05 Август 2020сряда05:38 ч.

Болнични лекари се жалват на еврокомисаря

По 60 лв. годишно на човек за здраве се пада в труднодостъпни региони, твърди д-р Динчо Генев, председател на Националната им асоциация

/ брой: 206

автор:Аида Паникян

visibility 1340

Жалба до омбудсмана на България и до еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали се канят да пратят от новоучредената Национална асоциация на лекарите от болничната помощ към БЛС. Това съобщи за ДУМА д-р Динчо Генев, председател на организацията и управител на болницата в Харманли. Той поясни, че от парите, които НЗОК дава за здраве в пограничните и труднодостъпни райони, се падат по около 60 лв. годишно на човек, а в големите градове стигат и до над 300 лв. Това е нарушаване на конституционните права на гражданите за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ, категорични са лекарите. Това равнопоставеност ли е при солидарния принцип на събиране на здравни вноски, недоумява д-р Генев.
Ръководството на новата асоциация препоръчва на болничните шефове да подадат съдебни искове срещу касата за просрочено плащане на задълженията й към лечебните заведения и намаляване на средствата им едностранно.
Другата причина за сезиране на омбудсмана и еврокомисаря е системното забавяне и непълно изплащане от НЗОК на дължимите суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки, поясни д-р Генев. В новата асоциация са включени представители на държавни, общински, университетски и частни болници. Проблемите на всички вече са едни и същи, обясни д-р Генев. Нейни представители ще участват в преговорите за Национален рамков договор и при изготвяне на стандартите по различните медицински специалности.
Днес около 15.30 ч. се очаква да е срещата на Обществения съвет за здравеопазване с представители на Министерството на финансите. На срещата ще се дискутират възможностите за намиране на 205-те млн. лв., необходими за нормалното функциониране на болниците.
ДУМА припомня, че ако до средата на седмицата няма положителен отговор, че ще бъдат осигурени средства за болнична помощ в размер, равен на миналогодишния, БЛС свиква извънреден събор на 17 септември, на който са бъдат обсъдени начините на протести на лекарите.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 148

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 42

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 148

Беларус събира запасняци до границата с Русия

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 98

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 107

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 101

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 77

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ