15 Юли 2019понеделник21:04 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Бизнесът повтори тезите на Горанов срещу по-ниско ДДС за храните

Тристранката отхвърли идеите на БСП за диференцирана ставка за основни стоки и лекарства

автор:Дума

visibility 382

Предложението на БСП за по-ниска данъчна ставка върху хляба и изделията от брашно бе отхвърлена от синдикати и работодатели на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалистите внесоха законопроект за по-ниско ДДС за основните храни и на лекарствата.  ДПС обявиха, че и те имат подобни идеи, но те все още не са входирани в Народното събрание.

Васил Велев от АИКБ категорично обяви, че бизнесът няма да подкрепи идеята. Защото ДДС било основният стълб в бюджетните приходи, а държавата имала добра събираемост именно от този данък. Припомняме, че с абсолютно същите аргументи финансовият министър Владислав Горанов на няколко пъти отхвърля предложението на социалистите. Велев повтори и друга теза на Горанов – ако промените се приемат, няма да се намали крайната цена, а ще се увеличат единствено приходите на търговците.

Такова бе становището и на Димитър Бранков, зам.-председател на Стопанската камара. От Българската търговско-промишлена палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта. От КНСБ заявиха, че трябва да има преструктуриране на цялата данъчна система с оглед доходите на хората.

Самият Горанов също бе категоричен – хлябът нямало да поевтинее с по-ниско ДДС. Той определи сегашната ни данъчна система като много балансирана и хората я одобрявали. Иначе бил готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или на партиите за преструктурирането на данъчната система. През данъци никой не си е оправил икономиката, заключи  Горанов.

От БСП са на обратното мнение. Ако се свие данъчната ставка върху брашното, в близко бъдеще хлябът ще поевтинее, коментира депутатът от левицата Георги Гьоков, който участва в заседанието на Тристранката. Това, което предлагаме ние, ще даде "глътка въздух" на хората, които плащат прекалено големи цени за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства. Чрез законопроекта даваме възможност да им се намали малко цената, подчерта Гьоков.  Няма логика в това, че печалбата ще остане при търговците, а няма да има намаление за крайния потребител, убеден е социалистът.

ВАС забрани подмяна на строителя на "Турски поток"

автор:Дума

visibility 14

/ брой: 134

КНСБ иска да се оповестят имената на търговците на ток

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 134

Гърция ударно намалява данъци

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 134

НСИ отчете дефлация за юни

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 134

Иран е готов за диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 134

Ердоган: НАТО да се радва на С-400

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 134

ЕП гласува за Фон дер Лайен днес

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 134

Кратки новини

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 134

Регулаторни СЕМки

автор:Павлета Давидова

visibility 24

/ брой: 134

Защо "Фолксваген" предпочита Турция

автор:Евгени Гаврилов

visibility 20

/ брой: 134

Датата

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 134

Deus ex machina

автор:Владимир Георгиев

visibility 337

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ