28 Септември 2023четвъртък23:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Борислав Гуцанов: Незабавни преговори с "Газпром" и нормални отношения с Русия

Магията не е да си архитект на служебен кабинет, а на редовно правителство и работещ парламент, заяви председателят на предизборния щаб на БСП и водач на листата на партията във Варна

/ брой: 183

автор:Нора Стоичкова

visibility 84

Интервю на Нора СТОИЧКОВА


  • - Г-н Гуцанов, в събота във Варна БСП направи голямо събитие за представяне на кандидатите за депутати. Как успяхте да съберете хиляди хора в този силен дъжд?

- Събитието се получи чудесно. Дойдоха около 3500 души, мина страхотно представянето, с много плам от публиката и блестящи речи. Може би за това допринесе и участието на Миро, който възпламени множеството, особено в края, когато призова за масово гласуване на изборите с щ28, защото това е един добър избор. Това накара площада за пореден път да избухне в аплодисменти. Това рядко се вижда напоследък, бяхме позабравили тези силни емоции.

- Като председател на предизборния щаб на БСП, как преценявате хода на кампанията? Има ли проблеми и къде са те?

- Смятам, че нашите кандидати се справят доста успешно, доста по-добре от това, което беше при предходните избори. Причина за това е, че за тези 7 месеца в управлението успяхме да натрупаме много позитиви. Излязохме като една мъдра и дипломатична партия, каквато е БСП по принцип. Неслучайно партията е на 130 г. Това ни дава основание, когато сме сред хората, наши членове, симпатизанти и избиратели, действително да има какво да им кажем. Безплатните градини и ясли, детските надбавки, увеличеният размер на майчинството - все неща, които вече няма някой, който да не е чувал. 

Характерното за тази кампания е, че доста партии си приписват тези безспорни заслуги на БСП. Не им прави чест. Нека отново да припомним, че социалният министър, вицепремиерът и икономически министър, министрите на земеделието и туризма бяха от БСП. Така че им препоръчвам да поговорят какво направиха те в техните ресори, например енергетиката, иновациите, с руските дипломати какво направиха и т.н. Хората са мъдри и са наясно кой какъв принос има. 

На следващо място - това, което забелязваме, е много купуване на вот. Случва се най-често в Северозападна България. Надявам се МВР наистина да вземе мерки за пресичане на тези незаконни дейности. Нашите водачи от Монтана, Враца и Видин ще реагират на случващото се в тези региони. Не е нормално всички да знаем кой и кого купува за изборите, а МВР да не реагира. В крайна сметка служебният кабинет трябва да осигури честни и прозрачни избори. 

Иначе на избори е като на лов - всеки говори какво ще направи и какъв голям дивеч е хванал, но този път се минаха границите, особено от една партия. И без това положението е достатъчно трудно и тежко, за да си позволяваш да играеш на тънката струна в душите на хората. На трябва да се обещават невъзможни неща. Не е почтено. 

Забелязва се също така и умора от прекалено много избори - тези са четвърти за по-малко от 2 години. Надявам се, че сега ще има редовен кабинет и Народно събрание, защото магията не е да има много служебни кабинети. Трябва да си архитект на редовно правителство и работещ парламент. Тази дипломатичност трябва да се прояви не само от БСП, но и от другите партии и от други институции. За да можем да влезнем в тежкия зимен период със стабилно управление. 

- Изключително дипломатично се изразихте по отношение на "отделни институции", чийто служебен кабинет се занимава единствено с атаки срещу партията и уволнява назначените в администрацията кадри на редовното правителство.

- Няма да коментирам сега този въпрос. Нека да минат изборите. Има специален орган на партията - пленумът, където ще се постави и този въпрос. Искам да се състави редовно правителство след тези избори и всички институции да помогнат за това. Всички партии трябва да преодолеят собствения си егоцентризъм, да надскочат себе си, защото България е над всичко и всички. Интересът на българските граждани е над всеки партиен интерес и над интереса на всеки политик, независимо колко висока позиция заема в държавата.

- На друго голямо предизборно събитие в столицата лидерът на БСП Корнелия Нинова огласи 10 мерки за първите 100 дни от бъдещото управление, когато БСП влезе в него. Кои са най-важните?

- Г-жа Нинова направи нещо много важно - да се покаже, че влизаме в следващото управление с готова програма. Няма време за губене и колебания какво и как трябва да бъде направено. Първото нещо е да се наложи таван на цените, особено на енергоносителите. Чака ни тежка зима и ако не вземем превантивни мерки, тя ще бъде студена за по-голяма част от българските семейства. Не е нормално и част от висшите учебни заведения да се готвят за обучение онлайн, защото нямат достатъчно средства да посрещнат високите цени на отоплението. Трябва да осигурим топлина за всички и да не се учи онлайн, защото виждаме резултатите от това. 

Трябва да се изземат свръхпечалбите в енергетиката, но не само от държавните дружества, но и от частните. Странно е как мина законът след 7 часа дебати, когато председателят на енергийната комисия от ИТН си подхвърляше топката с ДПС, така че само държавните дружества бяха задължени да се разделят с тях. Всички са еднакво важни на този терен. По Търговския закон всички субекти на пазара са равнопоставени. Не може държавата да е мащеха за държавните дружества, а за останалите - не. Така не трябва да бъде. Давам пример с АЕЦ "Козлодуй". Централата направи 1,5 млрд. лв. печалба за 6 месеца. Ако бяхме построили АЕЦ "Белене", печалбата щеше да е удвоена. БСП събра 780 000 гласа за този строеж. Защото за 33 години направихме така, че да закрият четири блока в "Козлодуй" и не можахме да построим още два. Затова на БСП са необходими повече мандати в НС, за да осигурим нормално развитие на икономиката. 

Училищата и болниците не могат да бъдат на свободния пазар на енергия, а на регулирания. Това, което се случва сега, не е нормално. 

Извън тези мерки, ние от БСП винаги сме били за нормализирането на отношенията с Русия и незабавни преговори с "Газпром" за доставки на газ. Не може един от основните световни играчи да е близо до нашата граница, а да не искаме да преговаряме с него и да търсим газ през два океана. В този случай как газът да е по-евтин?! Не можеш да прескачаш основни закони в икономиката. Ние от БСП винаги сме за това да има стабилни доставки на енергийни суровини за страната, респективно газ на най-добра цена. Давам пример за август. Турската газова компания "Боташ" за август дава за 1000 кубика 182 долара, а в България цената е 1695 долара. 931% е разликата между Турция и България. Е, можеш ли да бъдеш конкурентоспособен на турската икономика? Подобно е положението в Гърция, в Сърбия, защото те водят разговори с "Газпром" и имат нормални отношения с Русия. Така че от БСП сме категорични за нормализиране на търговските отношения с "Газпром" и с Русия. Не можем да си позволяваме подобни волни програми, на които бяхме свидетели и на които БСП категорично и остро реагира по време на предходното НС. Такова ще бъде и сега поведението ни. Дипломация, дипломатичност, диалог са ключовите думи, с които трябва да боравим.

Още нещо важно от тези 10 точки - гарантирано безплатните учебници до 12 клас. Освен безплатните детски градини и ясли. Другото, което направихме, е необлагаем минимум за младите семейства от 4600 на 6000 лв., което ще рече, че при две деца в едно семейство остават 100 лева, а с безплатните детски градини отиват до около 220-240 лв. спрямо това в кой град си и каква е съответно таксата за детската градина. Сега искаме да направим и безплатни учебниците. А следващата стъпка да бъде един учебник за всеки предмет. 

И още нещо от социалната ни програма - преизчисляване на пенсиите. Ние направихме първата стъпка в началото на лятото - успяхме за 7 месеца със 167 лв. средно да вдигнем пенсиите. Като сравнение - ГЕРБ ги вдигнаха със 162 лв. за 12 години. Второто, което ще направим през октомври, е преизчисляването на пенсиите. Трябва наистина да има справедливост и солидарност. Не може работили една и съща професия, но пенсионирали се през 2009 г. и през 2019 г., да получават в пъти различни пенсии. За вдовишките пенсии прагът ще стигне 30% - така е редно да се направи за тези хора, останали сами в живота. 

Готови сме и с много мерки за бизнеса. Успяхме да направим така, че в областта на икономиката най-накрая на едно място да бъдем първи, и то в положителната част на скалата - първи по индустриално развитие в Европа. 

- Защо трябва да се гласува с щ28 на 2 октомври?

- Убеден съм, че за социална и сигурна държава, ако искаме да имаме дипломатичност, диалог, ако искаме силна и развита България, трябва да се гласува за БСП с щ28. Подкрепете ни! Няма да съжалявате и няма да ви разочароваме!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Приравняват гражданските към трудовите договори

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 187

Горивата ще прехвърлят 3 лв. за литър

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 187

ЕБВР прогнозира ръст на руската икономика

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 187

Режат част от проектите по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 187

Във Франция стачкуват товарните железничари

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 187

Скопие разширява тавана на цените

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 187

Румъния и Гърция модернизират авиацията

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 187

Вучич иска НАТО в Северно Косово

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 187

Бонус срещу донос

автор:Нора Стоичкова

visibility 278

/ брой: 187

Всеприсъственият

автор:Александър Симов

visibility 259

/ брой: 187

По-католик от папата

автор:Мая Йовановска

visibility 282

/ брой: 187

Новата Цецка се казва Антон

visibility 256

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ