29 Юни 2022сряда16:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°. Днес още преди обяд над Западна България, по-късно през деня и над останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са временно интензивни и ще има условия за градушки. След обяд вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София 27°.

Блинкен нарича Китай „най-сериозната дългосрочна заплаха за световния ред"

„Визията на Пекин ще ни отдалечи от универсалните ценности, които поддържат толкова голяма част от световния напредък“, каза държавният секретар.

автор:Дума

visibility 91

Държавният секретар Антъни Блинкен в четвъртък очерта конкуриращи се визии за бъдещето на международната общност: една е съсредоточена около все по-агресивната и експанзивна авторитарна еднопартийна държава в Китай, а другата е закотвена от концепцията на президента Джо Байдън за опора от съюзници и партньори, отдадени на демокрацията , правата на човека и „международния ред, основан на правила“.

Администрацията на Байдън, каза Блинкен, е прекарала първата си година в управлението, работейки за гарантиране на последното. В обръщение в университета Джордж Вашингтон той твърди, че Вашингтон „разработи и приложи цялостна стратегия“ към Пекин, „за да впрегне нашите национални сили и нашата несравнима мрежа от съюзници и партньори, за да реализираме бъдещето, което търсим“.

„Китай е единствената страна, която има както намерение да прекрои международния ред, така и все повече икономическата, дипломатическата, военната и технологичната сила, която да го направи“, каза Блинкен. „Визията на Пекин би ни отдалечила от универсалните ценности, които поддържаха толкова голяма част от световния напредък през последните 75 години.

Твърдението на Блинкен за екзистенциална конкуренция между САЩ и Китай за бъдещето на международната система отекна на Капитолийския хълм.

„Трябва да се конкурираме ефективно с Китай, защото става все по-ясно, че имаме различни виждания – за това дали светът трябва да бъде по-безопасен за демокрация или авторитаризъм… и за това дали силните могат да тормозят слабите“, каза сенатор Джеф Мъркли (Д) за POLITICO. „Нямаме друг избор, освен да се конкурираме, защото светът на визията на Си Дзинпин би бил неприемлив.

Блинкен – който трябваше да произнесе забележките си на 5 май , но беше принуден да отложи, след като беше положителен за Covid-19 предишния ден – продължи да настоява, че Съединените щати не „търсят конфликт или нова Студена война. Напротив, ние сме решени да избягваме и двете."

„Ние не се стремим да блокираме Китай от ролята му на голяма сила, нито да спрем Китай – или която и да е страна, в този смисъл – да развива икономиката си или да утвърждава интересите на своя народ“, каза Блинкен. „Но ние ще защитаваме и укрепваме международното право, споразуменията, принципите и институциите, които поддържат мира и сигурността, защитават правата на хората и суверенните нации и ще дадем възможност на всички страни — включително Съединените щати и Китай — да съществуват съвместно и сътрудничат.”

Въпреки различните им възгледи, Съединените щати и Китай „ще трябва да се справят един с друг в обозримо бъдеще“, продължи Блинкен. „Ето защо това е една от най-сложните и последователни връзки от всички, които имаме в света днес.”

Отговорът на китайското посолство във Вашингтон, окръг Колумбия на речта на Блинкен, не се отнася до конкретното му съдържание, но отразява оценката му за предизвикателствата, които притесняват двустранните отношения.

„Отношенията между Китай и САЩ сега са на критичен кръстопът“, каза говорителят на посолството Лиу Пенгю в изявление за POLITICO. „Надяваме се, че американската страна ще работи с Китай, за да приложи сериозно общото разбиране, постигнато от Си и Байдън за подобряване на комуникацията, управление на различията и фокусиране върху сътрудничеството, така че двустранните отношения да се върнат в пистата на стабилно и стабилно развитие на ранна дата."

Блинкен подчерта потенциалните рискове за сигурността на САЩ и техните съюзници, породени от съюза на Китай с Русия. „Докато Русия очевидно се мобилизираше да нахлуе в Украйна, президентът Си и президентът Путин заявиха, че приятелството между техните страни е, и цитирам, „без ограничения“ и тази седмица, когато президентът Байдън беше в Япония, Китай и Русия проведоха стратегически учения с бомбардировачи като заедно патрулираха в региона“, каза Блинкен.

Тази смесица от риторични моркови и пръчки обърка някои наблюдатели.

„Открих, че речта съдържа много противоречия – от една страна Блинкен казва, че няма враждебни отношения или Студена война с Китай, но от друга страна той очертава стъпки за САЩ да оформят средата около Пекин с оглед напредък в стратегическите интереси на САЩ“, каза Лина Бенабдала, асистент по политика и международни въпроси в университета Уейк Форест.

Речта на Блинкен поставя масата за разговор между Байдън и Си, който съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, че може да се случи до седмици . Белият дом не е издал дневен ред за това обаждане, но висш служител на администрацията каза в сряда, че те са работили, за да „накарат Пекин да работи с нас по комуникациите при кризисни ситуации, за намаляване на риска и за стратегическа стабилност“. Това отразява списъка с приоритети за двустранно сътрудничество, които Съливан очерта след виртуалната среща на Байдън със Си през ноември. Оттогава двустранната злоба възпрепятства всеки измерим напредък.

„Администрацията трябва да изрази известна добра воля — в момента китайската страна вярва, че няма значение какво правят, че ако смекчат политиките си... ние няма да коригираме собствената си позиция от по-враждебна конкуренция към по-приятелска конкуренция“, каза Сюзън Ширк, председател на Китайския център за 21-ви век в Училището по глобална политика и стратегия на Калифорнийския университет в Сан Диего.

Речта на Блинкен в четвъртък дойде дни след като Байдън завърши първото си пътуване до Азия като президент, по време на което постигна споразумение с дузина индо-тихоокеански държави да участват в преговорите по неговата подписна икономическа инициатива в региона, Индо-тихоокеанската икономическа Рамка.

Блинкен даде ясно, че ключова основа на китайската стратегия на администрацията е създаването и укрепването на съюзници и партньорства в Азия и извън нея, за да се компенсира нарастващото влияние на Китай. Но наблюдателите се съмняват дали развитието на международното партньорство на Китай изпреварва това на САЩ. Те посочват факта, че Quad е неформална геостратегическа групировка и че IPEF няма стимули за търговски достъп.

„Вижте пътуванията на китайския външен министър Уан И в района на Тихия океан, за да създаде регионален пакт за сигурност – има голяма разлика в партньорствата, които Пекин развива, които са официални, стратегически подписани споразумения, които издържат“, каза Крейг Сингълтън, старши сътрудник в Китай в нестопанската фондация за защита на демокрациите. „Срещата на високо равнище, която не води до подписана сделка, не е стратегия и тази администрация изглежда наистина не разбира това.

Байдън също предизвика значително медийно внимание, когато обяви в Токио, че Съединените щати ще се намесят военно, за да защитят Тайван , ако островът бъде нападнат от Китай. Тези коментари на Байдън бележат третото подобно твърдение, откакто той встъпи в длъжност, забележки, които привидно подкопават дългогодишната политика на САЩ на „стратегическа неяснота“ спрямо Тайван.

Блинкен отедели повече от две минути от речта си, като повтори подкрепата на САЩ за Тайван и осъди това, което той нарече „провокативното“ военно сплашване на Китай на самоуправляващия се остров.

„Докато нашата политика не се е променила, това, което се промени, е нарастващата принуда от страна на Пекин, като опит да прекъсне отношенията на Тайван със страни по света и да го блокира от участие в международни организации“, каза Блинкен. „Тези думи и действия са дълбоко дестабилизиращи; те рискуват грешни изчисления и заплашват мира и стабилността на Тайванския проток.

Пекин видя изражението на подкрепата на Блинкен за Тайван да идва и изстреля риторичен изстрел преди изказването през носа. В South China Morning Post само часове преди речта на Блинкен се появи публикация от китайския посланик в САЩ Цин Ган, която предупреждава за опасностите от отношенията между САЩ и Тайван .

„Действията на САЩ ще насърчат [тайванските] сепаратисти и ще превърнат Тайванския проток в опасен барутен ключ… ние никога няма да направим компромис или да отстъпим“, пише той.

„Важно е да намалим температурата, ако можем в нашите отношения с Китай спрямо Тайван“, каза Рет. Вицеадм. Робърт Мърет, професор по практика в училището Максуел на университета в Сиракуза. „Мисля, че речта на секретаря Блинкен достигна правилния тон за това по отношение на твърдост, като в същото време се опитва да се ангажира в конструктивни отношения с Китай.

Байдън също приветства лидерите на Асоциацията на югоизточните нации в Белия дом по-рано този месец за специална среща на върха, първата подобна среща, проведена във Вашингтон, окръг Колумбия

Интензивният пристъп на азиатската дипломация, завършен от речта на Блинкен в четвъртък, подчерта продължаващите усилия на администрацията да пренасочи външната си политика към Индо-Тихоокеанския регион. Байдън се опита да даде приоритет на региона при встъпване в длъжност , но американските служители бяха до голяма степен погълнати от февруари насам от нахлуването на Русия в Украйна.

Блинкен спомена този конфликт в изказванията си, като обеща, че „дори докато войната на президента Путин продължава, ние ще останем фокусирани върху най-сериозното дългосрочно предизвикателство пред международния ред – и това е от Китайската народна република“.

Източник: Politico

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ