27 Февруари 2021събота18:28 ч.

Милиардите, вложени досега в площадката на АЕЦ "Белене", могат да бъдат безвъзвратно загубени

Борисов премести АЕЦ "Белене" в Козлодуй

Премиерът се размечта за осми блок в Първа атомна

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 711

Премиерът Бойко Борисов се размечта за строителството не само на седми, но и на осми енергоблок в атомната електроцентрала "Козлодуй". "Мисля, че след седми ще отидем и на Осми реактор", е заявил министър-председателят на вчерашното правителствено заседание, одобрило доклад на министъра на енергетиката Теменужка Петкова за предприетите действия и за възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка в АЕЦ "Козлодуй". Два месеца преди изборите кабинетът "Борисов 3" даде зелена светлина за изграждане на 7 блок в АЕЦ "Козлодуй" с оборудването, предназначено за замразения строеж на АЕЦ "Белене", но остава и възможността за инсталиране на малки модулни реактори на същото място. Няма разчети колко ще струва проектът за новия блок в "Козлодуй", нито какъв ще е пазарният му модел.

Обтекаемото решение идва близо пет години, след като България бе осъдена през юни 2016 г. да плати на руската компания "Росатом" 1,2 млрд. лв. за произведеното оборудване за АЕЦ "Белене". То се оказа ненужно, тъй като през 2012 г. първото правителство на Бойко Борисов прекрати проекта. Още тогава редица енергийни експерти предлагаха, след като оборудването така или иначе е платено и пристигнало в България, да се използва за нова мощност в Козлодуй. През изтеклите години обаче тази възможност никога не е била сериозно проучена, за да стане факт броени седмици преди края на третия кабинет "Борисов" и месец, след като САЩ предложиха хибридно решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ "Белене" и инсталирането му в "Козлодуй". Сега министър Петкова трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така Петкова ще разреши да продължат действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови технологии за малки модулни реактори. Не е ясно и каква ще е цената на потенциалния нов проект за 7 блок с беленското оборудване, как държавата ще осигури финансирането над вече дадените 1,2 млрд. лв., каква би била цената на електроенергията му и как ще се предотврати кръстосаното субсидиране на този проект от страна на АЕЦ "Козлодуй", ако нейното дъщерно дружество "Нови проектни мощности" строи бъдещия реактор.

В края на октомври между САЩ и България бе подписан меморандум за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели. Преди това в средата на октомври правителството даде мандат на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да започне проучване на възможностите за изграждане на нова мощност на АЕЦ "Козлодуй" с американско оборудване.

Отказ от започналата през миналата година процедура за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" засега не е обявен официално. Този месец според очакванията на Петкова трябваше да бъдат възобновени процедурите по избора, спрени с обяснението, че пандемията на коронавируса пречи. Вчерашното правителствено решение обаче означава прекратяване на практика на обявената процедура за избор на стратегически инвеститор за довършване на ядрения строеж край Белене. Конкурсът бе във фазата на подаване на обвързващи оферти от кандидатите да получат дял в бъдеща проектна компания за строежа на АЕЦ "Белене" и да осигурят финансиране за довършването му. Основни кандидати бяха руската "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация. "Росатом" сглоби алианс за участие в процедурата с американската "Дженерал електрик" и френската "Фраматом". След обявената подкрепа от САЩ за прехвърляне на оборудването за АЕЦ "Белене" за нов блок край Козлодуй руснаците обявиха готовност и за разширяване на консорциума.

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 274

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 50

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ