15 Октомври 2019вторник16:26 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Бизнесът повтори тезите на Горанов срещу по-ниско ДДС за храните

Тристранката отхвърли идеите на БСП за диференцирана ставка за основни стоки и лекарства

автор:Дума

visibility 523

Предложението на БСП за по-ниска данъчна ставка върху хляба и изделията от брашно бе отхвърлена от синдикати и работодатели на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалистите внесоха законопроект за по-ниско ДДС за основните храни и на лекарствата.  ДПС обявиха, че и те имат подобни идеи, но те все още не са входирани в Народното събрание.

Васил Велев от АИКБ категорично обяви, че бизнесът няма да подкрепи идеята. Защото ДДС било основният стълб в бюджетните приходи, а държавата имала добра събираемост именно от този данък. Припомняме, че с абсолютно същите аргументи финансовият министър Владислав Горанов на няколко пъти отхвърля предложението на социалистите. Велев повтори и друга теза на Горанов – ако промените се приемат, няма да се намали крайната цена, а ще се увеличат единствено приходите на търговците.

Такова бе становището и на Димитър Бранков, зам.-председател на Стопанската камара. От Българската търговско-промишлена палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта. От КНСБ заявиха, че трябва да има преструктуриране на цялата данъчна система с оглед доходите на хората.

Самият Горанов също бе категоричен – хлябът нямало да поевтинее с по-ниско ДДС. Той определи сегашната ни данъчна система като много балансирана и хората я одобрявали. Иначе бил готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или на партиите за преструктурирането на данъчната система. През данъци никой не си е оправил икономиката, заключи  Горанов.

От БСП са на обратното мнение. Ако се свие данъчната ставка върху брашното, в близко бъдеще хлябът ще поевтинее, коментира депутатът от левицата Георги Гьоков, който участва в заседанието на Тристранката. Това, което предлагаме ние, ще даде "глътка въздух" на хората, които плащат прекалено големи цени за неща от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства. Чрез законопроекта даваме възможност да им се намали малко цената, подчерта Гьоков.  Няма логика в това, че печалбата ще остане при търговците, а няма да има намаление за крайния потребител, убеден е социалистът.

София в топ 20 по най-бързо поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 197

С 3% поскъпна свинското през септември

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 197

Без подпомагане на животновъдите заради сушата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 197

Отиде си голям приятел на България

автор:Велиана Христова

visibility 566

/ брой: 197

Мутрокрация

автор:Йонко Бонов

visibility 292

/ брой: 197

Датата

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 197

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ