24 Октомври 2020събота18:29 ч.

Очакванията са частното потребление да се понижи заради влошаване на пазара на труда и по-ниския реален разполагаем доход на хората

БНБ: Възстановяване от кризата чак в средата на 2022 г.

Централната банка ревизира очакванията си за спада на БВП през тази година на 5,5 на сто

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 697

Икономическата активност в страната се очаква да достигне нивото си отпреди пандемията към средата на 2022 г. Това посочват от БНБ в новото си издание "Макроикономическа прогноза". В него БНБ актуализира и прогнозата си за икономиката на страната.

Спрямо прогнозата от юни новите очаквания на централната банка са за по-малък спад на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2020 г. и по-слаб растеж на икономическата активност в периода 2021-2022 г. Съществува 60% вероятност спадът на БВП през тази година да е от минус 3,2% до минус 8%, като най-вероятно намалената икономическа активност ще е минус 5,5%. В предишната си прогноза БНБ очакваше спадът на икономиката през 2020 г. да е най-много до 13%, а най-вероятно БВП да намалее с около 8,5%. 

За 2020 г. очакванията на БНБ са икономиката да се понижи с 5,5%, но се посочва, че има голяма несигурност по отношение на прогнозата поради безпрецедентния характер на икономическия шок. Спадът на БВП през 2020 г. ще се определя главно от свиване на вътрешното търсене и в по-малка степен от негативния принос на нетния износ. Очакванията са частното потребление да се понижи с 3% през 2020 г. заради влошаване на условията на пазара на труда, негативните потребителски нагласи и по-ниския реален разполагаем доход на домакинствата. Засилената несигурност в икономическата среда е предпоставка домакинствата да поддържат по-висок размер на предпазни спестявания, посочват от БНБ. Т.е. хората да не харчат, защото не са сигурни какви ще са доходите им след няколко месеца.

Очакванията са размерът на инвестициите да се понижи с 9,5% през 2020 г. За това ще допринасят влошените перспективи за търсенето на български стоки и услуги, по-слабата натовареност на производствените мощности, свитото потребление на домакинствата и влошеното финансово състояние на фирмите.

Понижението на икономическата активност в основните търговски партньори на България и по-малкият брой поръчки на фирмите от чужбина се очаква да допринесат за спад на общия износ на стоки и услуги с 11% спрямо 2019 г. Що се отнася до износа на услуги (главно туризъм и пътнически транспорт), очакваме спадът да бъде значително по-голям спрямо този при стоките, посочват от БНБ. Прогнозата за вноса на стоки и услуги през 2020 г. е за спад с 9,1% поради свиване на потреблението и инвестициите.

Прогнозата предвижда през 2021-2022 г. да има плавно възстановяване на икономическата активност, като БВП се очаква да нарасне съответно с 4% и 3,8%. Икономическата активност се очаква да достигне нивото си отпреди пандемията към средата на 2022 г. Очаква се възстановяването на частните инвестиции да бъде сравнително по-слабо и техният размер в края на 2022 г. да остане под нивото от края на 2019 г., посочват от БНБ.

МВФ запази мрачната си икономическа прогноза за България

Българската икономика ще се свие с 4% през 2020 г., показва есенната прогноза на Международния валутен фонд (МВФ), като в нея не е направена промяна спрямо пролетната позиция на институцията. MBФ, нaчeлo c българката Kpиcтaлинa Гeopгиeвa, oчaквa бългapcкaтa икoнoмикa дa отcкoчи c 4,1% пpeз 2021 г. Това обаче е сериозна ревизия надолу спрямо пролетните очаквания за 6% ръст. Въпреки всичко очакванията на МВФ за спад в продукцията на страната тази година са едни от най-малките. За сравнение, в най-оптимистичните сценарии на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и на Световната банка се предвижда срив на българската икономика съответно със 7,1 и 6,2%. Инcтитyциятa oчaквa бeзpaбoтицaтa пpeз 2020 г. дa бъде 5,6%, кoeтo е доста под пролетната прогноза от 8%. Cпopeд MBФ бeзpaбoтицaтa щe ce пoнижи пoчти дo нивaтa oтпpeди нaчaлoтo нa кpизaтa oщe пpeз 2021 г. - дo 4,5%.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 757

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 201

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 27

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 691

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1020

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 456

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ