18 Ноември 2019понеделник06:36 ч.

Болнични лекари се жалват на еврокомисаря

По 60 лв. годишно на човек за здраве се пада в труднодостъпни региони, твърди д-р Динчо Генев, председател на Националната им асоциация

/ брой: 206

автор:Аида Паникян

visibility 1133

Жалба до омбудсмана на България и до еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали се канят да пратят от новоучредената Национална асоциация на лекарите от болничната помощ към БЛС. Това съобщи за ДУМА д-р Динчо Генев, председател на организацията и управител на болницата в Харманли. Той поясни, че от парите, които НЗОК дава за здраве в пограничните и труднодостъпни райони, се падат по около 60 лв. годишно на човек, а в големите градове стигат и до над 300 лв. Това е нарушаване на конституционните права на гражданите за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ, категорични са лекарите. Това равнопоставеност ли е при солидарния принцип на събиране на здравни вноски, недоумява д-р Генев.
Ръководството на новата асоциация препоръчва на болничните шефове да подадат съдебни искове срещу касата за просрочено плащане на задълженията й към лечебните заведения и намаляване на средствата им едностранно.
Другата причина за сезиране на омбудсмана и еврокомисаря е системното забавяне и непълно изплащане от НЗОК на дължимите суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки, поясни д-р Генев. В новата асоциация са включени представители на държавни, общински, университетски и частни болници. Проблемите на всички вече са едни и същи, обясни д-р Генев. Нейни представители ще участват в преговорите за Национален рамков договор и при изготвяне на стандартите по различните медицински специалности.
Днес около 15.30 ч. се очаква да е срещата на Обществения съвет за здравеопазване с представители на Министерството на финансите. На срещата ще се дискутират възможностите за намиране на 205-те млн. лв., необходими за нормалното функциониране на болниците.
ДУМА припомня, че ако до средата на седмицата няма положителен отговор, че ще бъдат осигурени средства за болнична помощ в размер, равен на миналогодишния, БЛС свиква извънреден събор на 17 септември, на който са бъдат обсъдени начините на протести на лекарите.

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 69

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 221

Разширяват обхвата на програмата за саниране

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 57

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 66

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 101

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 95

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 95

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ