09 Август 2020неделя05:21 ч.

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

/ брой: 132

автор:Дума

visibility 367

Българският износ се е сринал с 21,4% през май, което е по-съществен спад дори от април - единствения пълен месец, през който страната бе в извънредно положение. Най-сериозен е сривът през май в търговията с трети страни, която потъва с 27,7%, докато износът към ЕС леко се възстановява спрямо месец по-рано. На годишна база спадът му продължава да е значителен - 18%. Това показват данните за търговията на НСИ за май.

Спадът в износа за май за втори пореден месец е най-тежкият от есента на 2009 г. Номинално спадът в експорта към страните от ЕС все още е по-висок като сума (556 млн. лв.) спрямо този за трети страни (464 млн. лв.).

Износът към трети страни е намалял най-много към Египет, Грузия, Индия, Намибия, ОАЕ, Корея, Македония, Русия, Сингапур, Сърбия, САЩ, Тунис, Турция и Украйна. Пет от тези страни са и сред основните търговски партньори на България извън ЕС. До края на май износът е достигнал 21,7 млрд. лв., като за същия период през 2019 г. той е с 2 млрд. лв. повече. В процентно отношение износът за първите пет месеца на годината е намалял с 8,1%, основно през месеците април и май.

Износът спада главно в сектора на горивата, машините, оборудването и превозните средства, алкохолните и безалкохолните напитки, тютюна и химичните вещества и продукти.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 637

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1139

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ