18 Юни 2021петък21:29 ч.

Избори

Борислав Гуцанов: Всеки проект във Варна е обвързан с брутални корупционни схеми

При управление на БСП спираме концесиите на двата терминала на пристанището, категоричен е водачът на листата на "БСП за България" във Варна

/ брой: 63

автор:Юлия Кулинска

visibility 1167

БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ е роден през 1967 г. във Варна. Завършил е Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" в града със специалност "Физика". Висшето си образование завършва във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" със специалност "Корабоводене за гражданския флот". Преминал е обучение по програмата "Професионалният мениджър" към НБУ по еталона на световния лидер The Open University. Дълги години работи в корабния, транспортния и логистичния бизнес. Лидер е на БСП във Варна. Бил е председател на Общинския съвет, председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България през 2007 г. Член е на НС и на ИБ на БСП. Бил е народен представител в 42-рото НС. Владее английски и руски език. Женен, има две дъщери.

"Само с масово гласуване можем да излезем от задушаващата хватка на сегашната власт"

- Г-н Гуцанов, какви ще са вашите каузи като народен представител от Варненска област?

- Не искам да звучи като клише, защото и аз съм уморен от това всички да обещават преди избори. Но много ме боли, като виждам в какво положение са хората в момента и още повече - в последната година. Не само във Варна, но и в цялата страна. Безработицата в града ми и в областта в момента е на болезнени нива. А кризата с коронавируса допринася за тази лоша статистика. Хаотичните действия на сегашното правителство влошават още ситуацията. Толкова хора са без работа, без доходи и не знаят дали и кога ще могат да работят отново. Икономиката е това, което трябва да бъде съживено във Варна и региона незабавно. 

- Какви са основните проблеми, които стоят пред жителите на региона, и как могат да бъдат решени те?

- Не сме спрели да обикаляме областта, не само по време на кампанията, но и преди това, ще продължим и след това. Хората нямат елементарни неща. Нямат транспорт, на места има по един автобус на ден. Нямат лекар, представяте ли си? Ами ако имаш нужда от помощ? Дори няма как да стигнеш до медицинско лице, защото няма с какво. Е, тези, които имат коли, трябва да ги ремонтират през седмица, защото улиците са осеяни с дупки. Иначе много помпозно се рекламира какво са свършили управляващите за региона, но тази реклама е за няколко места в града. И то на каква цена?

Няма човек, който да отрече, че корупцията тук е достигнала такива висоти на наглостта, че не знам какво още трябва да се случи, за да се задействат компетентните органи. Тези хора, които в момента управляват града и областта, трябва незабавно да се срещнат с прокуратурата и вярвам, че този ден скоро ще дойде.

Всеки проект тук е обвързан с брутални корупционни схеми. Погледнете пробива "Левски", проектиран преди 1989-а, по времето на БСП влезе в общия устройствен план на Варна и се реализира в момента. Цената, на която е реализиран този проект, е близо 160 милиона, а той е 3,1 км. Вие чували ли сте цена на километър над 50 милиона?!  Мисля, че пробивът между Берген и Осло, най-големите тунели, които са прокопани, сигурно струва по-малко на километър. А колко струваше новият тунел, който отвориха преди седмици? За колко милиона става въпрос? Все едно го прокопаха наново. Или се смениха осветлението и системата за вентилация?

И на Аспаруховия мост вероятно ще се направи ремонт на същите безобразни цени. Бих погледнал под моста, където е тръбата и където кметът Иван Портних криеше, че близо 8000 куб. м фекалии се изсипват в езерото на Варна.

Тези неща не бива да се забравят, не можем да ги забравяме! И хората трябва да имат смелост да искат сметка за всички тези безобразия! Няма да спра да повтарям - корупцията трябва да бъде приравнена на национално предателство!

Но да се върна на темата за икономиката - важно е да бъде възстановен фериботният  комплекс, който предлага уникална жп логистика. В програмния период има заделени десетки милиарди евро, предвидени за модернизация на жп транспорта в България. Цяла Европа отново се обръща към железопътния транспорт. И би било безумно цялата тази база да не бъде използвана. Цялата логистика - и на жп транспорта, и на фериботния комплекс, е спъвана от натиска на различни частни и корпоративни интереси.

Погледнете пристанище Констанца - преди около 15 години бяхме много близки по брой обработени контейнери и товари. Сега ни изпреварват не в проценти, а в пъти по привлечени товари. Абсурдно е! Задължително е удвояването на линията Варна - Русе и увеличаване на скоростта на движение на композициите по нея. Това е от изключителна важност за превоза на товари и стоки по направлението Румъния. Има още толкова неща, които трябва да бъдат свършени. Ако бяха направени, когато ние ги започнахме, сега Варна щеше да е като Виена, като Генуа. 

- Какви са вашите послания към избирателите?

- На първо място - да излязат и да гласуват на 4 април. Много е важно да гласуват. Само така можем да променим нещата и да излезем от тази задушаваща хватка. Целта на властта в момента е ниска избирателна активност, защото тя помага на нея. Затова се всява страх и смут, затова са тези хаотични действия около пандемията. Избирателите обаче не бива да се страхуват и трябва да излязат да гласуват. Сигурен съм, че всички мерки за безопасност ще бъдат спазени. Гласувайте по съвест и не продавайте гласа си. 50 или 80 лева няма да оправят положението ви.

Нашите кандидати получават плашещо много сигнали при обиколките в областта - за купуване на гласове, за натиск, заплахи и принуда. За това сезирахме и Областната дирекция на МВР. Не знам дали ще направят нещо, за да спрат този рекет, но бяхме длъжни да дадем знак, че ние знаем. И това рано или късно ще спре! Но може да спре само с помощта на хората. Не бива да се поддават на натиска и страха. Не може всеки път купеният и корпоративният вот да определят съдбата ни. Крайно време е да се противопоставим, каква по-сигурна форма на протест от това да гласуваме?

- Представете листата на кандидатите на левицата за народни представители. Защо вашите съграждани трябва да ги подкрепят?

- Хората, които застанаха до мен, са прекрасни. Всички сме от областта. В нашата листа няма гастрольори. Погледнете листите на останалите партии - почти всички са поставили за водачи хора, които нямат нищо общо с Варна и областта. Как те ще решават проблемите тук, като на тях не им пука за региона?! Те не милеят за него. Много държахме този път всички да сме от нашата област, защото само така можем да гарантираме, че истински ще се борим за решаване на проблемите тук.

Не по-малко важно е, че в листата имаме много млади, умни, амбициозни хора. Хора, пълни с идеи и ентусиазъм да променят държавата си заради своите деца, които все още са малки и родителите им искат да живеят тук. И най-важното - ние сме по-обединени от всякога. А само когато работим в екип, можем да печелим битките, които хората искат от нас да поведем.

- Готова ли е БСП да управлява? Защо ГЕРБ трябва да си ходят от властта?

- БСП е единствената партия, която е алтернатива на ГЕРБ. Няма друга, която да може да управлява в момента. ГЕРБ трябва да си ходят заради всички безобразия, които излизат наяве всеки ден. Хората ги посочват, не ние. Безработицата, корупцията, колабиралата здравна система - те не могат да се скрият зад монолозите от джипката на Борисов. И 4 април е датата, на която можем да променим всичко.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ