09 Юли 2020четвъртък11:44 ч.

Емил Георгиев:

Бизнесът унищожава безмилостно българската природа

Народни представители и държавни служители изпълняват поръчки от екологични престъпници с колосани якички, казва председателят на партия "Екогласност"

/ брой: 231

автор:Веселка Венкова

visibility 1544

Емил Георгиев е председател на партия Политически клуб "Екоглосност" и един от неговите основатели през 1990 г. По образование е инженер-технолог. Специализирал в Австрия и Англия в  областта на контрола и сертификацията на хранителните продукти. Член на Федералния съвет на Федерацията на потребителите в България със специализации в Англия и Белгия в областта на защита на потребителите. Четвърти мандат общински съветник в Хасково от листата на ПК "Екогласност". Председател на Постоянната комисия по териториално-селищно устройство и екология. Специализирал два пъти в САЩ в областта на местното самоуправление. Семеен, с две деца. Неговият девиз е: "За чистота в природата и душите на хората".


- Г-н Георгиев, как след като "Екогласност" имаше 17 депутати във ВНС, избрани с листата на СДС, се стигна до положение общественото мнение да смята активистите ви за обикновени лобисти?
- Имахме "доброжелатели", които направиха всичко възможно да ни отстранят от обществения живот. За съжаление и ние допуснахме много грешки, особено в периода 1997-2005 г. Това наложи в началото на 2006 г. да свикаме извънредна конференция. Новото ръководство се отказа от политиканстването и се ангажира с политика по опазване на околната среда и доброто качество на живота. Правим опит да се върнем към първообраза си. Трудно е, защото срещаме все по-организирана съпротива от бизнеса, който се отнася към природата като към своя собственост и безмилостно я унищожава с цел лично облагодетелстване. Срещаме съпротива и от отделни народни представители и държавни служители, които явно изпълняват бизнес поръчки. Примерите в това отношение са много.
- Нима излизате на битка с бизнеса?
- Държа да подчертая, че ПК "Екогласност" не е против бизнеса като цяло. Напротив, убедени сме - трябва да има хармония между природа и индустрия. В тази връзка ще бъдем партньори с всеки бизнес, който иска да бъде част от решенията по съхранение на природата. В същото време ще бъдем категорични в действията си против екологични престъпници с колосани якички, които са част от проблема по опазване на околната среда. Точно те, с цел отклоняване на общественото внимание от престъпленията си срещу природата и използвайки близки медии, внушават, че сме лобисти. Най-активни в това отношение са представителите на "Каолин" АД, очертали се като еталон за унищожаване на природа, частна собственост и историческо наследство, но това е друга тема.
- На чии интереси попречиха родните екодвижения, та и те бяха клонирани до пълно загубване на идентичност - две екогласности, няколко, вече, зелени партии?
- Още с появата си през пролетта на 1989 г. "Екогласност" акумулира огромна обществена енергия и има принос за демократичните промени в края на същата година. Именно тази енергия, както и приносът на още две-три организации беше   основата, върху която се изгради общественото движение СДС, намерило подобаващо присъствие във ВНС. Огромният авторитет на "Екогласност" явно стресна властимащите по това време и чрез подставени лица задействаха план за намаляване влиянието на "Екогласност". В тази връзка появата на Зелената партия съвсем не е случайна. Малко по-късно, когато нашите 17 депутати във ВНС взеха решение да подпишат новата Конституция, така наречените "гладуващи" 39-ма депутати от СДС  направиха безуспешен опит да ни разцепят. По тези причини през пролетта на 1990 г. взехме решение  сдружение "Екогласност" да се трансформира в  политическа партия Политически клуб "Екогласност", която за разлика от Зелената партия не е "клонирана", както вие се изразявате.
- Как стоят днес нещата при вас?
- Към настоящия момент най-голям интерес да загубим своята идентичност имат определени бизнес кръгове, които се страхуват от силно екологично движение, знаейки, че то ще реагира по подобаващ начин на посегателствата върху околната среда. За да намалят нашето влияние използват най-различни методи като подкупи, изнудване, компромати или заплахи. Изградили са и екип от т.нар. "зелени" адвокати, които прокарват техни интереси. Както и да действат, ние няма да отстъпим и полагаме огромни усилия за обединението на всички, които милеят за опазване на красивата българска природа. Оптимисти сме, защото срещаме все по-голяма подкрепа. Потвърждение на моите думи е поведението на жителите на град Меричлери, община Димитровград, с които съвместно се изправихме срещу нарушенията на "Каолин" АД при добива на варовик от кариера "Великан". Съвместно с жителите на Созопол водим битка и против намеренията на строителни предприемачи за застрояване на природната забележителност "Света Агалина". Мога да посоча и други примери.
- Още ли "Екогласност" е против построяването на АЕЦ "Белене" и какви са 20 години по-късно предизвикателствата пред организацията, която оглавявате?
- Дебело подчертавам, че ние не сме против построяването на новата атомна електроцентрала. Споменах, че когато трябваше да се подпише новата Конституция, ръководството на СДС, недоволно от  поведението на нашите народни представители, се опита да разцепят сдружение "Екогласност". За целта създадоха жалко подобие на екоорганизация, която именуваха движение "Екогласност", оглавявана от Евдин Сугарев. Тази организация отдавна не съществува, но точно те бяха против АЕЦ "Белене", защото я асоциираха с Русия. Пак те бяха в основата на закриването на четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй". С други думи ние, за разлика от други еколози у нас, в т.ч. Зелената партия, подкрепяме ядрената енергетика на България. Тя няма алтернатива, защото е екологично чиста и е гарант за социална стабилност и национална сигурност. В същото време сме за незабавно затваряне на всички ТЕЦ-ове, които отделят във въздуха огромни количества вредни емисии поради липса на сероочистващи инсталации. В тази връзка подкрепяме решението на МОСВ за затваряне на ТЕЦ "Марица Изток 1" - "Брикел".
Предизвикателствата са свързани основно с опазване на околната среда и подобряване качеството на живота. Няма да се примирим със прословутите заменки на гори и земи, чрез които т.нар. "български олигарси" обсебиха черноморското крайбрежие, планински курорти и горски резервати и тотално ги застрояват, унищожавайки уникални природни забележителности. Няма да се примирим с вандалската експлоатация на подземните богатства, с отделянето на вредни емисии в атмосферния въздух. Няма да се примирим с безнаказаността на нарушителите и налагането на право, което е поставено в услуга на екологичните престъпници с колосани якички. Ще дадем всичко от себе си, щото политиката по опазване на околната среда да се наложи като една от основните точки в дневния ред на обществото, а съхранението на природата да се издигне в ранг на патриотизъм.
- Политическата скала ви определя като лявоцентристка природозащитна формация с основни ценности - хуманизъм и човешки права. С кого бихте си сътрудничили и на какво разчитате?
- Политиката по опазване на околната среда и подобряване качеството на живота са сериозни социални ангажименти. Ако за някого това означава ляво политическо поведение, то ние въобще не се притесняваме, че ще бъдем възприети като леви, или още по-точно вляво от центъра. Между впрочем това е нормалното поведение на всички значими природозащитни формации не само в Европа. На мен ми е известно само едно изключение - т.нар. Консервативна екологична партия, продукт на фантазиите на Филип Димитров и Христо Бисеров. Някой да е чул нещо повече за нея?
Що се отнася до сътрудничеството, трябва да се знае, че не страдаме от никакви предразсъдъци. Затова ще си сътрудничим с всяка политическа формация и граждански движения, които изповядват нашите виждания за развитие на социално общество в условия на толерантност към всички български граждани, независимо от тяхната етническа, верска или партийна принадлежност. Който се отнася към нас като към равностойни партньори и подкрепя нашите усилия за съхранение на българската природа, може да бъде наш съмишленик и партньор.

 

Прокурори влязоха в президентството

автор:Дума

visibility 0

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 484

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 475

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 170

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 298

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ