08 Юли 2020сряда10:31 ч.

Болниците ще плащат на републиканските консултанти

/ брой: 200

автор:Аида Паникян

visibility 328

Възнаграждение не по-малко от 15% от стойността на клиничната пътека или процедура трябва да плати лечебно заведение, повикало републикански консултант. Този процент се дава, ако към момента на консултацията не е направена операция. Това предвиждат промени в Наредба 47 на МЗ за организацията, дейността и условията и реда за финансиране на експертните съвети и на републиканските консултанти в здравеопазването. Ако при консултацията е извършена и операция, консултантът получава от болницата до 30% от стойността на клиничната пътека. С осигуряването на гарантирано плащане ще се ликвидират отказите за оказване на консултация, пише в мотивите за измененията. У нас средно на година се правят по 400 такива консултации, поясняват от МЗ. 

От 2019 г. вече няма национални консултанти - длъжността им се поема от 54 експертни съвета, в които са включени от 3 до 7 изявени лекари, като единият от тях е главен координатор. До април у нас имаше 81 национални консултанти, които на практика бяха съветници на здравния министър и играеха важна роля за въвеждането на нови терапии или лекарства, плащани от НЗОК, или при приемането на медицински стандарти. 

ДУМА припомня, че републиканските консултанти и досега получаваха пари от болниците, потърсили услугите им. Според промените в Наредба 47 от 2010 г. възнагражденията им се оформяха по други правила: за консултация получаваха 100 лв., за извършване на инвазивна процедура/интервенция/манипулация - 200 лв., а за операция - 400 лв.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ