05 Юли 2020неделя16:16 ч.

Болницата в Ямбол пак няма да се достроява

/ брой: 175

автор:Дума

visibility 353

МБАЛ "Св. Пантелеймон" в Ямбол e прекратила обществената поръчка за доизграждане на започната преди 40 години сграда заради отстраняване на единствения участник. Сдружението от фирми, подало оферта за довършване на сградата, предложило 36,8 млн. лв. при обявена прогнозна цена 26,7 млн. лв., с което не отговаря на предварителните условия. ДУМА припомня, че през май Бойко Борисов заедно със здравния и финансовия министър посети мястото и обяви, че ще даде 27 млн. лв. за доизграждането й. По-късно МС отпусна 8 млн. лв. за дострояване на сградата, за догодина бяха предвидени 13,5 млн. лв., а през 2021 г. - 5,4 млн лв. 

Ямболската болница обслужва над 60 хил. души. Тя е на павилионен принцип и всичките 29 отделения се помещават в 17 отделни сгради, строени между 1912 и 1980 г. През 70-те години на ХХ век започва строителството на нова сграда, която и до момента не е завършена. През 2013 г. ремонтът е възобновен, но сумата за довършването й постоянно набъбва. През август 2015 г. здравният министър Петър Москов обеща новата болница "да е готова до година и половина".

През ноември м.г. БСП поиска допълнителни 12 млн. лв. за доизграждане на новия болничен комплекс и припомни, че този ангажимент е поет от правителството през 2012 г., но тогава управляващите отхвърлиха предложението на левицата.

БСП винаги е подкрепяла инициативите за подобряване на българското здравеопазване и инвестициите в него, коментира за ДУМА депутатът от левицата и зам.-председател на здравната комисия доц. Георги Йорданов. Все пак той направи уговорката: "Ситуацията да не стане като при магистралите - извънредно увеличаване на средствата за изграждане на обекта, но лошо качество". Той припомни, че населението на района намалява, а парите за довършване на болницата непрекъснато се увеличават.

Гърция няма да приеме строгите условия на ЕС

автор:Дума

visibility 138

18 загинали при наводненията в Япония

автор:Дума

visibility 142

Избори за парламент в Хърватия

автор:Дума

visibility 123

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 659

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 785

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1368

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ