22 Януари 2020сряда19:41 ч.

Борисов вече не е желан партньор в ЕС

/ брой: 25

автор:Кристиан Вигенин

visibility 1246

Към днешна дата едва ли има европейски лидер, който би седнал на една маса с българския премиер. Защото нашите партньори следят внимателно какво се случва в България. Защото зная как разсъждават нашите партньори и зная как се постъпва в подобни случаи в други страни. Когато се прави опит един скандал да бъде замазан и дори да се пречи на разследване, цялата отговорност вече се концентрира върху самия премиер. Ако допуснем, че в системата има проблем, то би трябвало той да бъде отстранен. В случая със СРС-тата обаче това не се случва. Не се отговаря и на въпроса защо тези записи не са стигнали до прокуратурата.
Нашите партньори са достатъчно възпитани, за да не говорят директно какво следва от СРС-скандалите. Но ние ще усетим косвено как това, изтичащо в пясъка, доверие към правителството изтича и в Брюксел. И вече няма какво да се учудваме, след като българският премиер стана известен с едни записи, които в други страни биха довели до оставка или най-малкото до временно отстраняване от длъжност до изясняване на скандала. В момента цялата отговорност е върху Бойко Борисов. Не виждам оттук-нататък как това правителство би било легитимен партньор на останалите кабинети в ЕС.
Правителството, първо, се провали в основните си приоритети и, второ, приравни дебата до едно равнище, което не ни прави чест. Отлагането на доклада за Шенген е поредно доказателство за това. Разбива се митът, че управляващите са върнали доверието в ЕС.
Още през 2007 година бе казано, че с влизането в еврозоната и в шенгенското пространство ние ще сме реално пълноправен член на ЕС. По отношение на еврозоната претърпяхме пълен провал, сега това се случва и с Шенген. Явно от Европа ни казаха, че този въпрос не е решен по начина, по който трябваше да се случи. Важен знак, че Брюксел няма доверие към българското правителство.
Разбира се, ефектите върху българските граждани от забавянето с няколко месеца не са високи, но непрекият ефект е силен. Той вади на преден план проблемни за функционирането на държавата въпроси. Тук не става въпрос само формално, че другите партньори не смятат, че България добре пази границите си. Това означава, че и за българските граждани това е проблем - защото границите ни не се контролират адекватно. Когато има контрабанда, която очевидно се разминава с представата на европейците за ефективна администрация, тук вече имаме проблем. Всъщност ЕС вече ни казва това, което опозицията в България говореше от дълго време. Умира митът за възстановеното доверие. Европа не вярва само на обещания и приказки.

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 14

Починалите от коронавируса станаха 17

автор:Дума

visibility 28

Демокрацията в България е в застой

автор:Дума

visibility 112

Путин: Русия се нуждае от силна президентска власт

автор:Дума

visibility 123

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 1

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 1

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ