04 Август 2021сряда22:28 ч.

Бомбата цъка

/ брой: 51

автор:Евгени Гаврилов

visibility 79

Последният краен срок за паспортизация на сградите засега е краят на 2022 г., но управляващите явно са решили да включат проблема в предизборната кампания. Постоянният "инвентар" в джипката, регионалният зам.-министър Николай Нанков, намекна, че времето за паспортизация ще бъде удължено. А най-лесно е, като си се провалил в нещо, да удължаваш срокове. А темата се оказва хубава предизборна дъвка. И Той, както в много други случаи, ще се появи на бял кон и ще спести на хората по 500 лв. 

Иначе основания за това има. Първо, рядко един вход - една етажна собственост, може самостоятелно да се снабди с технически паспорт. Това означава, че една конструктивна единица - "от фуга до фуга", 2 или 3 входа, трябва да направи общ паспорт. Организацията по събиране на документи и средства е сложна, обясняват експертите. Друг проблем е, че около 30 на сто от жилищата са необитаеми. Често собствениците са неизвестни или извън страната и няма връзка с тях. Това възпрепятства изготвянето на паспорта и регистрацията му в съответната община. Ако липсват данни на повече от 3-4% от жилищата, паспортът не може да бъде вписан в регистрите. Не съществува публичен регистър и за извършване на справка кои сгради имат вече изготвени паспорти и кои не. Трети проблем е, че няма публичен регистър за справка и снабдяване с разрешение за строеж и удостоверение за въвеждане в експлоатация. Често панелните сгради не притежават архитектурни проекти. В архива на общината липсва проектна документация за всеки блок по адрес и разрешително за строеж. Има само типова архитектурна документация.

Процедурата по събиране на нужната проектна документация е тромава и трудна: в деловодството на общината се изисква легитимация на управителя на етажната собственост с протокол от общото събрание и отделно - специално и изрично решение на етажната собственост за предоставянето на тази документация. Трудност е и откриването и събирането на документите за собственост. Така се оказва, че бомба със закъснител цъка пред вратите на хората. А парите пак ще са за частни фирми, не за държавата! Все още властващите се опитват да прехвърлят бомбата в ръцете на следващия регионален министър.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 59

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 65

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 62

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 41

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 116

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 121

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ