27 Февруари 2021събота21:05 ч.

Благословията на боговете, или изкушенията на шоколада

Тази гадост не може да доставя удоволствие, твърди папа Пий V, който разрешава лакомството да се консумира дори по време на пости

/ брой: 259

автор:Альона Нейкова

visibility 1940

Боговете се наслаждавали на шоколад в Рая и подарили какаовото семе на човека като висша благословия, гласи мексиканска легенда. А исторически данни сочат, че представители на древната цивилизация на олмеките, живели по бреговете на Мексиканския залив, са първите хора, опитали плодовете на необичайното дърво, от които по-късно се приготвят различни приятни за небцето лакомства. Едно от племената нарича растението със смешната дума "какава" - прародител на днешната "какао". Времето си минавало, цивилизацията на олмеките изчезнала, но дървото с вкусните плодове останало. То не само е забелязано от древното племе на маите, но и става култово за него. Първоначално маите събирали ценната реколта от диворастящите растения в дъждовните гори на тропическа област в Южно Мексико. По-късно започват да го отглеждат в собствени градини, превърнали се в първообраз на какаовите плантации. От изпечените на огъня плодове с помощта на вода и тайни подправки се приготвяла напитка, напомняща днешния горещ шоколад. Но плодовете на какаовото дърво се ценят не само заради вкусовите им качества. Много бързо те се превръщат в своеобразна "валута", която се използва като дар за боговете по време на религиозни церемонии и се връчва във вид на награда на различни състезания.
Учени, изследвали живота на древното население на Централна Америка, установили, че за 4 какаови зрънца можело да се купи тиква, за 10 - заек, а за 100 - роб! Маите активно търгували с плодовете на необичайното дърво и ги превозвали на доста големи разстояния с помощта на кану, натоварено с огромни кошници. Според легендите Монтесума II, великият вожд на следващата прочута цивилизация - тази на ацтеките, преди да посети многобройния си харем, изпивал по 5 чаши горещ шоколад. А Христофор Колумб бил първият европеец, опитал от тази вкусна напитка. Испанският крал Чарлз V със специален държавен указ засекретява рецептата на приготвянето на шоколад от какаови зърна. Анна Австрийска обаче пренася сместа в Париж и благодарение на лакомството не само се спасява от самотата, но и постепенно го превръща в един от най-предпочитаните десерти сред тамошната аристокрация. Анн и Серж Голон, описвайки 70-те години на XVII век в книжната си серия "Анжелика", споменават за откриването на първия шоколадов салон във френската столица. Папа Пий V разрешава още през 1569 г. да се консумира лакомството дори по време на пости. Тази гадост не може да доставя удоволствие, произнася главата на римо-католическата църква, след като опитва горчивата шоколадова напитка.
Луи XIV преподнася сладкото изкушение във вид на сватбен подарък на невестата си Мария Тереза и учредява почетната титла "Кралски създател на шоколада". Джакомо Казанова пък винаги и навсякъде носел със себе си сребърна манерка, пълна с вкусната напитка. Един от най-известните  любовници смятал, че именно в шоколада се крие тайната на интимната му мощ. Маркиз дьо Сад в писмата си от заточението в Бастилията винаги настоявал да му бъдат доставени бонбони, кремове и дори торти "о шокола". Гьоте пък е взел със себе си посуда за приготвяне на шоколад, когато е отпътувал за Швейцария - през 1797 г. лакомството още не било познато там. А Моцарт го увековечава в операта "Cose Fan Tutte".
В подземната търговска галерия на Лувъра в днешно време, в рамките на така наречените Сладки дни, се организира изложба на истински произведения на изкуствата, безплатна дегустация на гастрономически изкушения и дефиле на тоалети, направени от черен, млечен и бял шоколад, на най-известните френски модни къщи. От сладкия материал бе създадена дори булчинска рокля. А най-известната песен на българската група "Остава" също е посветена на какаовото изкушение. Филм на Ласе Халстрьом с едноименното название "Шоколад", посветен на освобождаващата сила на удоволствията, бе отличен с престижния "Оскар". В лентата (с участието на Жулиет Бинош, Лена Олин и Джони Деп) се разказва как майка и дъщеря скитат по света и откриват кафене, за да даряват хората с изтънчена наслада.
Шоколадът обаче присъства и като доста необичайно лакомство. Украинци, прочути с любовта си към сланината, "обличат" дори нея в какаова глазура. Технологията на лвовския клуб "Лялка" дори е патентована, а славата на кулинарния артикул "Сланина в шоколад" обикаля цялата страна. Продуктът така и не се появява в масова продажба, но се радва на индивидуални поръчки, въпреки че изобщо не може да се яде. Предприемчиви шегаджии от Одеса обаче продължават да залагат на закачливата идея, като упорито прогнозират, че "лакомството" ще се превърне в един от най-търсените сувенири в Украйна.
В редица руски клубове пък са доста търсени "Кафе на зърна в шоколад". Изпечени по специален начин и изядени веднага след глътка благороден коняк, те допринасят за необичайно остри усещания в устата и обещават да станат абсолютен хит сред московските почитатели на гурме изкушенията.
Британският кулинар Тед Далтън въвежда модата на шоколадови буболечки. Благодарение на старанията на готвача, пътешествал из Азия и Централна Америка, новото лакомство става все по-популярно сред жителите на Лондон. Скорпиони, светулки и бръмбари, покрити с шоколадова глазура, се приемат не само за много вкусни, но и за полезни.
Белгийците, които се смятат за най-добрите производители на бира и шоколад, представиха на изложба в Брюксел симбиозата на тези два продукта. И въпреки че, подобно на сланината, бирата в шоколад не е много приятна за консумация, идеята бе посрещната с голям интерес и ентусиазъм.


Какаовите блокчета в Книгата на Гинес


- Според Книгата на рекордите Гинес най-голямото парче шоколад тежи около 2280 кг. Екземплярът е изработен през 2000 г. от италиански кулинари за изложба в Торино.
- Най-дългият шоколад е направен през февруари 1991 г. в Барселона. Докато зяпачи не започнали да отхапват от парчето, измерванията регистрирали рекорд от 8.5 метра.
- Шеф Грегор Пфаф от Германия и екипът му създали за Свети Валентин най-голямото сърце в света от шоколад и бисквити. Кулинарният шедьовър тежи близо 922 кг, височината и широчината му са по 5 метра и е можел да се види в един от хотелите в Банкок.
- По случай празника, посветен на 500-годишния юбилей на шоколада, в Москва бе представен уникален екземпляр. Екипът на фабрика "Вълшебница" изработи истински огромен какаов блок с тегло 500 кг, дължина 2733 мм, широчина 1248 мм и височина - 140 мм. Шоколадът бе опакован по всички правила във фолио и притежаваше дори хартиен етикет.
- Американски кулинари пък сътвориха гигантски школадов трюфел. Бонбонът е висок над 2 метра и тежи 3 тона, и би побрал почти 700 хиляди негови събратя с нормални размери.


21 причини, за да го предпочитате пред секса


1. Щом го поискате, можете да го получите.
2. Удоволствието е гарантирано, дори когато шоколадът е омекнал.
3. "Ако ме обичаш, ще преглътнеш това" - тази фраза намира истински смисъл при шоколада.
4. Можете спокойно да го ядете дори по време на шофиране.
5. Насладата от шоколада трае толкова, колкото искате.
6. Консумацията му пред очите на майка ви е безопасна.
7. Шоколадът няма да се разсърди, ако го захапете твърде силно.
8. Двама души от един и същи пол могат заедно да го ядат, без да предизвикат нечие негодувание.
9. Шоколадът не ще се уплаши от думата "обвързване".
10. Яде се през целия месец, без прекъсване за критични дни.
11. Можете спокойно да поискате шоколад от непознат, без да рискувате да получите шамар.
12. Наслаждавайки се на какаовото лакомство, няма нужда да се преструвате, че ви е приятно.
13. От яденето му не остават косми в устата.
14. Шоколадът не произвежда малки шоколадчета след 9 месеца.
15. Няма да шокирате колегите си, когато го консумирате на бюрото си.
16. Шоколадът не ревнува, ако ви види да ядете друг шоколад.
17. Лесно се намира приятно на вид и вкус парче.
18. Никога не сте твърде млад или твърде стар за шоколад.
19. Консумирането му не държи съседите ви будни.
20. Няма нужда да обяснявате на детето си какво правите, ако ви завари да ядете шоколад.
21. При него размерът е без значение - винаги е приятно.

Страницата подготви Альона НЕЙКОВА
 

Пристигат още 52 800 дози от ваксината на AstraZeneca

автор:Дума

visibility 9

Кристиан Вигенин: БСП върви към изборна победа

автор:Дума

visibility 97

Добрич вече е в червената Covid зона

автор:Дума

visibility 110

Мощни магнитни бури удрят България през март

автор:Дума

visibility 157

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 294

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 563

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 85

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 139

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 149

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 416

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 365

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 517

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 405

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ