11 Декември 2019сряда10:10 ч.

Бизнесът иска разчети за скока на цените при въвеждане на еврото

Европейският финансов регулатор подкрепя България за чакалнята на еврозоната, но настоява за още мерки в застраховането

/ брой: 209

автор:Дума

visibility 648

Бизнесът настоява властта да изготви прогноза с колко ще се повишат цените при влизането на страната ни в еврозоната и приемането на еврото. Това стана ясно от становището на Българската стопанска камара (БСК) по актуализираната средносрочна бюджетна прогноза и проект на Закон за държавния бюджет за 2020 г. Заявените намерения за осигуряване на външнополитическа подкрепа за присъединяване към ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) и еврозоната следва да бъдат подкрепени с прогноза за таваните на ръст на цените и на дългосрочните лихвени проценти, сравнени с прогнозните целеви стойности по съответните Маастрихтски критерии за периода 2020-2022 г., пишат от камарата. Постигането на съответствие с посочените критерии след евентуално скорошно присъединяване към ERM II и своевременно присъединяване към еврозоната е пряко обвързано преди всичко със следването на разумна фискална, доходна и ценова политика, наличие на адекватни фискални буфери и ефективно противодействие на евентуални външни и вътрешни шокове, отбелязват от БСК в позицията си. 

Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) е дал положителна оценка за приемането на България в банковия съюз и във валутния механизъм ERM II. Това съобщава "Капитал", като се позова на писмо, с което разполага, до Европейската комисия. В него се дава положителна оценка за изпълнението на ангажиментите на България по отношение на небанковия финансов сектор, като все пак се изтъква, че остават "притеснения за степента на устойчивост на българския застрахователен сектор".

Изданието посочва, че сега остава кандидатурата на България да получи одобрение от Европейската централна банка, която трябва да оцени изпълнението на последващите мерки след нейната цялостна оценка на банковия сектор. Тя бе проведена през първата половина на годината и тогава бе установен капиталов недостиг в две банки. В оценката на EIOPA все пак се посочва, че има рискове в небанковия сектор, като за такъв са посочени адекватността на техническите резерви при задължителната застраховка "Гражданска отговорност", оценяването на активите, които не се търгуват на борси, ефективността на системите на управление и оценката на риска на инвестициите. По тези линии от EIOPA очакват да се осигурят подходящи решения и българската Комисия за финансов надзор (КФН) е поела ангажименти да приложи допълнителни мерки, които да бъдат проследени от Брюксел. 

Депутатите избират шеф на КПКОНПИ

автор:Дума

visibility 0

Остава облачно и мъгливо в сряда

автор:Дума

visibility 426

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 1262

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 110

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 224

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 204

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 194

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ