28 Май 2020четвъртък12:25 ч.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 913

Българската народна банка и Асоциацията на търговските банки вече работят по оформяне на критериите и мерките, свързани с налагане на временни мораториуми върху задълженията на кредитополучателите. Това съобщи управителят на БНБ Димитър Радев. Насоките на Българската народна банка ще бъдат съобразени с тези, които публикува Европейският банков орган тази вечер. Мерките са насочени най-вече към хората, изпитващи финансови трудности заради епидемията от коронавирус .

Насоките, изработени от единната европейска институция, трябва да бъдат приложени във всяка отделна държава. Европейският банков орган е категоричен, че става дума за временни мерки. В насоките е упоменато, че националните банки заедно с асоциациите на търговските банки изработват заедно процедурите, по които ще бъдат третирани кредитополучателите.

Изключително важно е да бъдат обхванати максимално много от кредитополучателите, които изпитват временни финансови трудности. Това означава, че плащанията към банките от тези клиенти временно могат да бъдат намалени или прекратени, но тези прекъсвания в ликвидния поток няма да се третират като необслужвани кредити в портфейлите на банките, докато не приключи кризата.

Важно е да се изработи единен стандарт, който да бъде прилагат към различните групи от кредитополучатели, както и процедурите да се прилагат бързо, допълват от Европейския банков орган.

Критериите за временни мораториуми на публични и частни кредити могат да се прилагат преди 30 юни.

Все още не е ясно кога критериите ще бъдат оформени и приложени в България.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ