският древен църковен език се родее с най-древните езици в света: санскрит и зендски. 

Георги Раковски е първият, който разобличава в лъжа Аристотел и разбира, че прочутата "Логика" на Аристотел е изплагиатствана от древния брамински сборник - "Мисленик"! Днес Раковски е една от националните ни светини, които постепенно потъват в забрава, и тази година, определена от нашето правителство за година на Раковски, трябва да събуди всеки български ум!" 

Питаме го накрая - защо се е обърнал към историята? След като днес повечето писатели, режисьори, сценаристи се обръщат към други жанрове - фентъзи, ужаси, романтика... На този въпрос той е категоричен: "Защото историята е музиката на живота! Ако е фалшива - реагираш и коригираш, ако е истинска - с нея заспиваш и с нея се събуждаш! Историята не търпи фалш. Защото е много страшно в слуха и в мисленето на хората да се лее фалш. Масовата същност на обществото рано или късно ще реагира на чутата фалшива промисъл и ще избухне!" Разсъждавайки по актуалните проблеми на България, той ги определя нито като социални, нито икономически, нито каквито и да са други в момента. Проблемът е културен, казва Тренев. 

"За нас е много важно да се върнем към миналото си! Онова историческо минало, което ни е създало като народ и държава. Политиката е съвременна история. Ако не знаем истинската история, процеси, факти и събития нищо не можем да направим в бъдеще. И не на последно място - християнската ни любов! Без тези две неща не можем да направим нищо със себе си и с държавата си!"

Младият човек на изкуството планира да заснеме втора част на филма за Ботев, както и да напише нова книга. Не спира да търси и сравнява исторически източници и в едно е сигурен - винаги ще се гордее, че е българин.

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 901

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 340

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 589

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ