25 Май 2024събота17:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Борислав Ангелов: БСП е стожер на партийната система

Политическите партии трябва да разберат, че всички са на мушката, смята политологът

/ брой: 13

автор:Нора Стоичкова

visibility 2458

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ


- Г-н Ангелов, корупционни скандали изскачат през ден в държавата и задълбочават политическата криза. И Столичната община от месеци се тресе от скандали - то заради хаоса с превозните документи, то заради странното финансиране на определени райони с кметове от ГЕРБ. Има ли оправия?

- Има. Ако София има кмет, който да не е десен. От началото на промените столицата се управлява от десни кметове. 

- Знаете обаче, че средният ешелон служители решава мача във всяка институция - държавна или общинска.

- Като се смени началникът, много неща надолу по йерархията могат да бъдат променени. 

- Стига Началникът да си е на мястото. 

- Да, така е. Но аз не знам някъде да има кмет на европейска столица, където много голяма част от нещата да не са направени точно от левите. Не от десните, защото десните не мислят за хората, не мислят за избирателите.

Например това, което се случва с цената на билетчето в София. Много голяма част от хората не знаят, че Столичната община получава много голяма компенсация за скъпия ток от държавата. В момента в Европа се гледа да се дава колкото може повече помощ за обществения транспорт, за да не пътуват хората с личните си автомобили, за да се подобрява екологията. Намаляват се цени на карти, дават се разнообразни възможности за кратки пътувания с градския транспорт на преференциални цени. Ние тук правим обратното. Вдигаме цената на билетчето, премахваме картите за еднодневни пътувания и други привилегии. Това за мен говори за едно: чиста некадърност и неумение да управляваш една община. Знае се само как да източваш нейните ресурси за лична изгода. 

- Да минем в полето на националната политика. Президентът Радев даде третия мандат на БСП. Какви са позитивите и негативите?

- Според мен това е нечестна игра от страна на президента. Той даде мандата нарочно на БСП с намеса в нейните вътрешнопартийни дела. Имаше такива индикации. Точно хората от партията, които са близки до президента, искат БСП да върне веднага мандата. От друга страна, президентът твърди, че БСП е най-диалогичната партия. Кога го разбра това? Твърденията му са лицемерие, особено в светлината на факта, че всички, които му се кланят, твърдят точно обратното.

- Може да е прозрял, че е сбъркал с отношението си към БСП и нейното ръководство?

- Да, може да е прозрял. Но това означава, че неговата игра с партията не е честна, а лицемерна. Той иска да продължи да управлява негово служебно правителство и той да е на власт. 

- А имаше ли президентът друг ход?

- Естествено. Можеше да даде мандата на "Български възход". Помните последните дни преди връчването на мандата на БСП имаше различни индикации, че мандатът може да отиде в ДБ или при друг, но не и при БСП. Да де, но това беше преди скандала с Nexo. Иначе мандатът много трудно може да се реализира днес от БСП. Не е въпрос до желанието на БСП да направи всичко възможно за това. Партията ще направи всичко възможно, защото знае колко необходимо е за страната да има правителство, избрано от парламента. Такъв е европейският модел на развитие. А не да се назначават служебни кабинети от президента. Т.е. да имаме правителство, което да може да се контролира ефективно от парламента. И така да е ясно кой носи отговорността за едно такова управление. А сега сме в ситуация на тупик - не може да се направи такова правителство и се разчита на третия мандат. На чудото. 

- С всеки следващ избор от две години насам в парламента влизат по един или два нови политически проекта.

- Да. И те са свързани по един или друг начин с "Дондуков" 2. Очевидно, че именно там се прави този политически инженеринг. Още по време на 44-тото Народно събрание президентът плашеше политическите партии със създаването на нови политически формати и с вкарването на нови лица в политиката. Това не бива да го забравяме. Както и факта, че тогава БСП защитаваше всяко вето на президента в пленарна зала. 

- БСП е лоялна и предвидима партия. Визирам ръководството и конкретно Корнелия Нинова. Това е един предвидим, последователен в тезите и намеренията си, принципен човек. В противовес на поведението на новите политически формации и техните лица, които се въртят като пумпали напред-назад в тезите и намеренията си. 

- Да. Тези нови политици започваме да ги учим на политика едва след като влязат в парламента. Това е много опасно. Те започват да се заиграват с корпоративни кръгове, да инкасират от присъствието си във властта. Те не знаят какво е политическа отговорност. Какво означава да взимаш управленски решения - след като направиш анализ за последиците и прецениш дали е добре за обществото, дали е от полза за националната сигурност. Затова, каквото им кажат отнякъде, те го изпълняват напълно безкритично. Имаме много такива политици послушковци, които изпълняват нареждания, без да мислят. Приемат чужди решения като нещо меродавно. Най-малкото чуждите решения трябва да се пречупват през собствената призма. 

- Има ли начин за контрол върху тези вертикални лифтове на абсолютно случайни хора към властта? 

- Това означава да се прецизират критериите за кандидатите за депутати. Трябва да имат поне подходящо образование. Но най-големия контрол трябва да упражняват българските граждани, всеки път, когато гласуват. Ето, говорим за БСП, как партията е предвидима, успява да прави мостове и да взима решения по конкретни проблеми в полза на обществото и държавата. Партията е способна да намира изход дори и от невъзможни ситуации и винаги поставя националния интерес на първо място. Покрай скандала с Nexo се вижда, че БСП я няма там, защото не се занимава с подобни неща. Представете си, ако това се беше случило, как всички щяха да я сочат с пръст. Изобщо в нашата държава за щяло и нещяло винаги е виновна БСП.  Към нея изобщо има много малка търпимост.

- Защо така?

- Това е едно наследство от миналото. Доскоро БСП нямаше самочувствие да отстоява политиките си. От друга страна, някои хора непрекъснато сравняват изборните резултати на партията с 2017 г. А какви бяха резултатите й през 1995 г. за местната власт, например? Нека тогавашните млади, а сега стари политици от БСП, да кажат какво направиха за БСП и нейните резултати? Какви политики провеждаха те? Какво се случи от 2005 до 2009 г. в едно управление, когато се приемаха решения в полза на неолиберализма?! И партията до ден днешен не може да се отърси от последиците от тях.

Да вземем плоския данък. Приет е, когато премиер беше Сергей Станишев. И някои смятат, че сегашното ръководство на партията трябва да носи отговорност за това. Ама чакайте малко! Кой е виновникът за решенията, когато ПГ на БСП през 2013 г., юни, трябваше да взима решения или-или? Кой е виновен за тях? Или някой пак ще си прави политически инженеринг на гърба на БСП?

Аз имам един-единствен въпрос. След като стожер на тази партийна система, която имаме, е БСП, защо са толкова остри атаките срещу нея? Ами защото се иска БСП да бъде унищожена, за да се смени политическата система. Това е от интерес на корпоративни кръгове и на онези, които искат да разрушат системата на парламентарната република. Тези, които говорят за "кохорти". Тези, които искат президентска република. Българската история е изпъстрена с власт на тоталитарни режими. И сега пак - дай да махаме партиите, те са грешни! Закриват се партиите и ето как идва един режим на Борис Трети. 

- Виждате ли някакъв положителен изход от тази ситуация?

- Политическите партии трябва да разберат, че всички са на мушката. Че ако днес на мушката е БСП, утре те са следващите. Трябва да се разбере, че БСП е стожер на тази партийна система и когато тя рухне, ще рухне цялата партийна система. Партиите ще се смятат от цялото общество за вредни. Тогава няма да има значение какво ще каже Бойко Борисов, какво ще каже Ахмед Доган, какво ще каже всеки един от останалите. 

Със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

автор:Дума

visibility 676

/ брой: 96

Част от оборудване за АЕЦ "Белене" отива в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 625

/ брой: 96

Реколтата е добра

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 96

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 96

Димитър Ковачевски подаде оставка

автор:Дума

visibility 655

/ брой: 96

Макрон пристигна в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Поредно нападение на политик в Германия

автор:Дума

visibility 614

/ брой: 96

Вечният дух

автор:Александър Симов

visibility 645

/ брой: 96

Формула без алтернатива

visibility 607

/ брой: 96

Празникът на първоучителите - преди и сега

автор:Деси Велева

visibility 643

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ