28 Септември 2020понеделник15:14 ч.

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 477

Търговските банки, партньори по програмата за безлихвено кредитиране на физически лица, са договорили под формата на кредити над 43% от средствата по нея. Това показват данните на Българската банка за развитие (ББР) за първото тримесечие от началото на мярката в подкрепа на служители в неплатен отпуск и самоосигуряващи се лица, които не могат да полагат труд заради пандемията. Банките започнаха приема на документи на кандидатите на 27 април. Досега те са одобрили документите на 14 203 кредитополучатели за безлихвени заеми до 4 500 лева на обща стойност 59 млн. лв. Подадените за гарантиране от ББР кредити са с общ размер 58 723 750 лв.

Данните за трите месеца от старта на програмата показват, че най-много потвърдени кредити има Общинска банка, следвана от ПИБ и ОББ. Първите две банки, които се присъединиха към нея - Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка, вече са отпуснали под формата на кредити 100% от заявения за гарантиране от ББР ресурс. При третата включила се поред банка - Инвестбанк, остават неизразходвани малко над 15% от договорените средства. Най-много свободен ресурс за заеми към физически лица имат Райфайзенбанк, ЦКБ, Пощенска банка и Търговска банка Д. С цел максимално оползотворяване на бюджета на програмата, ББР има готовност както за увеличаване на лимита за финансиране на работещите търговски банки, така и за включване на нови кредитни институции. По данни от търговските банки средната стойност на заемите е приблизително 4 200 лв. 73% от исканията са на лица на трудов договор, а останалите 27 на сто са на самоосигуряващи се.

Евакуираха 30 пътници след пожар във влака София - Бургас

автор:Дума

visibility 32

Каракачанов: Вариант с оставка на кабинета не се коментира

автор:Дума

visibility 106

Седем семейства останаха без дом след пожар в Разлог

автор:Дума

visibility 88

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 64

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 89

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 204

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 311

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ