27 Февруари 2020четвъртък19:50 ч.

Разговор

Благо Солов: Обединихме се, за да градим мостове

Чувствам се социално отговорен и знам какво да направя, за да живеем по-добре в Пазарджик, казва кандидатът за кмет, подкрепен от БСП

/ брой: 204

автор:Ростислава Иванова

visibility 1249

Благо СОЛОВ е на 51 години. Роден е в Пазарджик, където за втори път се кандидатира за кмет. Солов е общински съветник и успешен предприемач - собственик на известна мебелна фирма. Семеен е, има син на 27 години и 11-годишна дъщеря, на която от 8 години е приемен родител.

- Г-н Солов, какво ви мотивира да се кандидатирате отново за кмет на Пазарджик при толкова много и тежки проблеми за решаване в общината?

- Обичам Пазарджик, тук съм роден, тук съм градил кариера и развивал бизнес. Вярвам, че можем да живеем по-добре в Пазарджик и знам как да го направим. Ако миналия път не спечелих, то със сигурност и не загубих. Научих много повече за местните избори - как да се справям с конкретните проблеми, как да вляза в надпреварата много по-подготвен, за да успея. Това не е моята битка за кмет, а предизвикателство пред нашата община по пътя към промяната.

- Защо приехте номинацията за кмет с подкрепата на БСП? 

- Никога не съм членувал в политическа партия. Но чувствам своята работа, своя бизнес като социална отговорност. Човек не може да живее добре, ако хората около него не живеят добре. Представете си ситуацията, при която вие сте напълно задоволен и имате всичко. И какво от това, ако приятелите ви не се чувстват добре, съседите ви не се чувстват добре, хората от улицата ви не се чувстват добре!? Със сигурност и вие няма да се чувствате добре. Човек не е отговорен само пред себе си, а когато има възможности, трябва да помага на околните и да променя към по-добро и средата, в която живее. Вярвам, че решението да си протегнем ръка с БСП беше мъдро, защото е по-важно да градим мостове и да работим в екип в интерес на жителите на Пазарджик.

- Как бизнес опитът ви ще допринесе за развитието на Пазарджик? Кои успешни практики ще въведете в администрацията и управлението на общината?

- Идвам от реалния бизнес. Умея да водя преговори и да търся потенциални партньори. Вярвам, че ще привлечем качествени инвестиции, но това може да се случи само с прозрачност, която задължително трябва да осигурим на хората, които имат интерес да създадат свой бизнес в Пазарджик. Кметът не е просто административна фигура, той трябва да е добър стопанин и мениджър. Аз съм привърженик на добрата дисциплина и реда и бързото взимане на решения. Бих въвел и гъвкаво работно време за административно обслужване на гражданите и фирмите. Повишаването на квалификацията и уменията на служителите е нещо, на което също много държа. Това води както до по-добро заплащане, така и до подобряване на обслужването и качеството на работа.

- Как ще избегнете конфликт на интереси и какво ще се случи с бизнеса ви, ако бъдете избран за кмет?

- Направил съм своята преценка и нямам притеснения от нищо, защото при мен всичко е открито. Бях единственият кандидат за кмет, който още в началото на кампанията публично оповести своите годишни данъчни декларации. Приканих и другите кандидати да го направят, защото в една кампания се влиза с открити карти. Надявах се да покажат, че доходите им отговарят на стандарта им на живот и са успели хора, с мениджърски умения, които искат да управляват общината, за да дават, а не да вземат. Не го направиха. Честно отговарям и на този въпрос, който ми задавате. Имам съдружници в бизнеса, както и пораснал, и подготвен вече син, който може да продължи започнатото. Аз съм постигнал достатъчно за себе си и сега искам да дам на Пазарджик от времето и професионалната си подготовка, така че заедно да живеем по-добре.

- Пазарджик стана център на различни скандали. Оказа се и че е от силно задлъжнелите общини. Как ще решите финансовия проблем?

- Община Пазарджик е с 26 млн. лв. задължения към банкови и небанкови финансови институции. Около 4 млн. лв. са неразплатените задължения към доставчици. Обаче много от фирмите, работили за общината, имат т.нар. актуване, но не им е платено. Допускам обаче, че реалният размер на задълженията към фирми и доставчици е около 8 млн. лв. Трябва да се добавят и още 8 млн. лв. общински задължения за управление на битовите отпадъци. Тези пари с години са събирани от гражданите като такса смет, но Тодор Попов не ги е плащал и така е оформил един нов голям дълг. Освен това всяка година общината генерира допълнителни задължения между 2 и 4 млн. лв., т.е. харчи повече отколкото има и завършва годината с бюджетен дефицит. Очаквам в края на 2019 г. брутният размер на задълженията на община Пазарджик да са около 50 млн. лв. Това са много пари. Ако ги разделим на броя на жителите на общината, излиза, че всеки един трябва да извади по 810 лв., за да покрие задълженията й. Преди 12 години Тодор Попов пое общината с хазна, в която имаше излишък. Няма да коментирам кой е виновен, но изводите са очевидни. 

Очертаващата се дългова криза не разколебава желанието ми да поема управлението на Пазарджик. Ще водя разговори с всеки от кредиторите - банки, държава, фирми, частни лица. Убеден съм, че е възможно да постигнем разсрочване на дълговете, така че общината да продължи да функционира нормално. Всъщност тези 50 млн. лв. са цената на фонтаните по кръстовищата и всички други "екстри", които Попов построи. Но нещата не опират само до фонтани, а и до това хората да имат работа, да посрещат по-спокойно харчовете си и да плащат данъците си, за да има повече приходи в общинската хазна. 

- Кои са приоритетите в управленската ви програма?

- Ще подкрепяме местните предприемачи и ще им осигурим административна помощ и равен достъп до всички общински поръчки. Ще стимулираме земеделските производители, като осигурим изкупуване на продукцията им от малки местни производствени цехове и като им предоставим безплатен достъп до общинските пазари и тържища. Тези и много други мерки, с които ще рестартираме икономиката, ще доведат до повишено търсене на работна ръка и увеличаване на заплащането в община Пазарджик.

За съжаление през последните години системата за платено паркиране в Пазарджик се превърна в средство за облагодетелстване на една близка до властта фирма и постоянен тормоз над гражданите. "Синята зона" ще бъде премахната в сегашния й вид. След задълбочен анализ и дебат с гражданите ще се въведе зона само за места, където е необходима, или където паркирането натоварва придвижването на обществения превоз. Успоредно с това ще бъде приета нова схема за движение на автобусния транспорт в града и селата.

За никого не е тайна апетитът на досегашните управляващи да разпродават общинско имущество. Моят подход е по-различен. Общинското имущество трябва да се управлява разумно и да се мисли за години напред. Например градският пазар е един от символите на Пазарджик и трябва да остане общински. Ще ремонтираме пазара и ще го направим едно от най-приятните места за разходка и пазаруване в центъра. Ще направим детските градини в Пазарджик безплатни. Това е част от грижата ни за децата и младите семейства. 

- Кои са най-силните ви страни и защо хората трябва да подкрепят точно вас и листата на "БСП за България"?

- Листата ни с кандидатите за общински съветници е представена най-вече от млади хора, усмихнати, позитивни и професионалисти в своята област. Само в нашата листа има толкова много дами - 21 от общо 41 кандидати за общински съветници. Това са умни и амбициозни момичета, готови да дадат всичко от себе си. Изградихме един добър екип, който ще бъде полезен за работата в бъдещия Общински съвет. Убеден съм, че избирателите ще харесат нашия подход да търсим млади, можещи и социално ангажирани кандидати за общински съветници. Аз самият съм диалогичен човек - търся диалог с всеки за разрешаване на проблемите. Има хора, с които сме били на различно мнение през годините, но не се притеснявам да ги потърся, когато трябва, да се обединим около кауза, която е в интерес на всички. Местните хора искат най-сетне общината да бъде управлявана от човек, родом от Пазарджик, който милее за града и селата, познава проблемите и е готов да поеме управлението, за благото на хората.

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 154

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 140

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 228

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 154

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 91

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 226

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 420

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 124

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 639

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 408

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ