17 Юни 2024понеделник09:30 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Блиц

/ брой: 239

автор:Ралица Табакова

visibility 4762

Валери Жаблянов, делегат от Радомир:

Предлагаме на хората как да живеят по-добре

- Как бихте определили с една дума заседанието на конгреса - полезно, конфликтно, вяло?
- Конгресът не бе нито конфликтен, нито вял. Наистина бе полезен и не само на партията, а по-скоро като форум, който даде една възможност българското общество да разбере, че има сериозна опозиция на това управление. Управление, което все по-силно задълбочава кризата на доверие към себе си.
- Това ли бе и основната задача на този конгрес?
- Да, категоричен съм, че основната ни задача бе, да кажем ясно, че сме не само опозиция, но и единствена алтернатива. БСП е мобилизирана, БСП е е непрекъснато променяща се партия, БСП има съвременен европейски проект. За разлика от ГЕРБ, която има нещо европейско единствено в името си.
- Вашата оценка за отново появилите се призиви за избор на ново ръководство и извънреден конгрес?
- Иска ми се да направя едно много важно уточнение, което почти не се прави в българската политика. Смяната на политическо ръководство, в която и да било политическа партия, не е извън контекста на политическия процес. Това не е въпрос, който перманентно трябва да се изговаря. Не може просто някой постоянно да иска някаква промяна, и то само защото му се дава думата. Нашето общество обаче и българската политика изпадат в това състояние вече 20 години. Постоянно се иска смяна на някого, без обаче да се знае посоката и без да се знае какво се цели с тази смяна. И обществото остава вторачено в това кой трябва да бъде сменен, а не в това как може да живее по-добре. Мисля, че трябва да е ясно, че БСП предлага на България как да живее по-добре, а не как и кой трябва да бъде сменен. А ако някой в политиката в резултат на собствените си действия е стигнал до ситуация, в която е загубил доверие на партията или на обществото, разбира се, че по законите на демокрацията той си отива. Но не смятам, че в БСП има загуба на доверие към актуалното ръководство.
- А какъв е вашият отговор на въпроса как именно да подходи БСП, за да убеди обществото, че е алтернатива на сегашното управление на държавата?
- Като демонстрира какво означава демокрацията на практика. Като покаже как си издига кандидатите. Като се обърне към най-широки обществени слоеве, които искат да изявят себе си, да защитят себе си, да покажат възможностите си в сферата на местното самоуправление и в сферата на местната икономика. Първо като експерти и доказани професионалисти, и после като партийни активисти.
- Готова ли е БСП за широк вътрешнопартиен дебат за президентските избори и за вътрешнопартиен избор, какъвто подкрепи и председателят?
- Партията трябва да е готова, но мисля, че в момента да се говори с имена и прекалено рано. Защото виждаме, че от ГЕРБ може да се очаква единствено политическа непоследователност. Много трудно може да се влезе в дългосрочен дебат с подобна формация, няма смисъл да се противопоставят кандидатури на този етап. Защото ГЕРБ демонстрират и своята несериозност към политиката в България. А в никакъв случай издигането на нашата кандидатура не е самоцел. Тя би трябвало да бъде една обоснована кандидатура. Да си отговорим на въпроса какъв президент искаме за България. Ако българското общество смята, че следващият президент би следвало да прилича на сегашния министър-председател, то ние се отдалечаваме от Европа и в това няма никакво съмнение. Така че нашата кандидатура трябва да е за президент, който да продължи започнатото от сегашния. Интеграцията на България в Европа, развитието на държавата, да застане зад прогресивните идеи на съвременното демократично общество. Преди всичко политик с модерно виждане, с чувство за демокрация и свобода.

Мартин Славов, делегат от Сливен

Възражда се желанието на социалистите за борба

- Кои бяха основните послания, които трябваше да изпрати този конгрес към активистите и избирателите на БСП и успя ли да го направи?
- Според мен заседанието успешно се справи с тази задача. Особено чрез изказванията на няколко другари, чрез доклада на председателя и чрез думите на Петър Димитров и Георги Гергов. Това бяха реалистични изказвания и призиви, а не традиционните казионни приказки, които чуваме на всеки партиен форум. Смятам, че основното послание за стягане на редиците и за пълна мобилизация за предстоящите два изключително важни избора ще стигне до основните структури. Надявам се, че и времето е достатъчно, за да се подготвим и наистина да успеем да се представим добре.
- Достатъчно ли бяха хората в залата, които наистина чуха и разбраха въпросните изказвания?
- Мисля, че хората, които трябваше да бъдат тук, бяха на мястото си. Не бива да сме максималисти и да търсим 100 процента успеваемост от това, което вършим, но смятам, че ефектът, който ще има днешното заседание, е достатъчен.
- Кой е основният фактор, който трябва да мотивира социалистите, особено за работата по места?
- Основният фактор е това, че наистина ние сме единствената политическа алтернатива за България. Това, че днес България върви по един стръмен и опасен път. Това, че с тази полицейщина, с този популизъм и с това непрекъснато отклоняване на общественото мнение от основните проблеми ние далеч няма да стигнем. Трябва възможно най-голяма част от българите да разберат, че не може да продължават още дълго да се подлъгват от лесносмилаемото и популярното, защото ще им се наложи да сърбат горчиви попари години наред.
- Все още голяма част от обществото е повече апатично към ставащото в държавата. Дали страхът кара хората да не се противят или липсата на обективна информация в повечето медии?
- Вярно е и това, че загубата на БСП миналата година бе тежка и трудно се излиза от тази ситуация. Трудно се влиза отново в кондиция, но смятам, че ресурсът е налице, възражда се вече живецът и желанието за борба и за реванш. Много малко още трябва, за да се разпалят въглените отново в един бурен огън, ако мога така да се изразя. Затова смея да твърдя, че на предстоящите местни избори БСП ще се представи над очакванията и на голяма част от политическото ръководство и отново ще изненадаме социолозите с по-високи резултати, отколкото те ще предвидят.
- В тази връзка за вас местните избори по-важни ли са за кондицията на партията от президетнските?
- Аз от нивото си на общински председател смея да се ангажирам с мнението си по отношение на местните избори. Естествено, че изборите за президент са изключително важни, но нека там хора от друго ниво, от по-високо, да се ангажират с мнение и визия.

Явор Куюмджиев, делегат от район "Възраждане"

Показахме, че сме единствената партия с визия за 10 години напред

- Господин Куюмждиев, успя ли, според вас, това заседание на конгреса да формулира достатъчно мотивиращи послания към активистите за изборите догодина?
- Според мен едно от най-важните послания е, че БСП е единна партия и че се подготвя по правилния начин за следващите избори. Но и не само за тях. Защото ние показваме, че имаме визия за развитието на България през следващите 10 години. В крайна сметка кризата ще свърши, но управляващите в момента, а и по-голямата част от политическите формации в държавата нямат представа за това какво ще се прави с кризата и след кризата. Така че в този смисъл заседанието на конгреса успя да излъчи ясни послания и да покаже, че БСП е единствената партия в България в момента, която има визия за това, което трябва да се прави. Имаме и ясна задача - да спечелим предстоящите избори. Имаме и потенциалът - както експертен, така и политически, чрез който да изпълним тези задачи.
- Отново се появиха темите за извънреден конгрес догодина и за избор на ново ръководство. Доколко те имаха място и на това заседание?
- Тези въпроси отдавна вече изгубиха истинското значение. Видяхме, че предложението за извънредна отчетно-изборна кампания беше отхвърлено с огромно мнозинство. Така че, не мисля, че този въпрос е в дневния ред на партията. Ще повторя отново, че най-важното е, че партията днес изглежда консолидирана. И не само изглежда, а и го доказва. Като председател на съвет аз го виждам и в ежедневната си работа. Конфликтите по повод ръководството или по повод личностни напрежения вече ги няма. В момента всички сме обединени в името на една по-голяма цел - да спрем разрухата на България и да елиминираме ГЕРБ, която унижощава демократичността, българската икономика и въобще начина на живот на българите. В крайна сметка държавата би трябвало да се грижи за гражданите си, а това, което наблюдаваме в последната година, е абсурдно.
- Според вас, може ли да се твърди, че има някакъв страх у хората, особено в по-малките населени места, който ги спира да се възпротивят на управляващите?
- Определено има такова явление, за съжаление. Хората би трябвало да се отърсят от този страх, особено нашите членове и симпатизанти. Защото няма нищо толкова страшно. Нали идеята е, че трябва да се справим със злото, което ни нападна, и да дадем всичко от себе си за по-доброто бъдеще. Страхът трябва да остане на заден план.
- Коментиран бе и въпросът за бъдещата кандидатура на БСП за президентския вот. Рано ли е, според вас, все още да се говори с конкретни имена за тази номинация?
- Абсолютно съм убеден, че е прекалено рано за това. Който и да бъде изваден в момента като име, ще бъде нападнат по всички възможни линии. Ще бъде направен опит да бъде дискредитиран и ликвидиран като политическа личност, така че да не може да бъде достоен кандидат. Аз смятам, че това, което каза председателят, е най-правилният подход - да се започне за пръв път в историята на БСП издигането на кандидатурата отдолу. Всички партийни организации да могат да направят своя избор за кандидат и да се организират вътрешнопартийни избори, за да се излъчи най-широко подкрепяната номинация. Този процес трябва да започне сега, но в никакъв случай не трябва да казваме "този е човекът", защото това означава да го ликвидираме.

Едното платно на "Струма" ще е извън дефилето

автор:Дума

visibility 1533

/ брой: 111

Произвеждаме все по-малко плодове

автор:Дума

visibility 1425

/ брой: 111

Задава се голям излишък на петрол

автор:Дума

visibility 1350

/ брой: 111

Пускат еднодневна винетка за леките коли

автор:Дума

visibility 1283

/ брой: 111

Не давайте партията на търговците

автор:Дума

visibility 1608

/ брой: 111

Трябва ни управление на широка основа

автор:

visibility 1522

/ брой: 111

БСП е жертва на структурите си

visibility 1657

/ брой: 111

Конференция за мир или "път към нищото"

автор:Таня Глухчева

visibility 1504

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ