01 Март 2021понеделник19:48 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Актуално

Борисов ли ускори ваксинацията?

Или как внесоха хаос в процеса

/ брой: 38

автор:Аида Паникян

visibility 707

Може да се каже, че масовата ваксинация срещу КОВИД-19 започна. Заповедта на здравния министър за организацията на 318-те ваксинационни пункта е от 11 февруари. На 19 февруари премиерът се разпореди: "Искам по 10 000 минимум на ден да се ваксинират, за да може тези стотици милиони, които дадохме за ваксина, да не стоят по складове или да се бавим и да чакаме някой". Тази уговорка е важна, за да не би Бойко Борисов да си повярва, че той е ускорил процеса на ваксинация.

"Искането" Му почти се осъществи в почивните дни, но това по-скоро може би е случайно, защото за младите и работещи хора е добра възможност да се възползват от съботата и неделята. Само в неделя ваксинираните в страната бяха 10 998 души, а в понеделник - 11 709. Но 3278 от тях бяха в София, 928 - в Бургас, 745 - в София-област. В област Търговище обаче бяха ваксинирани само 13 души, във Видин - 53, в Монтана - 62.

Камерите проследиха и показаха "извиващите се опашки пред ваксинационните пунктове", но това беше в големите градове. На места причина за по-дългото чакане бе недостатъчният брой хора, за да бъде отворен цял флакон ваксина, в който има 5 до 10 дози. Организацията е важна заради трайността на ваксините. Но дали е добра и надеждна?

Не бяха малко и хората, които казаха: "Зае ми 10-15 минути", което е странно, защото в листовката на "АстраЗенека" например изрично пише, че се "препоръчва внимателно наблюдение в продължение на най-малко 15 минути след ваксинацията"! А времето преди убождането - мерене на кръвно, на температура? Ваксинирането не е конвейр, то е отговорност и на ваксиниращия се, и на ваксиниращия. Особено, когато доверието в този процес е толкова крехко.

Според "Алфа рисърч" близо 52% от хората не възнамеряват да се ваксинират, по-малко от 10% твърдят, че ще го направят възможно най-скоро. Според "Галъп" 48% не биха се ваксинирали и само 1% са получили ваксина. От "Алфа рисърч" правят уговорката, че 10% се равняват на около 500 хиляди души. Очевидно е, че както комуникационната, така и организационната стратегия на кампанията се нуждае от съществено подобрение. И нещо важно: близо 37% (тоест над милион и половина души) от анкетираните се колебаят и решението им ще зависи от хода на тази кампания.

До 8 февруари българските здравни власти, за разлика от тези в много други държави, се придържаха към едно далновидно и доста практично правило, като запазваха втора доза за всеки ваксиниран. Така процесът на ваксинация у нас, макар и муден, не спря, за разлика от други държави, където ваксините се изчерпаха, когато единият производител имаше производствени проблеми. Но вече решението на здравните власти е всички налични дози от ваксината на "АстраЗенека" да се поставят за "първа игла". Очевидно за "втората" - когато му дойде времето, защото периодът между първи и втори прием на тази ваксина е между 28 и 82 дни. Е, как да не заподозре човек намесата на политика? Защото, който днес е получил първа доза, втората ще получи през май. А през май не се знае в чии ръце ще бъде държавното кормило. Нито дали ще има ваксини. Или - след нас и потоп! 

Страната ни, като цивилизована, изработи и Национален ваксинационен план. От края на миналата седмица обаче той се оказва почти непотребен. Защо? Какво стана? Къде отиде трудът на хората, които го изработиха? Бил е направен, за да сме "като другите"? Бил е необходим, само докато бяха малко ваксините? Или просто е бил неизпълним, защото първоначално по-малко от половината медицински служители и около четвърт от заетите в образованието бяха заявили желание за ваксинация?

Раздвижването на властта дойде след констатациите, че страната ни за пореден път е на дъното. Междувременно дойдоха по-големи количества ваксини от "АстраЗенека". И - който иска, да заповяда! Който има лекарска препоръка (или личен избор) за РНК-ова ваксина, ще почака! 

В края на януари министър Костадин Ангелов увери, че страната има възможност на ден да бъдат ваксинирани от 50 хиляди до 100 хиляди души. Дали?

"Един общопрактикуващ лекар може да направи от 10 до 20 ваксини на ден", заяви няколко дни по-късно д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС и общопрактикуващ лекар. Но навярно това би станало в рамките на работното време на едно джипи и когато няма пациенти за други дейности - за преглед, например. Или да определи един или два от петте работни дни в седмицата само за ваксиниране, защото за ваксина трябва да отиват само здрави хора. Постижимо ли е, ако в пациентската му листа от 1500 души да приемем, че 1200 са възрастни, и да допуснем, че всички те искат да се ваксинират? Какво се случва в населени места, като Ахтопол, например, където няма общопрактикуващ лекар? Ще бъдат ли достатъчни обявените от премиера 25 мобилни екипа? А има ли достатъчно ваксини и ще стигнат ли до малките населени места? По колко души дневно могат да обслужат 318-те пункта в страната, ако вземем за база петте на "Пирогов", които от петък следобед до неделя вечерта са ваксинирали 1900 души? 

По думите на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов, сега фокусът е върху членовете на секционните избирателни комисии, тъй като е важно втората доза от ваксината да им се постави минимум 10 дни преди вота. Навярно това означава с голямата част от продуктите на "Пфайзер-БиоНТех" и на "Модерна", които изискват между 21 и 28 дни между двете игли, да бъдат ваксинирани именно тези хора. 

Към 22 февруари в страната трябва да са доставени 262 580 дози от трите разрешени в ЕС ваксини според съобщенията на МЗ за доставки. До тази дата според Националната информационна система общо са ваксинирани 131 063 души, 27 952 са и с втора доза. 

Събота и неделя в големите градове показаха, че всичко е възможно. Въпреки това процесът на ваксинация в България е сред най-слабите в ЕС. Защо?    

Доставки на ваксини по дати от различните производители:

ПБ - 25 740 - 22.02 

АЗ - 57 600 - 10.02

ПБ - 22 230 - 15.02

АЗ - 31 200 - 12.02

М -  6000  - 12.02 

АЗ - 28 800 - 7.02

ПБ - 17 550 - 1.02.

М -   3600 - 31.01

ПБ - 14 040 - 25.01 

ПБ - 18 720 - 18.01

М -   2400 - 13.01

ПБ -  25 000 - 4.01

ПБ -  9750 - 26.12

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ