26 Август 2019понеделник13:02 ч.

Борисов вече не е желан партньор в ЕС

/ брой: 25

автор:Кристиан Вигенин

visibility 1126

Към днешна дата едва ли има европейски лидер, който би седнал на една маса с българския премиер. Защото нашите партньори следят внимателно какво се случва в България. Защото зная как разсъждават нашите партньори и зная как се постъпва в подобни случаи в други страни. Когато се прави опит един скандал да бъде замазан и дори да се пречи на разследване, цялата отговорност вече се концентрира върху самия премиер. Ако допуснем, че в системата има проблем, то би трябвало той да бъде отстранен. В случая със СРС-тата обаче това не се случва. Не се отговаря и на въпроса защо тези записи не са стигнали до прокуратурата.
Нашите партньори са достатъчно възпитани, за да не говорят директно какво следва от СРС-скандалите. Но ние ще усетим косвено как това, изтичащо в пясъка, доверие към правителството изтича и в Брюксел. И вече няма какво да се учудваме, след като българският премиер стана известен с едни записи, които в други страни биха довели до оставка или най-малкото до временно отстраняване от длъжност до изясняване на скандала. В момента цялата отговорност е върху Бойко Борисов. Не виждам оттук-нататък как това правителство би било легитимен партньор на останалите кабинети в ЕС.
Правителството, първо, се провали в основните си приоритети и, второ, приравни дебата до едно равнище, което не ни прави чест. Отлагането на доклада за Шенген е поредно доказателство за това. Разбива се митът, че управляващите са върнали доверието в ЕС.
Още през 2007 година бе казано, че с влизането в еврозоната и в шенгенското пространство ние ще сме реално пълноправен член на ЕС. По отношение на еврозоната претърпяхме пълен провал, сега това се случва и с Шенген. Явно от Европа ни казаха, че този въпрос не е решен по начина, по който трябваше да се случи. Важен знак, че Брюксел няма доверие към българското правителство.
Разбира се, ефектите върху българските граждани от забавянето с няколко месеца не са високи, но непрекият ефект е силен. Той вади на преден план проблемни за функционирането на държавата въпроси. Тук не става въпрос само формално, че другите партньори не смятат, че България добре пази границите си. Това означава, че и за българските граждани това е проблем - защото границите ни не се контролират адекватно. Когато има контрабанда, която очевидно се разминава с представата на европейците за ефективна администрация, тук вече имаме проблем. Всъщност ЕС вече ни казва това, което опозицията в България говореше от дълго време. Умира митът за възстановеното доверие. Европа не вярва само на обещания и приказки.

Български ТЕЦ-ове горят боклука на Италия

автор:Дума

visibility 108

4 милиарда лева годишно доплащат пациентите в болниците

автор:Дума

visibility 89

Спират топлата вода в няколко района в столицата

автор:Дума

visibility 95

КЗК шикалкави за Ковачки, правела секторен анализ

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 163

Очакват 21 тона злато от "Ада тепе" за 8 г.

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 163

Могат да се подават искове срещу фалиралата "Олимпик"

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 163

Пчеларите се оплакаха от слаби добиви и ниски изкупни цени

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 163

Огън бушува по цялата Земя

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 163

"Союз МС-14" пак ще пробва да се скачи с МКС

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 163

Ким се хвали с нова ракетна установка

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 163

НАСА разследва първото престъпление от Космоса

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 163

Законът "Анти-Нинова" няма да спре БСП!

visibility 401

/ брой: 163

Бухалка по сървъра

автор:Валентин Георгиев

visibility 252

/ брой: 163

Поуката

автор:Деси Велева

visibility 186

/ брой: 163

Еленко Божков: ЕС може да забави процедурата за "Белене"

автор:Мая Йовановска

visibility 332

/ брой: 163

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ