03 Октомври 2023вторник13:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка БГНЕС

Акцент

Борбата за теменужките

Сигнал на БСП изкара наяве нарушения в обществена поръчка за озеленяването на София

/ брой: 231

автор:Деси Велева

visibility 90

Скандал с озеленяването на София се превърна в поредния казус, който праща ръководството на Столичната община в контакт с прокуратурата. Преди дни депутати и общински съветници от БСП сезираха държавното обвинение за драстични нарушения при класирането на изпълнители по обществена поръчка, които са били докладвани на кметството два пъти, но са останали без отговор. 

Според народните представители Георги Свиленски и Христо Проданов и общинските съветници Диана Тонова, Иван Виделов и Михаил Ставрев, три фирми, които са кандидатствали за разпределянето на общо 65 млн. лева за озеленяването на града за пет години напред, са предоставили неверни данни и така са били одобрени за изпълнители на дейността. Според БСП, нарушенията на класираните кандидати са обявяването на несъществуващата техника, бракувана, запорирана или свалена от отчет, както и техника с фалшифицирани фабрични номера. 

Предметът на поръчката включва дейности по поддържане на паркове, градини, зелени площи към транспортни трасета и дървесни насаждения, както и биологично и битово почистване. Тя е обявена в началото на април 2019 г. по 19 обособени позиции, които обхващат всички части на града, показа проверка на ДУМА. 10 от зоните са с паркове, градини и зелени площи към градски магистрали, лесопаркове и части от Природен парк "Витоша", 4 зони са с дървесни насаждения, а останалите пет са с транспортни трасета. Обществената поръчка е за поддръжка на зоните за 36 месеца с възможност да бъде удължена с още 24 месеца. Така за целия период общината ще раздаде на фирмите 65 млн. лева. За да спечелят тази крупна сума, кандидатите трябва да отговорят на определени критерии. Според сигнала на БСП, три от класираните фирми не са спазили част от правилата и са предоставили неверни данни. Цитираните фирми в сигнала са "Алверс" "Титан БКС" и "Грийнтаун". 

Така например "Грийнтаун" е декларирала, че разполага с 19 машини, представени като собствена техника, но се оказва, че те или не отговарят на посочения в декларацията модел, или не съответстват на критериите за подбор, или изобщо не съществуват. Подобни нарушения е направила "Алверс" за 9 машини, а несъответствията при "Титан БКС" са за 10 броя малогабаритна техника. И при трите има разминавания в данните и при декларираните автомобили, камиони, автовишки и друга техника. Въпреки това, въпросните фирми получават тлъст дял от голямата 65-милионна баница. Рекордьор е "Алверс", която печели цели пет зони за озеленяване и 19 милиона лева. "Грийнтаун" си пробива път до три зони и 11,6 милиона лева, а "Титан" взема две позиции за общо 4 милиона лева.  

Интересно е, че фирмите печелят по всички позиции, по които кандидатстват. Само "Титан" не успява да се добере до една от зоните, изместена от "Алверс". Така трите дружества печелят 10 от 19-те позиции в обществената поръчка. Останалите 9 зони си разпределят ДЗЗД "Цветна София 2019", "Проплантс", "ДиЕсЕс", "Комунална техника". Най-големият губещ е "Алдес", която изпуска всичките три позиции, по които кандидатства. Интересно е, че именно "Алдес" доминира със сериозен дял в предишната голяма обществена поръчка и доскоро държи обслужването на доста от столичните зони.

Преди да изобщо да се стигне до класиране по скандалната обществена поръчка, Столичната община успява да отстрани други 10 кандидат-участници в търга. Сред тях например е "Жиро-М", която също присъства до този момент на пазара със солидно участие. Заради липса на документи и данни от конкурса е отстранено не кое да е, а общинското дружество "Чистота-Искър". Най-интересно е, че голяма част от недопуснатите до класиране кандидати са отстранени, защото не отговарят на критерии за техническо оборудване. Именно по този параграф обаче трите фирми, за които е сезирана прокуратурата, успяват да пробият с неверни данни. Като изчиства предварително цели десет кандидати, общината предоставя отлични условия на "тройката" да бъде класирана. 

Всъщност, само по 6 от 19 позиции има някаква конкуренция на участници и то тя е най-много между две фирми. За останалите 13 зони е допуснат само по един участник. Неслучайно през целия период от обявяването на търга до класирането и подписването на договори в КЗК са подадени 10 жалби. Нито те, нито сигналите на БСП спират общината да одобри и потвърди на следващ етап същите печеливши участници. 

2019-та съвсем не е началната за хаоса и нередностите в озеленяването на града. Още през 2013 г. имаше скандал по обществената поръчка за същата дейност и заради странни критерии бяха отстранени големи играчи. От тогава се правят няколко опита с кметството да сключи договори. Провалят се обаче обществени поръчки от 2016 г. и 2018 г. Излезе така, че наетите още през 2013 г. фирми получиха възможността да изпълняват дейността между година и половина и три години над планираното, а в един момент бе намесена и "Чистота-Искър", която да спасява положението. 

А всичко това нямаше да се случи, ако общината не беше затрила общинското си дружество "Озеленяване" преди по-малко от 10 години. Тогава то се вля в общинското предприятие "Пазари Юг" и с това на практика се спря всякаква възможност кметството да поеме дейността по озеленяването, също както стана и в областта на почистването на града. Оказа се, че саденето на теменужки и рози също може да бъде доста печелившо. Частните фирми вече дълбоко са нагазили в тези сфери и едва ли лесно ще бъдат изгонени от тях.

 Снимка столица.bg


Диана Тонова, вносител на сигнала:

Ние сме длъжни да пратим сигнала в прокуратурата, тъй като според нас има достатъчно данни и доказателства за форма на злоупотреба от страна на участниците. Всички приложени документи са официални и те удостоверяват, че една или друга техника е некоректно изписана в документацията. 

Очакваме, че от Столичната община ще опонират, че вече е извършен съдебен контрол след други жалби, пуснати досега. Но съдебното решение касае само техническите предложения на участниците и е установено, че те са подадени съгласно изискванията на документацията, тоест съдът е гледал процедурата. Никой не е навлизал в съдържанието на документите, за да търси дали то е вярно или не. КЗК се е произнесла и е върнала процедурата отново на общината.

Много важно е за нас да се останалите кандидати в обществената поръчка да разберат, че справедливостта ще се възстанови, че те ще имат право да участват в една конкурентна, прозрачна и достъпна процедура, а не в нагласени поръчки, в които се класират едни и същи хора. 

Това не е единичен случай, а практика, защото съветниците от БСП и преди са сигнализирали и то многократно за непрозрачния начин, по който се провеждат например конкурсите на фирмите за чистота. 


 

 

 

2/3 от стопанските сектори - в риск от забавени плащания

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 190

Поддръжката на автомобила поскъпва с 20-30% тази есен

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 190

Проверяват бирата за пестициди

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 190

Основната лихва се вдигна за пореден месец

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 190

Българите шпиони на Острова са работили и в Германия

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 190

Албанският "Илинден" топи активисти-българи

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 190

Нов кръг консултации за кабинет в Испания

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 190

До отчаяние

автор:Нора Стоичкова

visibility 116

/ брой: 190

Да си купиш българин

автор:Мартин Карбовски

visibility 120

/ брой: 190

ДП на пароструйка

visibility 105

/ брой: 190

27 000 нови безработни, производството на ток се свива 4 пъти

visibility 122

/ брой: 190

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ