19 Септември 2021неделя10:24 ч.

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

От Централната банка очакват инфлацията да стигне 3,5 на сто

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 730

БНБ обяви много по-оптимистична прогноза за развитието на родната икономика от последните разчети на служебния министър на финансите Асен Василев. Според базовия сценарий на прогнозата на БНБ през 2021 г. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще нарасне с 4,1%. През следващата година ръстът на икономиката ще бъде още по-голям - 4,6%, а през 2023 г. ще има леко забавяне и ръст на БВП с 3,5%. Само ден преди БНБ да обяви своите очаквания Асен Василев представи прогнозите на Министерството на финансите (МФ), според които ръстът на БВП за тази година ще бъде 3,5%. Другата голяма разлика в прогнозите е инфлацията. Според МФ инфлацията за тази година ще бъде 2%, а според новата прогноза на БНБ - 3,5%. Ако прогнозата на централната банка се окаже по-точна, в края на годината в държавната хазна ще има повече приходи от предвидените в предложената от министерството актуализация на бюджета. Защото ръстът на икономиката и по-високата инфлация водят и до повече приходи в държавната хазна. Новата прогноза на БНБ е по-отпимистична от предходната, направена през март. Последните разчети на БНБ отразяват очакваните средства, които ще получи България за изпълнение на проекти по Националния план за възстановяване, както и очакваните промени в нетния износ, пише в анализа на банката.

Основна положителна роля за очаквания ръст на икономиката ще има вътрешното търсене, което ще се дължи главно на частния сектор. Ролята на държавния бюджет за ръста на БВП ще отслабва в резултат на премахването на въведените по време на пандемията антикризисни мерки, които ще бъдат в известна степен компенсирани от нарастване на финансираните със средства от Националния план за възстановяване разходи, посочват от БНБ. Износът също ще има положителна роля за ръста на икономиката, което ще се дължи на подобряване на икономическата активност в основните търговски партньори на България. След нарастване на инфлацията до 3,5% през тази година, от БНБ прогнозират инфлацията през следващите две години да се понижи и да бъде съответно 0,8% и 1,1%. Причина за високата инфлация през тази година ще бъде поскъпването на енергийните продукти и на храните, което следва движението на цените им на международните пазари. Очакваното понижение на международните цени през следващите две години ще бъде предпоставка и за намаляване на инфлацията в България. Рисковете пред осъществяването на прогнозата на БНБ са свързани с разпространението на КОВИД-19 и по-конкретно с вероятността за ново затягане на ограничителните мерки в световен мащаб.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ