23 Септември 2020сряда12:40 ч.

Бивши военни искат извинение от премиера за "прости летци"

автор:Дума

visibility 64

 Бивши военни пилоти поискаха премиерът Бойко Борисов да се извини, след като в един от разпространените разговори, за които се твърди, че е на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев, президентът Румен Радев е описан като "прост летец".

"Във връзка с публикуван в медиите запис, в който Бойко Борисов отправя изключително обидни квалификации не само към държавния глава – президента Румен Радев, включително и като военен пилот, а така също и към българските военни летци, изразяваме нашето най-остро възмущение", се посочва в позиция, която е подписана от 17 бивши военни пилоти.

Тя е публикувана от специализираното издание otbrana.com.

Ето пълния текст на позицията:

Във връзка с публикуван в медиите запис на разговор между г-н Бойко Борисов и г-н Томислав Дончев, в който г-н Бойко Борисов отправя изключително обидни квалификации не само към държавния глава – Президента Румен Радев, включително и като военен пилот, а така също и към българските военни летци, изразяваме нашето най-остро възмущение.

 Г-н Борисов, "прости летци" ли са?:

 - Първите български летци, използвали самолета като бойно средство за първи път в историята на военната авиация - поручиците Симеон Петров, Радул Милков, Продан Таракчиев, Христо Топракчиев.

 - Към „простите летци“ ли се отнася поручик Асен Йорданов, който след завършване на летателната си кариера през Първата световна война, е активен участник като инженер в конструирането на самолетите „Боинг“ в САЩ и автор на международно признатия буквар на авиацията "Вашите криле“?

 - Тези, които браниха небето над София срещу англо-американските бомбардировки през Втората световна война.

 - Тези, които денонощно носеха бойни дежурства за охрана на въздушното пространство на България.

 - Първите български летци, летяли в Космоса -генералите Георги Иванов и Александър Александров, допринесли нашата страна да е шестата държава в света със свои космонавти.

 - Тези, които изпълниха стотици рисковани операции за оказване на помощ на населението при стихийни бедствия, инциденти и злополуки.

 - Тези, които спасиха стотици човешки животи, рискувайки собствения си такъв, за хора изпаднали в беда.

 - Тези, които и в днешни дни са на своя пост и въпреки недостатъчната ресурсна осигуреност, отново с огромен риск за живота си, достойно изпълняват своя дълг.

 - Тези, които заплатиха с живота си тяхната отдаденост към професията военен пилот, тяхната любов към Родината и чувство за дълг.

 - "Прости летци“ ли са бившите президенти: на САЩ – Дж. Буш старши и Дж. Буш младши; на Египет – Хосни Мубарак; на Сирия- Хафез Асад; на Израел –Езер Вайцман и др. Всички те са военни пилоти, каквато е професията и на българския президент.

 - Световноизвестният френски писател и пилот Антоан дьо Сент- Егзюпери.

 Относно опита да ни противопоставяте на нашите колеги и приятели от гражданската авиация на принципа "кой повече е летец и кой по-малко“ , искаме да Ви кажем, че няма да успеете. Ние сме от едно семейство – това на пилотите. Независимо дали сме военни или граждански такива.

Всеки един от нас е обучен да изпълнява това, за което е назначен с отговорността, че сме упражнявали една от най-рисковите професии - тази на военния летец.

 Ние знаем Вашето отношение към ВВС на Р. България- нееднократно сте го изразявали и то, за съжаление, в редица случаи е неоправдано негативно (изказванията Ви след катастрофата край Разлог с военен хеликоптер при гасене на горски пожар, след катастрофата на хеликоптер от състава на ВМС). Всеки има право на мнение, но страшното е когато министър-председателят, който носи пряка отговорност за осигуряване на отбранителните способности на страната, има такива разбирания за ВВС на държавата.

 Относно образованието ни, за Ваше сведение всички "прости летци“ след 1964 г. са с висше образование по специалност- "летец- инженер“ за ВВС и приравнена гражданска квалификация "авиационен инженер“.

Настояваме за незабавно разследване достоверността на този запис.

 Призоваваме г-н Томислав Дончев да каже, ако има чест и достойнство на мъж, истината по въпроса. Не допускаме, че паметта му е толкова къса, все пак той е образован и интелигентен човек.

 И ако този разговор се окаже истина и не се разграничите от него, то възможното Ви действие е само едно- хилядите хора на протестите ви го казаха!

 p.s Ако Ви е необходима повече информация за професията "военен летец“ (а то е очевидно), председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание – генерал Константин Попов, е от парламентарната група на ГЕРБ, който е военен летец, може да Ви я предостави.

Ветерани военни летци:

 1. о.з бриг. ген. Стефан Петров

 2. о.з. генерал Михо Михов

 3. о.з. бриг. ген Спас Спасов

 4. о.з. ген. майор Иван Парапунов

 5. о.з. полк. Димитър Димитров

 6. о.з. ген. майор Калчо Танев

 7. о.з. ген. майор Златко Златев

 8. о.з. полк. Методи Николов

 9. о.з. бриг. ген. Васил Димитров

 10. о.з. полк. Любчо Стоилов

 11. о.з. ген. майор Иван Дочев

 12. о.з. полк. Евгени Белкинов

 13. о.з. полк. проф. Иван Симеонов

 14. о.з. полк. проф. Павел Пенев

 15. о.з. полк. Георги Георгиев

 16. о.з. подп. Димитър Йосифов

 17. о.з. подп. Васил Хубенов

Всеки втори прави зимнина

автор:Дума

visibility 68

Срути се подлез до Делфинариума във Варна

автор:Дума

visibility 66

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 311

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 180

Гутериш не иска свят, разделян от Китай и САЩ

автор:Дума

visibility 120

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 214

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 226

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 188

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 294

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 292

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 177

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ