30 Юли 2021петък22:40 ч.

Борисов купил китайски респиратори на тройни цени

Поръчаната техника по време на първата вълна на КОВИД-19 се оказа неизгодна, сезират прокуратурата

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 199

Поръчката и покупката на респиратори, маски и лекарства в началото на епидемията от КОВИД-19 ще бъдат пратени на прокуратурата. Договорени лично от тогавашния премиер Бойко Борисов респиратори от Китай се оказват на двойни и тройни цени. Така излиза, че договорите на българската държава с Китайската национална фармацевтична корпорация за доставката на медицински продукти са неизгодни и сключени при спорни обстоятелства, без гаранции и неустойки. Това е установила категорично проверка на настоящето ръководство на Министерството на здравеопазването, съобщи за "Медиапул" зам.-министър Димитър Петров. Според новото ръководство на МЗ предишното управление е харчило обществени средства по недопустим начин и резултатите от проверката ще бъдат дадени на прокуратурата.
Още в края на март миналата година Правителствената информационна служба оповести, че България ще купи от Китай предпазни маски и респиратори за близо 3 млн. евро или около 6 млн. лева, а сделката е договорена лично от самия Борисов и членове на кабинета във видеоконферентна връзка. Парите са по Оперативна програма "Региони в растеж" и с тях се купуват 1 176 770 предпазни маски за малко над 1,4 млн. евро и 50 респиратори за 1,5 млн. евро. Така стойността на една маска излиза 1,2 евро или около 2,40 лева, а на един респираторен апарат - 30 000 евро или около 60 000 лева. Договорът обаче е подписан в нарушение на действащите правила, без съгласувателна процедура и без да е ясно кой е изготвил договорите, в които липсват клаузи за неустойки. Не е спазен срокът за доставка от 20 дни и маските се доставят до юни, а респираторите - до септември.
Респираторите са неокомплектовани, в договора няма оторизирана фирма, която да ги инсталира и да обучи персонала за работа с тях. Впоследствие се сключва допълнителен договор с българска фирма, която да ги разнесе по болниците, да ги монтира и да обучи персонала, което допълнително вдига цената на оборудването. За сравнение, купени на по-късен етап респиратори са двойно и тройно по-евтини и при това монтажът и обучението на медицинския персонал са включени в цената, обясни зам.-министър Петров.
Един китайски респиратор струва 58 000 лева, докато след това са купени апарати от "Филипс" за 20 170 лева и "Белависта" за 29 010 лева. Китайските машини били разпределени първо в 24 болници, но само половината са ги поискали и взели.
По подобен начин в началото на април 2020 г. Министерският съвет одобри проектодоговор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за покупката на 171 429 опаковки от медикамента "Хидроксихлорохин" за близо 1 млн. лева. В същото време има значителни дарения, които не са търсени в продължение на месеци. И в момента има огромни налични количества от препарата в "БулБио", болниците и РЗИ, които вероятно ще бъдат бракувани.

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 901

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 340

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 589

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ